Aile hekimlerinin ve çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimlerinin, çocuklarda akran zorbalığı hakkındaki bilgi düzeylerinin araştırılması
Research on peer victimization knowledge level of family physicians and pediatricians
  1. Tez No: 424632
  2. Yazar: ESRA YURDAKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BASRİ FURKAN DAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Akran zorbalığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family physician, peer victimization, pediatrics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve amaç: Çocukların akran ilişkileri,sosyal tutumlarında, davranışlarında ve sosyal bir birey olarak topluma kazandırılmalarında en önemli rolü üstlenmektedir. Akran zorbalığı yeni karşılaşılan bir sorun olmamakla birlikte, akademisyenlerce dünyada 1970'lerde, ülkemizde ise ancak otuz yıllık bir gecikme ile 2000'li yıllarda incelenmeye başlanmıştır. Dünyanın her ülkesinde bu sorunla karşılaşılmakta olduğu için son yıllarda akran zorbalığı ile ilgili yapılan çalışmaların sayısı giderek artmaktadır. Bu çalışma aile hekimlerinin ve çocuk hekimlerinin akran zorbalığı konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot Çalışmaya Ankara ili genelinde rastgele seçilen aile sağlığı merkezlerinde ve aile hekimliği kliniklerinde çalışan aile hekimleri, özel veya devlet hastanesinde çalışan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları eğitimi veren kliniklerde çalışan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ve asistanları olarak görev yapan 231 hekim dahil edildi. Çalışmamızdan elde edilen Veriler IBM SPSS Statistics 22 programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken, normal dağılım analizi için KolmogorovSmirnov testi kullanıldı ve normal dağılmayan veriler ortanca (min-maks) ile gösterildi. Veriler içersindeki sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler, kategorik değişkenler için ise frekans dağılımları verilmiştir. İki bağımsız grup arasında fark olup olmadığına Bağımsız Örneklem t testi ile bakılmıştır. İki kategorik grup arasındaki ilişkiye Ki-Kare testi, iki sayısal değişken arasındaki ilişkiye ise Pearson korelasyon yöntemi ile bakılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi olarak; p< 0,05 alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 231 hekimin yaş ortanca değeri 32 iken meslek yılı ortancası ise 7'dir. Çalışmaya katılan hekimlerin %41,10'u erkek iken %58,90'ı ise kadındır. Hekimlerin %47,19'u Çocuk Hekimi iken %52,81'i ise Aile Hekimi'dir. Çalışmaya katılan hekimler tarafından %66.7 ile erkeklerin kızlardan daha fazla akran zorbalığına maruz kaldıkları düşünülmüştür. Çocuk Hekimleri'nin %94,50'si“fiziksel zorbalık”seçeneğine katılmakta iken %96,33'ü“sözel zorbalık”seçeneğine, %53,21'i“toplumsal manipülasyon”seçen kta iken %40,37'si“okul bahçesi”seçeneğine, %48,62'si“sınıf”seçeneğine, %10,09'u“okul kantini”seçeneğine ve %25,69'u ise“okul tuvaleti”seçeneğine katılmıştır. Akran zorbalığının tanımı sorusuna Çocuk Hekimleri'nin %76,15'i“yaşlar eşit”seçeneğine katılmakta iken %32,11'i“güçler orantılı”seçeneğine, %54,13'ü“süreklilik gerektirir”seçeneğine, %34,86'sı“bir amacı vardır”seçeneğine ve %58,72'si ise“tepkiseldir”seçeneğine katılmıştır. Sonuç: Akran zorbalığı ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında pek çok çalışmaya ulaşılabilmekte fakat hekimlerin bilgi düzeyi ve farkındalığını gösteren çalışmalara rastlanılmamaktadır. Ülkemizde“akran zorbalığı”alanında hekimlerin bilinçlenmesi ve bu konuyla ilgili çocukların yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, okulların disiplin yöntemleri ve uygulamaları gibi geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır, çocukların akran zorbalığı sonucunda ilk ergenlik yıllarında model alınan kişilik özellikleri ergenlerin davranışları açısından belirleyicidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Peer relationships of children have a substantial role in their social attitudes, behaviors, and introductions into society as social individuals. In spite of the fact that peer victimization is not recently encountered, it has been examined for the first time in the world in 1970's and yet in Turkey with a 30-year delay in 2000's. Since peer victimizations are being incrementally encountered throughout the world in recent years, number of the related studies conducted on peer victimization are increased. This study is conducted with the aim of assessing the family physicians and pediatricians knowledge levels on peer victimization. Materials and Methods: The study conducted on randomly selected two hundred thirty one physicians who work throughout the city Ankara as family physicians in family health-care centers and clinics, pediatricians in private and state hospitals, and physician associates and pediatricians in educational pediatric clinics. The acquired data analyzed with IBM SPSS statistics 22 software. In the course of evaluation, the normality of the continuous variables were calculated by Kolmogorov-Smirnov test. The data which was not distributed normally was shown as median (min-max). In the data set the descriptive distributions for the numeric variables and the frequency distributions for the categorical variables are given. It's checked if the both groups have whether or not diversities by unrelated samples t test. The relation between two categorical groups is inspected by chi square test. Moreover, the relation between two numeric variables is checked with Pearson correlation method. In the course of results' evaluation the significance level considered as p< 0,05. Results: Two hundred thirty one participant physicians of the study have a median age of 32 years old while have a median career of 7 years. 41.10% of the participants of the studyare male ans consider as the place most peer victimization encountered with the 26.61%“way to school”, 40.37%“school garden”, 48.62%“classroom”, 10.09%“school canteen”, and 25.69%“school restroom.”As a respond of the description of peer victimization, 76.15% of the participant pediatricians elected out of the multiple choice“equal ages”, whereas 32.11%“equal power”, 54.13%“sustenance-required”, 34.86%“having a goal”, and 58.72%“reflex.”Conclusion: Many studies on peer victimization could be reached in national and international publications however; it is hard to find studies on knowledge and awareness of physicians on peer victimization. In our country, in the field of peer victimization there is the necessity to conduct comprehensive studies on children ages, genders, socio-economic levels, disciplinary codes and procedures for the physicians to increase the awareness of peer victimization. As result of peer victimization, in the adolescent periods, characteristics of role model is determinant of the behavior of adolescents.