Doğumda epidural analjezi kullanımının neonatal ve maternal sonuçları
The effects of epidural analgesia on labor, neonatal and maternal outcomes
  1. Tez No: 911821
  2. Yazar: DİDEM BATMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYAL UZELLİ ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezi, Doğum, Epidural, Gebe, Postpartum dönem, Yenidoğan, Analgesia, Epidural, Labor, Newborn, Postpartum period, Pregnant women
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma, doğum sırasında epidural analjezi uygulanan gebelerde maternal ve neonatal sonuçları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde retrospektif kohort araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen bu çalışmada, 01.01.2022-31.12.2023 tarihleri arasında doğum yapan gebeler incelenmiştir. Epidural analjezi uygulanan gebeler epidural (n=40), uygulanmayanlar ise kontrol grubuna (n=40) dahil edilmiştir. Veriler t testi, Mann-Whitney U testi ve Ki-kare testi ile analiz edilmiştir (p0,05). Epidural ve kontrol grubundaki kadınların doğum şekli, enstrümental doğum, travay arresti, epizyotomi, servikal laserasyon, omuz distosisi, uterin atoni, HCT düşüşü, postpartum dönemde kan transfüzyon ihtiyacı, maternal ateş ve postpartum dönemde hastanede yatış sürelerinin benzer olduğu tespit edilmiştir (p>0,05). Ayrıca, gruplar arasında AFD ve mekonyumlu amniyon mayi gelişimi bakımından da fark bulunmamıştır (p>0,05). Yenidoğan sağlık sonuçları incelendiğinde, epidural ve kontrol grubundaki yenidoğanların birinci ve beşinci dakika APGAR skorları, YDYBÜ kabul oranları, ölü doğum oranları ve umblikal kord kan gazı pH, PO2, PCO2, HCO3, laktat ve BE değerleri bakımından benzer oldukları tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda epidural analjezi uygulanan gebelerde doğumun ikinci evresi ve toplam süresinin uzaması ile indüksiyon ihtiyacının artması dışında, maternal ve neonatal sağlık üzerinde olumsuz bir etki gözlemlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate maternal and neonatal outcomes in pregnant women who received epidural analgesia during labor. Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted at Kocaeli University Research and Training Hospital, involving women who gave birth between January 1, 2022, and December 31, 2023. Women who received epidural analgesia were included in the epidural group (n=40), while those who did not were included in the control group (n=40). Data were analyzed using the t-test, Mann-Whitney U test, and Chi-square test (p0.05). It was found that the delivery type, instrumental delivery, labor arrest, episiotomy, cervical laceration, shoulder dystocia, uterine atony, HCT decrease, postpartum blood transfusion requirement, maternal fever, and postpartum hospitalization duration of the women in the epidural and control groups were similar (p>0.05). In addition, there was no difference between the groups in terms of AFD and meconium amniotic fluid development (p>0.05). When the newborn health results were examined, it was determined that the newborns in the epidural and control groups were similar in terms of first and fifth minute APGAR scores, NICU admission rates, stillbirth rates and umbilical cord blood gas pH, PO2, PCO2, HCO3, lactate and BE values (p>0.05). Conclusion: In our study, no negative effects on maternal and neonatal health were observed in pregnant women who received epidural analgesia at birth, except for the increase in the need for induction due to the prolongation of the second stage and total duration of labor.