Gebelerin yenidoğan topuk kanı tarama testi ile ilgili duygu ve düşünceleri
Feelings and thoughts of pregnant women about newborn heel blood screening test
  1. Tez No: 911630
  2. Yazar: CEMİLE SAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA GENÇ KOYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Topuk Kanı, Gebelik, Tarama Testleri
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Özellikle son yıllarda sosyal medyada artan yanlış bilgi paylaşımları, annelerin yenidoğan aşıları ve topuk kanı tarama testlerine yönelik tutumlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma, annelerin topuk kanı tarama testine yönelik düşünce, inanç ve tutumlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Kantitatif ve kalitatif özellikler içeren mikst tasarımdaki çalışma 14.12.2023-05.05.2024'da tarihleri arasında uygulanmıştır. Çalışmaya 18 yaşından büyük, biyokimyasal, klinik-radyolojik olarak gebeliği teyit edilmiş 288 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Veriler literatüre dayalı olarak oluşturulan ve uzman görüşü alınan 11 çoktan seçmeli, 9 açık uçlu soru içeren anket formu ile toplanmıştır. Yenidoğan topuk kanı uygulamasından sonra topuğunda alerji gelişen çocuk ile karşılaşmadım ifadesi ile medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p < 0.05). Dağılım incelendiğinde, ifadeye katılım oranının bekarlarda daha yüksek olduğu saptanmıştır (%32.14). Teste yönelik olumsuz duygu, düşünce ve tutumların temelinde sosyal medya paylaşımlarının, çevrenin, sağlık arama davranışındaki bireysel eksiklik ve yetersizliğin, sağlık yönetim ve çalışanları tarafından yetersiz bilgilendirmenin, sağlık çalışanları ile kadınlar arasındaki iletişim sorunlarının yer aldığı görülmüştür. Topuk kanı tarama testine ilişkin olumsuz düşünce ve tutumlara ilişkin sebeplerde güvensizlik ve şüphe, duyumlar, korku, iletişim bozukluğu ve bilgi eksikliği, sosyal medya kavramlarının rolü görülmüştür. Gebe kadınlar arasında yenidoğan topuk kanı tarama testine tereddüt, korku ve negatif tutumlar yaygındır. Bu düşünce, inanış ve yönelimde özellikle sosyal medya başta olmak üzere görsel haber kaynakları önemli bir yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Especially in recent years Increasing misinformation sharing on social media, mothers' newborn vaccines and heel blood It negatively affects their attitudes towards screening tests. In this study, mothers' thoughts, beliefs and attitudes towards the heel blood screening test were examined. aims to evaluate. The mixed design study, which included quantitative and qualitative features, was implemented between 14.12.2023 and 05.05.2024. 288 healthy women over the age of 18, whose pregnancy was confirmed biochemically and clinico-radiologically, were included in the study. Data were collected with a survey form consisting of 11 multiple choice and 9 open-ended questions, based on the literature and expert opinion.