İslam hukukunda suyun kullanımı ve korunması
Use and protection of water in Islamic law
- Tez No: 911864
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİS DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, İbadet, Temizlik, Sağlık, İsraf, Su Hakkı, Islamic Law, Water, Worship, Cleanliness, Health, Wastefulness, Water Rights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
İslâm hukuk ilmi, hayatın her alanını kapsayan uygulanabilir hükümlere sahiptir. Bu hükümlerin dünya işlerine taalluk eden yönü bulunduğu gibi ahiret hayatını ilgilendiren yönü de bulunmaktadır. Su hem dünya hem de ahiret yönü olan en değerli hazinemizdir. Hayatın her anında önemini hissettiğimiz, varlığının kıymeti bilinmeyen bu yaratılışın mayası ve yaşam sıvısının yokluğu, ölümle eşdeğer bir anlam ifade etmektedir. İslâm hukuk ilmi içerisinde suyun kullanımı ve korunması ile ilgili hükümlerin, büyük bir önemi bulunmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de üzerinde sıklıkla durulmuş, Allah Resûlü'nün (s.a.v.) sünneti içerisinde ise yüksek seviyede bir önem taşımaktadır. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber, suyun hayatımızdaki önemi daha da artmıştır. Suya olan talebin artması, beraberinde birçok yaşamsal ve hukukî meselenin de ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu problemlerin başında ise her geçen gün temiz ve kullanılabilir suya erişimin zorlaşması gelmektedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde; su kaynaklarının kısıtlı olması, kuraklık, küresel ısınma ve daha birçok sebepten dolayı 1,1 milyardan fazla insanın temiz içme suyuna ulaşamamaktadır. 2,6 milyardan fazla insan, temizlik için ihtiyaç duyulan suya erişememektedir. Her yıl, 2 milyondan fazla insan temiz suya erişememe ya da susuzluğa bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetmektedir. İslâm; her şeyden önce insan hayatını öncelemekte, onu tehlikeye düşürecek yolları kapatmakta ve ona büyük değer vermektedir. Bu anlamda insan hayatı ile yakından ilgisi olan suların kullanımı, korunması ve paylaşımı ile ilgili evrensel ilkeler ortaya koyarak bunu gerçekleştirmeyi hedeflemekte ve bizlere sorumluluklar yüklemektedir.
Özet (Çeviri)
Islamic jurisprudence encompasses applicable rulings that cover every aspect of life. These rulings pertain both to worldly affairs and the hereafter. Water, which has both worldly and otherworldly dimensions, is our most valuable treasure. This essence of creation and life-giving fluid, whose absence is equivalent to death, is something we recognize the importance of at every moment of life. The use and preservation of water, which holds great significance, occupies an important place in Islamic jurisprudence. The Qur'an frequently emphasizes this, and it finds high significance in the Sunnah of Allah's Messenger (PBUH). With the advancement of technology in modern times, the importance of water in our lives has increased even further. The rising demand for water has brought about many vital and legal issues. One of the primary problems is the increasing difficulty of accessing clean and usable water. In various parts of the world, due to limited water resources, drought, global warming, and many other reasons, over 1.1 billion people cannot access clean drinking water. More than 2.6 billion people lack access to the water needed for sanitation. Each year, more than 2 million people die due to reasons related to the lack of access to clean water or dehydration. Islam prioritizes human life above all else, closes off paths that endanger it, and places great value on it. In this context, it aims to achieve the responsible use, preservation, and sharing of water, which is closely related to human life, by establishing universal principles and imposes responsibilities on us to do so.