Belediye spor kulüplerinde teknoloji ve inovasyonun yönetimdeki rolü (Bursa örneği)
The Role of technology and innovation in the management of municipal sports clubs (Bursa example)
- Tez No: 912035
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Belediye spor kulüpleri, Spor, Teknoloji, İnovasyon, Municipal sports clubs, Sports, Technology, Innovation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı belediye spor kulüplerinde teknoloji ve inovasyonun yönetim süreçlerindeki rolünü araştırmak ve bu alanda yapılan yenilikçi uygulamaların spor kulüplerinin başarısını nasıl etkilediğini incelemektir. Bu doğrultuda, belediye spor kulüplerinin faaliyet yönetiminde, teknoloji kullanımı ve inovasyonun etkisi üzerine odaklanılmıştır. Yöntem: Bu araştırma fenomenoloji deseniyle çalışılmış nitel bir araştırmadır. Fenomenolojik araştırmalarda, her katılımcıdan kendi bakış açısına odaklanması ve deneyimlerini kişisel ifadeleriyle açıklaması istenir (Yıldırım ve Şimşek, 2021). Bu desen çoğunlukla mülakat yapılması gerektiğinden dolayı bu araştırmada veri toplamak için görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma grubu belediye spor kulüpleri yöneticilerinden oluşan 10 kişiden oluşmuştur. Bu çalışmada, amaçlı örnekleme yöntemi olarak ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi kullanılmıştır. Katılımcıların Belediye Spor Kulübü yöneticileri olması ve en az 5 yıl yöneticilik deneyimine sahip olmalarının yanı sıra spor kulüplerinin en az 10 farklı branşta ve en az 3 spor tesisi ile hizmet veren karmaşık yapıdaki kulüpler olmaları araştırmaya dahil olabilme ölçütü olarak belirlemiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Gerçekleştirilen görüşmelerde katılımcıların önceden bilgilendirilmiş ve onayları alınarak ses kaydına alınmıştır. Görüşmeler 10 Ağustos – 15 Eylül 2023 tarihleri arasında katılımcılar ile yüz yüze yapılmış ve 55-63 dakika arası gerçekleşmiştir. Görüşmeler sonrasında elde edilen veriler öncelikle bire bir şekilde yazıya aktarılarak metin haline getirilmiş ve 102 sayfa yazılı veri elde edilmiştir. Verilerin analizinde, MAXQDA 2021 programından yararlanmıştır. Analizde betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Analizler araştırmacı ve bir meslektaşı tarafından da veriler kodlanmış ve uzman bir akademisyen gözetiminde uzlaşıya varılana kadar konuşularak kodlar, kategoriler ve temaya son hali verilmiştir. Bulgular: Veri analizi sonucunda 42 kod, 10 kategori ve 5 tema belirlenmiştir. Bu temalar; dijital dönüşüm süreçleri, gelecekteki teknoloji planları, verimlilik ve iş iv süreçleri, performans değerlendirmesi ve finansal sürdürülebilirlik şeklindedir. Dijital dönüşüm süreçleri teması altında 2 kategori ve 10 kod, gelecekteki teknoloji planları teması altında 2 kategori ve 7 kod, performans değerlendirmesi teması altında 2 kategori ve 9 kod, verimlilik ve iş süreçleri teması altında 2 kategori ve 9 kod, finansal sürdürülebilirlik teması altında ise 2 kategori ve 7 kod incelenmiştir. Sonuç: Görüşmeler sonucunda belediye spor kulüplerinin öncelikli amacı ve asli görevinin vatandaşa spor hizmeti sunmak ve fırsat eşitliği sağlamak olduğu belirtilmiştir. Mevcut teknoloji uygulamalarının kulüplerinde genellikle üye yönetimi, finansal süreçler ve iletişim alanlarını oluşturan web siteleri, çevrim içi kayıt ve üyelik sistemleri, dijital muhasebe yazılımları gibi araçlarla bu süreçlerin desteklendiği ifade edilmiştir. Yönetim süreçlerine etkisi incelendiğinde, katılımcılar genellikle iş akışı iyileştirmeleri, verimlilik artışı, karar alma süreçlerinin bilgi odaklı hale gelmesi gibi olumlu etkiler gözlemledikleri söylenmiştir. Sporcu performans süreçlerine etkisi incelendiğinde, GPS izleme, biyometrik sensörler ve video analiz gibi teknolojik araçlar, sporcuların fiziksel durumlarını ve hareket desenlerini daha detaylı bir şekilde izleme ve analiz etme imkânı sağladığı gibi konulara değindiği görülmüştür. Araştırma sonuçlarından biri, yöneticilerin iş verimliliğinin arttığı konusunda hemfikir olmalarıdır. Yöneticiler, dijital araç kullanımının kulüp yönetimine büyük katkı sağladığını vurgulamışlardır. Ancak kulüpler arasında teknoloji kullanımının heterojen bir yapıda olduğu da gözlemlenmiştir. Bazı kulüpler halihazırda yenilikçi teknoloji uygulamalarını aktif olarak kullanırken, diğerleri geleneksel yöntemlere güvenmeyi tercih etmektedir. Ancak, teknolojiye daha fazla odaklanma ve entegrasyon isteği genel olarak belirgin bir trend olarak görülmüştür. Bu durum belediye spor kulüplerinin daha verimli ve etkili olabilmek için teknoloji kullanma eğiliminde olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to investigate the role of technology and innovation in the management processes of municipal sports clubs and to examine how innovative practices in this field affect the success of sports clubs. In this direction, the focus is on the impact of technology use and innovation on the operational management of municipal sports clubs. Method: This research is a qualitative study using phenomenological research design. In phenomenological research, each participant is asked to focus on his/her own perspective and explain his/her experiences in personal terms (Yıldırım & Şimşek, 2021). Since this design mostly requires interviews, the interview technique was used to collect data in this study. The research group consisted of 10 people consisting of managers of municipal sports clubs. In this study, criterion sampling and convenience sampling were used as purposive sampling methods. The criterion for inclusion in the study was that the participants were managers of Municipal Sports Clubs and had at least 5 years of managerial experience, as well as the fact that the sports clubs were complex clubs serving in at least 10 different branches and with at least 3 sports facilities. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. In the interviews, the participants were informed in advance and their consent was obtained and audio recorded. The interviews were conducted face-to-face with the participants between August 10 and September 15, 2023 and lasted between 55-63 minutes. The data obtained after the interviews were first transcribed one-to-one and turned into text and 102 pages of written data were obtained. The MAXQDA 2021 program was used to analyze the data. Descriptive and content analysis were used in the analysis. The data were coded by the researcher and a colleague, and the codes, categories and themes were finalized by talking until a consensus was reached under the supervision of an expert academician.Results: As a result of data analysis, 42 codes, 10 categories and 5 themes were identified. These themes are digital transformation processes, future technology plans, efficiency and business processes, performance evaluation and financial sustainability. Under the theme of digital transformation processes, 2 categories and 10 codes, 2 categories and 7 codes under the theme of future technology plans, 2 categories and 9 codes under the theme of performance evaluation, 2 categories and 9 codes under the theme of efficiency and business processes, and 2 categories and 7 codes under the theme of financial sustainability were analyzed. Conclusion: As a result of the interviews, it was stated that the primary purpose and primary duty of municipal sports clubs is to provide sports services and equal opportunities for citizens. It was stated that these processes are supported by tools such as websites, online registration and membership systems, digital accounting software, which constitute the areas of member management, financial processes and communication. When the impact on management processes is analyzed, the participants stated that they generally observed positive effects such as workflow improvements, increased productivity, and information-oriented decision-making processes. When the impact on athlete performance processes was examined, it was seen that technological tools such as GPS tracking, biometric sensors, and video analysis provide the opportunity to monitor and analyze athletes' physical conditions and movement patterns in more detail. One of the results of the research is that the managers agree that work efficiency has increased. The managers emphasized that the use of digital tools contributes greatly to club management. However, it was also observed that the use of technology among clubs is heterogeneous. Some clubs are already actively using innovative technology applications, while others prefer to rely on traditional methods. However, the desire for greater focus and integration of technology was generally seen as a clear trend. This suggests that municipal sports clubs tend to use technology to become more efficient and effective.