Yurtdışında görev yapan öğretmenlerin empatik eğilimlerinin ve çatışma yönetim stratejilerinin incelenmesi
- Tez No: 912104
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu, Yurtdışı Öğretmen Görevlendirmesi, Empatik Eğilim, Çatışma, Çatışma Yönetimi, Inter-ministerial Joint Culture Commission, Foreign Teacher Assignment, Empathic Tendency, Conflict, Conflict Management
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmada Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışmakta iken Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kararıyla yurtdışı görevlendirmeler kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde görevlendirilen öğretmenlerin çeşitli değişkenlere göre empatik eğilimleri ve çatışma yönetim stratejileri incelenmiştir. Araştırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde farklı kademe ve türdeki okullarda görevli 189 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş evrenin tamamına ulaşmak hedeflenmiştir. Bu araştırma, ilişkisel tarama modeli ile çalışılmış betimsel nicel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Empatik Eğilim Ölçeği”ve“Çatışma Yönetimi Stratejileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS Statistics 24 programıyla analiz edilmiş, Bağımsız Örneklemler t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Tukey HSD ve Pearson Korelasyonu uygulanmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yurtdışında görev yapan öğretmenlerin empatik eğilim düzeylerinde cinsiyet değişkenine göre kadınlar lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiş olup kullandıkları çatışma yönetim stratejilerinde ise yaş değişkenine göre uyma stratejisinde 41 yaş ve üzeri öğretmenlerle 30-40 yaş arası öğretmenler arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğretmenlerin en fazla bütünleştirme, en az ise kaçınma stratejisini kullandıkları; öğretmenlerin empatik eğilimleriyle bütünleştirme, uzlaşma, uyma, hükmetme stratejileri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the empathic tendencies and conflict management strategies of teachers assigned abroad by the decision of The Inter-Ministerial Joint Cultural Commission while working in schools under the Ministry of National Education of the Republic of Turkey were examined according to various variables. The study group consists of 189 teachers from different levels and types of schools in the Turkish Republic of Northern Cyprus. This study is a descriptive quantitative study performed using a relational screening model based on general screening models. In this study, the“Personal Information Form”,“Empathic Tendencies Scale”and“Conflict Management Strategies Scale”were used as data collection tools. The collected research data was analysed using the SPSS Statistics 24 program, and the“Independent T-Test Samples”,“One-Way Analysis of Variance”,“Tukey HSD”and“Pearson correlation”were applied to this data. The significance level was determined as .05 in the analysis of the data. As a result of the research, it was found that in the empathic tendency levels of teachers working abroad, there is a significant difference in favour of women according to the gender variable. Also, it was found that, according to the age variable, there is a significant difference in the conflict management strategies they use between teachers aged 41 and over and teachers between the ages of 30-40 in the compliance strategy. In addition, it was found that the strategy used the most by the teachers who participated in the study was the integration strategy, and the least used was the avoidance strategy; and alas, it has been determined that there is a significant relationship between the teachers' empathic tendencies and their strategies of integration, reconciliation, subordination, and dominance.