Proliferatif endometrium, endometrial hiperplazi ve adenokarsinomlarda onkoprotein BCL-2'nin immün reaktivitesinin değerlendirilmesi ve adenokarsinomlarda östrojen ile karşılaştırılması: Histopatolojik ve immünohistokimyasal çalışma
  1. Tez No: 91158
  2. Yazar: HÜSEYİN KAFADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN OKTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Patoloji, Oncology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Proliferatif endometrium, endometrial hiperplazi, endometrial adenokarsinom, prognostik faktörler, bcl-2, östrojen 54, Proliferative endometrium, endometrial hyperplasia, endometrial adenocarcinoma, prognostic factors, bcl-2, estrogen. 55
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'na 1991-1998 yıllarında gönderilen materyallerden 10 proliferatif endometrium, 36 endometrial hiperplazi, 46 endometrial adenokarsinom olmak üzere toplam 92 olgu histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi. Olguların hepsine bcl-2 antikoru ve ayrıca adenokarsinomlara östrojen antikoru boyandı. Proliferatif endometrium vakaları en yüksek oranda bcl-2 reaktivitesi verirken endometrial hiperplaziler ve adenokarsinomlarda bu reaktivitenin giderek azaldığı gözlendi. Endometrial hiperplazilerin grade'i arttıkça bcl-2 boyanmasının şiddeti azalmaktadır. İyi diferansiye endometrial karsinomlarda bcl-2 reaktivitesi orta ve kötü diferansiye formlara göre istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksekti. Östrojen iyi diferansiye adenokarsinomlarda daha yüksek oranda boyandı. Prognostik faktörlerden myometrial invazyon ve servikal yayılım ile östrojen reseptör durumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Bcl-2 aynı parametrelerde anlamlı sonuçlar verdi. Östrojen reseptörleri pozitif olguların %65.6'sında bcl-2 pozitif boyandı. Bcl-2'nin kuvvetli reaktivitesinin, endometrial karsinomlarda iyi bir prognostik faktör olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY We studied 92 cases referred to Erciyes University, Medical Faculty, Pathology Department, during the period of 1991-1998. The cases of 10 are proliferative endometrium, 36 are endometrial hyperplasia and 46 are endometrial adenocarcinoma. All of the cases were applied bcl-2 antibody and adenocarsinomas were applied estrogen antibody also. The cases of proliferative endometrium showed the highest immunreactivity for bcl-2 and was obtained that this reactivity decreased in endometrial hyperplasia and adenocarcinoma. Bcl-2 immunstaining effect decreased that increased grade of endometrial hyperplasia. In well-differantiated endometrial carcinomas bcl-2 immunreactivity higher than moderately and poorly diffentiated forms as statistically significant. Estrogen more expressed in well-differentiated adenocarsinomas. Myometrial invasion and cervical involvement between estrogen receptor status was not found statistically significant differences. Bcl-2 gave significant results same parameters. Bcl-2 positive stained in %65,6 estrogen receptor positive cases. It is thought that strong bcl-2 reacitivty may be a good prognostic factor in adenocarcinomas.