Wolff-parkinson white sendromu ve supraventriküler taşikardi tanılı hastalarda yaşam kalitesinin ablasyon öncesi ve sonrası değerlendirilmesi
  1. Tez No: 911490
  2. Yazar: BELKIS ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM KARADENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Wolf-Parkinson-White Sendromu, Supraventriküler taşikardi, ablasyon, Ablation, Supraventricular tachycardia, Wolf-Parkinson-White Syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş:Wolff-Parkinson-White (WPW) sendromu elektrokardiyografide (EKG) kısa PR aralığı ve delta dalgasının görüldüğü, paroksismal supraventriküler taşikardilere neden olabilecek bir sendromdur. WPW sendromlu hastalarda seyrek olarak ani ölüm görülebilir. Amaç: Bu çalışmada Wolf-Parkinson-White (WPW) sendromundan bahsedilmekte ve supraventriküler taşikardi (SVT) şikâyeti bulunan hastaların, ablasyon prosedürü uygulanmadan önce ve ablasyon prosedürü uygulanmasının ardından yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: İzmir Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Kliniğinde takip edilen WPW ve SVT tanılı 8-18 yaş arasındaki 29 çocuk hasta çalışmaya dahil edildi. 01.06.2024 - 01.10.2024 tarihleri arasında çalışmaya katılmaya gönüllü olan hastalara uygulandı. Bulgular: Katılımcıların ablasyon öncesi ve sonrası sonuçlarının karşılaştırılmasına yönelik yapılan analizde gruplara göre durumluk kaygı ve sürekli kaygının istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edildi. Buna göre ablasyon öncesinde durumluk kaygı ve sürekli kaygının daha yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmada WPW sendromu ve SVT'si bulunan hastalarda ablasyon uygulamalarının yaşam kalitesini artırdığı, kişilerin ritim bozukluğu ve kalp çarpıntısı şikayetlerinin sonlanmasına fayda sağladığı düşünülmüştür. Ablasyona dair yapılan çalışma sayısının artmasıyla prosedürün etkinlik gösterdiği alan sayısının artmasının yanında tedavinin ardından sağladığı olumlu sonuçların da artacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Wolff-Parkinson-White (WPW) syndrome is a syndrome that can cause paroxysmal supraventricular tachycardias, where short PR interval and delta waves are seen on electrocardiography (ECG). Sudden death can rarely be seen in patients with WPW syndrome. Objective: This study addresses Wolf-Parkinson-White (WPW) syndrome and aims to evaluate the quality of life of patients with supraventricular tachycardia (SVT) before and after the ablation procedure. Method: 29 children between the ages of 8-18 with WPW and SVT diagnosed at the Pediatric Cardiology Clinic of the Department of Child Health and Diseases of Izmir City Hospital were included in the study. It was applied to patients who volunteered to participate in the study between 01.06.2024 - 01.10.2024. Results: In the analysis conducted to compare the participants' pre- and post-ablation results, it was determined that state anxiety and trait anxiety showed statistically significant differences according to the groups. Accordingly, it was determined that state anxiety and trait anxiety were at higher levels before ablation. Conclusion: In the study, it was thought that ablation applications increased the quality of life in patients with WPW syndrome and SVT and helped to end the complaints of arrhythmia and heart palpitations. It is predicted that with the increase in the number of studies conducted on ablation, the number of areas where the procedure is effective will increase, as well as the positive results it provides after treatment.