Türkiye'de Bulunan Ferula Türlerinden Narthex (Falc.) Drude Alt Cinsine Ait İki Tür;Ferula drudeana ve Ferula coskunii Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar
Phytochemical investigation on Ferula drudeana and Ferulacoskunii
- Tez No: 911629
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUD MİSKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Botany, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ferula, izolasyon&saflaştırma, yapı tayini, sitotoksik aktivite, Ferula, isolation&purification, structure elucidation, cytotoxic activity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 456
Özet
Endemik Ferula drudeana türünün köklerinden dört tane yeni seskiterpen kumarin eter yapısında bileşik, bir tane yeni fenilpropanoid bileşiği ve yedi tane seskiterpenoid bileşiği ile birlikte yirmi dokuz tane bilinen bileşik izole edilmiştir. Endemik Ferula coskunii türünün köklerinden ise seskiterpen ester yapısında yedi tane bilinen bileşik ve iki tane fenilpropanoid bileşiği izole edilmiştir. Yeni bileşiklerin yapıları, spektroskopik analizler ve literatürle karşılaştırma yoluyla aydınlatılmıştır. İzole edilen tüm bileşiklerin sitotoksik aktiviteleri A498 ve UO31 böbrek kanser hücre hatları üzerinde NCI 2Day Assay ile değerlendirilmiştir. İzole edilen bileşiklerin farklı biyolojik aktivite çalışmaları devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Four new sesquiterpene coumarin ethers, one new phenylpropanoid compound, and seven sesquiterpenoids, along with twenty nine known compounds were isolated from the roots of the endemic species Ferula drudeana. Seven known sesquiterpene esters and two phenylpropanoids were isolated from the roots of the endemic species Ferula coskunii. The structures of the new compounds were elucidated by spectroscopic analysis and comparison with the litetature. The cytotoxic acitivites of all isolated compounds were evaluated on A498 and UO31 renal cancer cell lines using NCI 2-Day Assay. Further studies on the various biological activities of the isolated compounds are ongoing