Ülseratif kolit hastalarında hastalığın klinik ve endoskopik aktivite indekslerinin şiddetini belirlemede CRP/albümin oranı ile ilişkisi
The role of the CRP/albumin ratio in evaluating the severity of clinical and endoscopic activity indices in ulcerative colitis
- Tez No: 911613
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEYAZIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ulcerative colitis, CRP/albumin ratio, Endoscopic activity index, Serum biomarkers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Ülseratif Kolit (ÜK) hastalarında Rachmilewitz endoskopik aktivite indeksi (EAI) değerine göre hastalığın aktivitesini öngörmede C-reaktif protein (CRP)/albümin oranı (CAO) ve diğer serum biyobelirteçlerinin rolü değerlendirilmektedir. Gereç ve Yöntem: Hastalar retrospektif olarak kolonoskopi veya rektosigmoidoskopi değerlendirmeleri ve yapıldıkları tarihin 30 gün öncesi ve 30 gün sonrası aralığında endoskopi yapılma tarihine en yakın mevcut olan hemogram, biyokimya, CRP ve eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) sonuçları ile değerlendirildi. Hastalık aktivitesi değerlendirmesi için lökosit (beyaz kan hücresi), hemoglobin, platelet, nötrofil, lenfosit, CRP, ESH, albümin değerleri ile Rachmilewitz EAI ile karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 143 hastanın 196 endoskopik görüntülemesi ve uygun kriterleri sağlayan kan örnekleri değerlendirildi. Hastaların hepsi EAI≥4 olması nedenli endoskopik olarak aktif ÜK grubundaydı. Lökosit, nötrofil, lenfosit, CRP, nötrofil/lenfosit oranı (NLO), CAO değişkenleri ile EAI arasında istatiksel anlamlı ilişki bulundu. Hastaların %83'ü hafif-orta aktivite(n=163), %17'si şiddetli aktivite(n=33) olarak değerlendirildi. ROC analiziyle yapılan ölçümlerde şiddetli aktivitenin değerlendirilmesi için optimum eşik değeri CRP için 11,83 mg/L, NLO için 2,45, CAO için 3,03 olarak sonuçlanmış olup şiddetli aktivitenin tespitinde anlamlı olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to assess the utility of the C-reactive protein (CRP)/albumin ratio (CAR) and other serum biomarkers in predicting disease activity among patients with Ulcerative Colitis (UC), based on the Rachmilewitz Endoscopic Activity Index (EAI). Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on patients who underwent colonoscopy or rectosigmoidoscopy. Laboratory data, including complete blood count (CBC), biochemistry, CRP, and erythrocyte sedimentation rate (ESR), were collected within a 30-day window before or after the endoscopic procedure. Disease activity was evaluated by comparing leukocyte, hemoglobin, platelet, neutrophil, lymphocyte, CRP, ESR, and albumin levels with the Rachmilewitz Endoscopic Activity Index (EAI). Results: A total of 196 endoscopic evaluations and corresponding blood samples from 143 patients were analyzed. All patients were classified as endoscopically active (EAI ≥ 4). Significant correlations were observed between EAI and leukocyte, neutrophil, lymphocyte, CRP, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), and CAR. Patients were stratified into mild-to-moderate activity (83%, n=163) and severe activity (17%, n=33). ROC curve analysis determined optimal thresholds for severe activity as CRP ≥ 11,83 mg/L, NLR ≥ 2,45, and CAR ≥ 3,03, with CAR showing the highest diagnostic performance (AUC: 0.760, p< 0,001). Conclusion: The CRP/albumin ratio is strongly associated with endoscopic activity in UC. Compared to hematological parameters, CAR demonstrates superior predictive value as a serum biomarker for identifying severe active disease.