Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde kayıp yaşamış yetişkin bireylerde yas sürecinin, psikolojik dayanıklılık ve üstbilişi yordaması
The prediction of grief process, psychological resilience, and metacognition in adult individuals who experienced loss in the february 2023 Kahramanmaraş-centeredearthquakes
- Tez No: 912138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: deprem, yas süreci, psikolojik dayanıklılık, üstbiliş, earthquake, grief process, psychological resilience, metacognition
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Türkiye'nin en yıkıcı doğal afetlerinden olan deprem bireyde ağır bir korku ve depresyon yaratmakta ve zihinlerde şiddetli izler bırakmaktadır. Bu araştırmanın amacı depremi yaşamış yetişkin bireylerin yas seviyelerinin, psikolojik dayanıklılık ve üst bilişi yordayıcılığını incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi 2023 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yakınını kaybeden 18 yaş ve üzeri 504 bireyden oluşmakta olup, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ölçüm araçları; Sosyodemografik bilgi formu, Temel Yas Unsurları Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Üstbiliş Ölçeği-30 dir. Araştırma bulgularına göre katılımcıların üst biliş düzeyleri ile yas tutma belirtileri arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin üst biliş düzeyleri arttıkça yas belirtilerinin arttığı belirlenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin psikolojik dayanıklılıkları ile yas tutma belirtileri arasında negatif yönde ilişki olduğu belirlenmiştir. Yetişkinlerin psikolojik dayanıklılıkları arttıkça yas belirtilerinin azaldığı ortaya konulmuştur. Katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerinin yas belirtilerini anlamlı ve negatif olarak yordadığı belirlenmiştir. Çalışma bulguların ışığında tartışılmış olup, deprem ve diğer doğal afetlerin ardından afetzedelerle çalışacak yetkililere hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde literatür açısından katkı sağlamaktadır. Süreç içerisinde afetzedelerin içinde bulunduğu duygudurumunun gözlemlenmesine destek sağlamakla birlikte, psikososyal destek çalışanları ve psikoterapistlerin hem sahada hem de akademide yararlanabilmesine olanak tanımaktadır.
Özet (Çeviri)
One of Türkiye's most devastating natural disasters, earthquakes, create severe fear and depression in individuals and leave intense marks on their minds. The aim of this study is to examine the grief levels, psychological resilience, and metacognition predictability of adults who have experienced an earthquake. The study was conducted using a relational survey model. The research sample consists of 504 individuals aged 18 and over who lost a loved one in the February 2023 earthquakes centered in Kahramanmaraş, using a purposive sampling method. The measurement tools used in the study are the Sociodemographic Information Form, the Core Bereavement Items Scale, the Psychological Resilience Scale for Adults, and the Metacognition Scale-30. According to the findings of the research, a significant and positive relationship was found between the participants' levels of metacognition and their bereavement symptoms. It was determined that as the levels of metacognition of the individuals in the study increased, their grief symptoms also increased. A negative relationship was found between the psychological resilience of the individuals and their bereavement symptoms. It was revealed that as the psychological resilience of adults increased, their grief symptoms decreased. It was determined that the levels of psychological resilience of the participants significantly and negatively predicted bereavement symptoms. The study discusses the findings in light of the literature and provides contributions to officials working with disaster victims both in Turkey and other countries. It not only supports the observation of the emotional state of disaster victims during the process but also allows psychosocial support workers and psychotherapists to benefit both in the field and in academia.