Çocuk sağlığı hastalıkları uzmanları ve uzmanlık öğrencilerinin serebral palsi hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge levels and attitudes of pediatric health specialists and residents towards cerebral palsy
- Tez No: 912030
- Danışmanlar: DOÇ. GÖKÇEN ÖZ TUNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Çocuk hasta, Engelli Bireylere Yönelik Tutumlar, Cerebral Palsy, Pediatric Patient, Attitudes Toward Individuals with Disabilities
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmada amaç pediatri eğitimi gören araştırma görevlilerinin ve pediatri hekimlerinin çocukluk çağında en sık görülen fiziksel engellilik nedeni olan serebral palsi (SP) hakkında bilgi düzeyleri ve SP yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Materyal-Metod: Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Demografik özelliklerin ardından katılımcıların SP hakkındaki bilgi düzeylerini yorumlamak üzere hazırlanan sorular ve“Sağlık hizmetlerinde engelli tutumları ölçeği”hekimlere Google formlar üzerinden online ortamdan ulaştırılmış ve yanıtlar da bu şekilde Haziran 2024 Temmuz 2024 tarihleri arasında anonim olarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 180 hekim (E/K: 55/125) katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 357,1 (24-35) yıl olarak saptanmıştır. Katılımcıların %45,6'sı (82 kişi) üniversite hastanesinde çalışmakta, büyük çoğunluğu (%71,1; 128 kişi) bir ayda 1-10 serebral palsi hastası görmektedir. Serebral palsi hastalarının en sık başvuru nedeni %55,6 (100 kişi) ile enfeksiyonlardır. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%83,9; 151 kişi) SP hakkında temel düzeyde bilgiye sahip olduğunu belirtirken, %13,9'u (25 kişi) uzmanlık seviyesinde bilgiye sahip olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %5,6'sı (10 kişi) ailelerinde SP bulunan birey olduğunu bildirmiştir. Katılımcıların %85,6'sı (154 kişi) SP'yi kalıcı motor bozukluk olarak tanımlamakta, %72,8'i (131 kişi) SP'nin çocukluk çağında en sık görülen fiziksel engellilik nedeni olduğunu düşünmektedir. Zor doğum (%87,8; 158 kişi), intrauterin enfeksiyonlar (%77,8; 140 kişi), prematürite (%77,8; 140 kişi) ve plasental olaylar (%72,8; 131 kişi) SP ile en sık ilişkilendirilen risk faktörleri olarak bildirilmiştir. Sağlık hizmetlerinde engellilere yönelik tutum ölçeğinde, kadınların kapsama puanı erkeklere göre daha yüksek saptanmıştır (p=0,011). Ailesinde SP olan katılımcıların kapsama (p=0,006) ve toplam puanı (p=0,031) daha düşük saptanmıştır. Yaş ile kapsama skoru (r=0,244 p=0,001) ve toplam skor (r=0,191 p=0,010) arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda kadınların kapsama puanı daha yüksek, ailede SP olan katılımcıların kapsama ve toplam puanı daha düşük saptanmıştır. Bu bulgular, sağlık çalışanlarının engelli bireylerin bakımına yönelik tutumlarını iyileştirmek ve engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini artırmak için daha fazla eğitim ve farkındalık çalışmasının gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the knowledge levels and approaches of pediatric residents and pediatricians regarding cerebral palsy (CP), which is the most common cause of physical disability in childhood. Material-Method: This is a prospective descriptive study. After collecting demographic information, questions designed to evaluate participants' knowledge about CP and the“Attitudes Toward Disabled Persons in Healthcare Scale”were distributed to physicians via online Google Forms. Responses were collected anonymously between June 2024 and July 2024. Results: A total of 180 physicians (M/F: 55/125) participated in the study. The mean age of the participants was 35 ± 7.1 years (range: 24–35). It was determined that 45.6% (82 participants) worked in university hospitals, and the majority (71.1%; 128 participants) saw 1–10 CP patients per month. The most common reason for CP patients' visits was infections, reported by 55.6% (100 participants). The majority of participants (83.9%; 151 participants) stated that they had basic-level knowledge of CP, while 13.9% (25 participants) reported having expert-level knowledge. Additionally, 5.6% (10 participants) indicated that they had a family member with CP. A significant portion of participants (85.6%; 154 participants) defined CP as a permanent motor disorder, and 72.8% (131 participants) recognized CP as the most common cause of physical disability in childhood. The risk factors most frequently associated with CP were difficult labor (87.8%; 158 participants), intrauterine infections (77.8%; 140 participants), prematurity (77.8%; 140 participants), and placental complications (72.8%; 131 participants). In the survey on attitudes toward individuals with disabilities in healthcare, female participants scored higher on inclusion compared to male participants (p=0.011). Participants who had family members with CP scored lower on both inclusion (p=0.006) and total scores (p=0.031). A significant correlation was found between age and inclusion score (r=0.244, p=0.001) as well as total score (r=0.191, p=0.010). Conclusions: Our study found that female participants had higher inclusion scores, while participants with family members with CP had lower inclusion and total scores. These findings highlight the need for additional training and awareness-raising initiatives to improve healthcare professionals' attitudes toward the care of individuals with disabilities and to enhance access to healthcare services for disabled individuals.