Nitrik Oksit donörü Sodyum Nitroprussid'in Eritrositlerde Methemoglobin oluşumu ile ilgisi ve bunun Eritrosit Deformabilitesi üzerine muhtemel etkisi
Relationship of Nitric Oxide donors 'Sodium Nitroprusside' with the production of Methemoglobin and its probable effect on Erythrocyte Deformability
  1. Tez No: 91150
  2. Yazar: MUAMMER DURAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sodium nitroprusside, nitric oxide, methemoglobin, erytrocyte deformability
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Nitrik Oksit Donörü Sodyum Nitroprissüd'ün Eritrositlerde Methemoglobin Oluşumu İle İlgisi ve Bunun Eritrosit Deformabilitesi Üzerine Muhtemel Etkisi SNP (Sodyum nitroprussid), kardiyo-vasküler hastalıklarda, kullanılan vazodiladatör ilaçlardan birisidir. SNP' den serbestleyen nitrik oksit, çeşitli dokulara etkiyerek buralarda homeostasisi sağlar. Amacımız, SNP' in farklı konsantrasyonlarının methemoglobin ve eritrosit deformabilitesi üzerine etkisini inceleyerek, bunun eritrosit ömrünü ve kapiller fonksiyonu ne derece etkileyebileceğine dikkat çekmektir. Çalışmalarımızda Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi Kan Bankasından yetişkin sağlıklı 40 erkekten alınan kan kullanıldı. Kontrol ve deney grubu eritrosit süspansiyonlarında methemoglobin ve nitrik oksit oluşumu ölçüldü. Ayrıca; eritrosit süspansiyonları 5 p.m'lik filtre porlarından geçirilerek deformabilite indeksleri hesaplandı. SNP ile inkübe edilen deney grubu eritrosit süspansiyonlarında, gerek methemoglobin gerekse nitrik oksit oluşumunun, konsantrasyona bağlı olarak arttığı gözlendi. Eritrosit süspansiyonlarının filtre olabilme ve deformabilite yetenekleri ile ilgili parametrelerden; rölatif filtrasyon oranı (RFR) azalmış, rölatif filtrasyon zamanı (RFT) ve rölatif direnç (Rrel) önemli oranda yükselmiştir. Sonuç olarak; SNP'nin düşük konsantrasyonlarında eritrositlerin deformabilite yetenekleri pek değişmezken, SNP'in yüksek konsantrasyonlarında % methemoglobin oranının yükseldiği ve eritrositlerin deformabilite yeteneklerinin azaldığı tesbit edildi. Anahtar kelimeler : Sodyum nitroprussid, nitrik oksit, methemoglobin, eritrosit deformabilitesi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Relationship of Nitric Oxide Donors“Sodium Nitroprusside”With The Production of Methemoglobin and its Probable Effect on Erythrocyte Deformability SNP(Sodium nitroprusside) is one of the vasodiladator drug which is often used in cardio-vasculer diseases. Nitric oxit, which is released from SNP become effective on different tissues, and provides continuation of several physiological events in human body, and it also regulates the homoestatic. The purpose of the present study was to investigate the effects of different concentrations of SNP on methemoglobin and erythrocyte deformability and consequently make the necessary attention to the possible effects on erythrocyte life duration and capillar function. In this study, blood samples (subjects) were collected from 40 different healthy people (male) in the Gevher Nesibe Hospital at the Erciyes University. In control group and experimental group of erytrocyte suspensions, methemoglobin and nitric oxide formation were measured. Also, deformability indexes in erythrocyte suspensions were calculated using 5 jim pores flitration system. In erythrocyte suspensions incubated with SNP, both methemoglobin and also nitric oxide formation where increased according to the concentration of SNP. Erythrocyte suspensions and with their filtration and deformability capabilities relating to the parameters; relative filtration ratio (RFR) was decreased, relative filtration time (RFT) and relative resistance (Rrel) increased significantly. In conclusion, while at low concentrations of SNP erythrocyte deformability was not change, at higher concentrations it was clearly found that methemoglobin ratio was increased however, erythrocyte deformability was decreased.