Hamdullah Hamdî'nin Yûsuf u Züleyhâ isimli mesnevisinin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü
Contextual index and functional dictionary of Hamdullah Hamdî's masnavi named Yûsuf u Züleyhâ
- Tez No: 911932
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞKAN CEM BAHADIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamdullah Hamdî, Yûsuf u Züleyhâ, bağlamlı dizin, işlevsel sözlük, klasik Türk edebiyatı, Hamdullah Hamdî, Yûsuf u Züleyhâ, contextual index, functional dictionary, classical Turkish literature
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2106
Özet
Bu çalışmada, 15. yüzyıl şairlerinden Hamdullah Hamdî'nin önemli eserlerinden biri olan“Yûsuf u Züleyhâ”mesnevisinin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı, metnin anlam katmanlarını daha iyi anlamak ve dönemin dilsel özelliklerini ortaya koymaktır. Çalışmada öncelikle, eserin bağlamlı dizini yapılmış; metinde geçen kelimeler ve kavramlar, bağlamlarıyla birlikte sistematik bir şekilde düzenlenmiştir. Bu sayede, okuyucunun ve araştırmacının metindeki kelimelerin hangi anlamda ve nasıl kullanıldığını görmesi sağlanmıştır. Hamdullah Hamdî'nin kelime seçimleri ve bu kelimelerin kullanım biçimleri detaylandırılmıştır. Bu analiz, şairin edebi dili nasıl kullandığını ve dönemin dil yapısını nasıl yansıttığını ortaya koymaya yöneliktir. Çalışmanın sonuçları, Hamdullah Hamdî'nin dil ve üslup açısından dönemin diğer şairlerinden nasıl ayrıldığını ve klasik Türk edebiyatındaki yerini belirginleştirmektedir. Aynı zamanda bu tez,“Yûsuf u Züleyhâ”mesnevisinin anlaşılmasını kolaylaştıracak kaynak bir eser olarak, gelecekteki araştırmalar ve edebi incelemeler için de önemli bir referans olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a contextual index and functional dictionary of one of the important works of the 15th-century poet Hamdullah Hamdî, titled“Yûsuf u Züleyhâ,”have been prepared. The aim of the study is to better understand the layers of meaning in the text and to reveal the linguistic features of the period. Initially, a contextual indexing of the work has been conducted; the words and concepts in the text have been systematically organized along with their contexts. This allows readers and researchers to see how the words in the text are used and in what sense. Hamdullah Hamdî's word choices and the ways these words are used have been detailed. This analysis aims to reveal how the poet utilized literary language and how the linguistic structure of the period is reflected. The results of the study clarify how Hamdullah Hamdî distinguishes himself from other poets of his time in terms of language and style, thereby highlighting his place in classical Turkish literature. At the same time, this thesis aims to serve as an important reference work that will facilitate the understanding of“Yûsuf u Züleyhâ”for future research and literary analyses.