Hemşirelik iş indeksi çalışma ortamının işe bağlılığa etkisi
The effect of nursing work index and work environment on work engagement
  1. Tez No: 912168
  2. Yazar: MUSTAFA KART
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NÜKHET BAYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş indeksi, Çalışma ortamı, İşe bağlılık, Nurse, Work Index, Work Environment, Work Engagement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmanın amacı, hemşirelik iş indeksi çalışma ortamının işe bağlılığa etkisinin incelenmesidir. Bu tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini, Pursaklar Devlet Hastanesinde 180, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yapan 248 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada ilgili alanlarda çalışan hemşire sayısı dikkate alınarak bir örneklem seçimine gidilmemiş, tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, araştırmaya katılmaya gönüllü olan ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan 221 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, Demografik Özellikler Formu, Utrecht İşe Bağlılık Ölçeği ve Hemşirelik İş İndeksi Çalışma Ortamı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmıştır. Hemşirelerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Hemşirelerin iş indeksi çalışma ortamı ile işe bağlılık düzeyi arasındaki neden sonuç ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi anlamlı bulunmuş olup hemşirelerin iş indeksi çalışma ortamının işe bağlılık düzeyini arttırdığı (ß=0,234); iş indeksi hemşirelik çalışma ortamının, işe istek duyma düzeyini arttırdığı (ß=0,241); iş indeksi hemşirelik çalışma ortamının; işe adanma düzeyini arttırdığı (ß=0,179) ve iş indeksi hemşirelik çalışma ortamının işe yoğunlaşma düzeyini arttırdığı (ß=0,198) saptanmıştır. İş indeksi hemşirelik çalışma ortamı ve işe bağlılık düzeyini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Hemşirelerin“iş indeksi çalışma ortamı”ortalaması zayıf 2,58±0,53 (Min=1.22;Maks=3.92), hemşirelerin“işe bağlılık toplam”puan ortalaması 30,64±6,44 (Min=9; Maks=45),“yönetici hemşirelerin tutumu ve liderlik özellikleri”ortalaması 2,48±0,72 (Min=1; Maks=4) olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, hemşirelik iş indeksi çalışma ortamının hemşirelerin işe bağlılık düzeylerini arttırdığı tespit edilmiştir. İyi kurgulanmış bir çalışma ortamı ve yöneticisinden çalışanlarına kadar oluşturulmuş bir çalışma ekibinin hemşirelerin ve diğer çalışanların bütün iş yaşamını pozitif olarak etkileyeceği, onların bireysel ve liderlik özelliklerini geliştireceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of nursing work index and nursing work environment on work engagement. The population of this descriptive study consists of 180 nurses working at Pursaklar State Hospital and 248 nurses working at Yıldırım Beyazıt University Yenimahalle Training and Research Hospital. In the study, a sample selection was not made considering the number of nurses working in the relevant fields, but an attempt was made to reach the entire universe. In the sample selection made using OpenEpi Version 3 for G-power analysis in the study, it was calculated that at least 203 nurses should be included in the study to reach 80% power with 50% unknown frequency and 5% margin of error. This study was conducted with 221 nurses who volunteered to participate in the study and met the inclusion criteria. The data were collected with a questionnaire form consisting of three parts. The first part included 12 questions regarding the personal and professional characteristics of the participants. In the second part, the Utrecht Work Engagement Scale was used to evaluate the level of work engagement of the participants, and in the third part, the nursing work index and working environment scale were used. The data obtained in the study were evaluated on a computer using the SPSS 22.0 statistical program. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the nurses participating in the study, and mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. Parametric methods were used to analyze the data. The relationships between the dimensions determining the scale levels of the nurses were examined through Pearson correlation and linear regression analyses. The regression analysis performed to determine the cause and effect relationship between the nurses' work index, work environment and work engagement level was found to be significant, and and it was determined that nurses' work index work environment increased their work engagement level (ß=0.234), nurses' work index work environment increases the level of enthusiasm for work (ß=0.241), nurses' work index work environment increases the level of commitment to work (ß=0.179) and nurses' work index work environment increases the level of concentration on work (ß=0.198). The relationships between nurses' work index work environment and the dimensions that determine the level of work engagement were examined by correlation analysis. It was found that nurses'“work index working environment”average is poor 2.58±0.53 (Min=1.22; Max=3.92), nurses'“total commitment to work”average score is 30.64±6.44 (Min=9; Max=45),“manager nurses' attitude and leadership characteristics”average is 2.48±0.72 (Min=1; Max=4). Consequently, it was determined that the nursing work index and working environment increases the levels of nurses' work engagement, work enthusiasm and work dedication. It was also found out that a well-structured work environment and a work team, from the manager to employees, will positively affect the entire working life of nurses and other employees and improve their individual and leadership characteristics.