Toprakta bacillus anthracis araştırılması
Investigation of bacillus anthracis in soil
  1. Tez No: 91149
  2. Yazar: SALİH DURKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus anthracis. soil, isolation. %C. YÜKSEKÖ?RETİM BOJR0UÜ wxSsmsmsHM fmsmk
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ill ÖZET TOPRAKTA BACILLUS ANTIIRACIS ARAŞTIRILMASI Bacillus anlhracis, insan ve hayvanlarda şarbon (anthrax) adıyla bilinen akut infeksiyonun etkeni olup Gram pozitif, aerop, sporlu bir basildir. Hayvanlar toprak ve çevrede bulunan sporları aklıktan sonra, insan ise infekte hayvanlar ve bunların ürünleriyle doğrudan veya dolaylı temastan sonra hastalığa yakalanmaktadır. Bulaşmada sporlar önemli rol oynar ve toprak sporlar için son rezervuardır. B.anlhracis sporları uzun süre infeklivilesini korumakta ve zaman zamanda epidemiler yapmaktadır. Şarbon ülkemizde endemik bir hastalıktır ve toprak konlaminasyonuyla ilgili çalışmalar yapılmamıştır. Yöremizde toprak kontaminasyonuıuın ortaya konması ve hastalıkla ilişkisinin belirlenmesi amacıyla; ahır çcvıcsi, ollak ve hayvan leşlerinin gömüldüğü yerlerden; toplam 99 toprak örneği alınarak koyun kanlı agar ve PLET besiyerinde kültürü yapıldı. Şüpheli bulunan 339 izolat; hemoliz, hareket, penisilin ve y faja duyarlılık yönünden; araştırıldı ve bunlardan (>3 (%l8.o)'ü B. anlhracis, 276 (%8l.4)'sı da Bacillus spp. olarak ayrıldı. Kültürü yapılan 99 toprak örneğinin 25 (25.2)'inde B. anlhracis izole edildi. Seçici PLET besiyerine yapılan ekimlerden B. anlhracis izole edilemedi. B.anihracis olarak ayrılan 63 suş patojenite testi için balb-C ırkı farelere intıaperitonal verildi ve 8 (%12.7)'i virulan, 55 (%87.3)'i avirulan B. anlhracis olarak belirlendi. Virulan olanlar; Elagöz köyü (Kayseri)'ndeki ahır çevresi ve hayvan leşlerinin gömüldüğü yerden alınan toprak örneklerinden izole edilen suşlardı. Üllnklnıdnn alınan loprak örneklerinde viıulan suşlaım bulunamaması, infeksiyon kaynağı olarak toprak dışında yenilerinde incelenmesi gerektiği kuşkusunu uyandırmaktadır. B. anlhracis ıczervuaıı olarak, insan şarbonunun görüldüğü riskli kırsal bölgeler ve hayvan leşlerinin gömüldüğü yerlerde eliyolojik çalışmalar yapılmalı, izolasyon ve identilikasyon için daha duyaılı yöntemler uygulanmalıdır. Annlılnr kelimeler: Bacillus anlhracis, toprak, izolasyon.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY INVESTIGATION OF BACILLUS ANTIIRACIS IN SOIL Bacillus an (hrac is, the causative agent of acule infection that is known anthrax at human and animals, is a Gram positive, aerobic, spore-forming, rod-shaped bacterium. The disease is contracted by animal aRer ingesting the spores from soil and environment, by human after contacting with infected animals and their products directly or indirectly. Spores have an important role at infection and soil is the last reservoir for spores. The spores are capable of infecting very long periods and sometimes make epidemics. Anthrax is an endemic disease in our country and there is no search about soil contamination. A total of 99 soil specimens which were taken from surrounding of barns, grasslands and burial sites of carcasses were cultured at sheep blood agar and PLET medium for determining of soil contamination and its relation with disease in our region. Suspected 339 isolates were tested for lack of haemolysis, lack of motility, sensitivity to penicillin and y phage; 63(% 18.6) of them were identified as B. anlhracis, 270 (% 8 1. 'I) of them were identified as Bacillus s/>/>. li. aiithracis were isolated in 25 (% 25.2) of 99 soil specimens which were cultured, li. anlhracis couldn't have been isolated from selective PLET medium inoculations. Identified as li. anlhracis 63 strains, were injected intraperitoneal ly to balb-C mouse for palhogenity and 8 (% 12.7) of them as virulent, 55 (% 87.3) of them as avirulent li. anlhracis were defined. Virulent strains were isolated from soil specimens, taken from surrounding of barn and burial site of carcasses at Elagöz village (Kayseri). Because of virulent strains couldn't have been isolated from soil specimens taken from grassland, it should be suspected that it is also necessary to investigate feed an infection source. Etiological studies should be done for reservoir of li. anlhracis from rural regions with high risk and burial sites of carcasses where human anthrax is seen; more sensitive methods should be applied for isolation and identification.