Sosyal medya kullanımı ve sosyal faktörlerin(eşlik edilme) yemek seçimine etkisi: Menü tasarımının düzenleyici rolü
The effect of social media use and social factors(being accompanied) on food choice: The moderating role of menu design
  1. Tez No: 911642
  2. Yazar: HÜSEYİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Faktörler, Sosyal Medya, Menü Tasarımı, Yemek Seçimi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırmada sosyal medya kullanımı ve sosyal faktörlerin (eşlik edilme) yemek seçimi üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amaçlanmış, sosyal faktörlerin sosyal medya kullanımı ile yemek seçimi arasındaki ilişkide aracılık rolü sınanmıştır. Bununla birlikte söz konusu ilişkilerde menü tasarımının düzenleyici rolünün olup olmadığı test edilmiştir. Araştırma Türkiye'de ve Antalya ilinde dışarıda yemek yeme davranışı sergileyen 18 yaşından büyük 501 bireyle 24 Ocak – 1 Ağustos 2023 tarihlerinde araştırmacının kendisi tarafından sosyal medya araçları ve yüz yüze dağıtılan soru formlarıyla toplanan veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Eksik veriler (4 adet) ile uç değerler (37 adet) tespit edilmiş ve 460 adet soru formu geçerli kabul edilmiştir. Amaç doğrultusunda nicel bir araştırma deseni benimsenmiş ve verilerin analizinde keşfedici (açımlayıcı) ve doğrulayıcı faktör analizi ile kovaryans temelli 'Yapısal Eşitlik Modellemesinden (YEM) yararlanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre sosyal medya kullanımının restoranlarda tüketicilerin yemek seçiminde olumlu yönde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında sosyal medya kullanımının restoranlarda eşlik edilme şeklindeki sosyal faktörleri olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca eşlik edilmenin restoranlarda tüketicilerin yemek seçimi üzerinde olumlu yönde bir etkisi olduğu görülmüştür. Dahası sosyal medya kullanımı ile yemek seçimi arasındaki ilişkide sosyal faktörlerin aracı bir rol oynadığı ortaya konulmuştur. Ayrıca menü tasarımının sosyal faktörler ile yemek seçimi arasındaki ilişkide ve sosyal medya kullanımı ile yemek seçimi arasındaki ilişkide düzenleyici bir rol oynamadığı ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular ışığında bu çalışmanın restoranlarda yemek seçimini etkileyen sosyal etkenler ile menü tasarımı açısından teorik ve pratik alanlarda önemli katkılar sağlayabileceği söylenebilir. Bu doğrultuda çalışmanın sonunda kuramsal ve pratik çıkarımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to determine the impact of social media usage and social factors (companionship) on food choice, examining the mediating role of social factors in the relationship between social media usage and food choice. Additionally, it tested whether menu design plays a moderating role in these relationships. The research was conducted in Antalya, Turkey, among 501 individuals aged 18 and above who dine out, from January 24 to August 1, 2023. Data were collected using social media tools and face-to-face distributed questionnaires by the researcher. After identifying missing data (4 cases) and outliers (37 cases), 460 valid questionnaires were considered. A quantitative research design was adopted, and exploratory (confirmatory) factor analysis and covariance-based Structural Equation Modeling (SEM) were used for data analysis. According to the study findings, social media usage was found to positively influence consumers' food choices in restaurants. Furthermore, social media usage was observed to positively affect social factors such as companionship in restaurants. Additionally, companionship was found to have a positive impact on consumers' food choices in restaurants. Moreover, the study revealed that social factors played a mediating role in the relationship between social media usage and food choice. Furthermore, it was concluded that menu design does not play a moderating role in the relationship between social factors and food choice, nor between social media usage and food choice. Based on these findings, it can be argued that this study could contribute significantly to theoretical and practical aspects related to social factors influencing food choices in restaurants and menu design. The theoretical and practical implications are discussed at the end of the study. Keyword: Social Media, Social Factors, Menu Design, Food Choice