Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi polı̇klı̇nı̇ğı̇ne başvuran ergen hastalarda beden dı̇smorfı̇k bozukluğunun yaygınlığı ve sosyal medya kullanımı ilişkisi
The prevalence of body dysmorphic disorder (bdd) and social media usage among adolescent patients who applied to the plastic reconstructive and aesthetic surgery clinic
- Tez No: 912167
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSU ÇAKIN MEMİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Beden dismorfik bozukluk, sosyal medya, plastik cerrahi, estetik, yaygınlık, Body dysmorphic disorder, social media, plastic surgery, aesthetics, prevalence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi polikliniğine başvuran ergen hastalarda beden dismorfik bozukluk yaygınlığı ve sosyal medya kullanımı ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya katılmayı kabul eden hastalardan online olarak gönderilen formları doldurmaları istenmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik veri formu, vücut algısı ölçeği, sosyal medya kullanım motivasyonu ölçeği ve ergenler için sosyal medya bağımlılığı ölçeği kısa formu verilmiştir. Çalışmaya katılan kişilerle klinik görüşme yapılmış ve DSM-5 kriterlerine göre BDB tanısı araştırılmıştır. BDB tanısı alan hastalar, örneklem içindeki BDB tanısı almayan hastalarla karşılaştırılmak için olgu ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda değerlendirilen hastaların 11'i BDB tanısı almış; olgu grubu 11, kontrol grubu ise 22 ergenden oluşmuştur. Çalışmamızda plastik cerrahi polikliniklerine başvuran ergenlerde BDB yaygınlığı %33,3 saptanmıştır. BDB tanısı alan hastaların kontrol grubuna göre aile ve arkadaşlarıyla bir şeyler yapmaktan daha fazla kaçındığı, görünümündeki kusur nedeni ile akademik, sosyal, mesleki ve diğer önemli yaşam alanlarında işlevselliğinin daha fazla bozulduğu görülmüştür. Çevresinde estetik operasyon geçiren ya da işlem yaptıran ergenlerin daha fazla BDB tanısı aldığı gözlenmiştir. Buna ek olarak, sosyal medya paylaşımlarında yer alan fotoğrafların beğenilme sayısı ve yapılan yorumların BDB'li hastaları daha fazla etkilediği gözlenmiştir. Sosyal medya bağımlılık puanları arttıkça BDB tanı alma olasılığının arttığı görülmüştür. Vücut algısı ölçeği puanları ve sosyal medya bağımlılık ölçeği puanları arttıkça BDB tanısı alma olasılığının arttığı saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma, plastik cerrahiye estetik kaygılarla başvuran ergenlerde BDB yaygınlığının toplum genelinden daha yüksek olduğunu ve sosyal medyanın, özellikle de görselliğe odaklı platformların, beden algısını olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymuştur. BDB tanısı almış ergenlerin sosyal, akademik ve duygusal işlevselliklerinin ciddi şekilde etkilendiği, sosyal medya kullanımı ile BDB arasındaki ilişkinin belirgin olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, estetik prosedürler veya kozmetik tedaviler talep eden ergenlerde BDB taramasının yapılmasının ve uygun terapötik müdahaleler için yönlendirilerek BDB'nin erken teşhisi ve tedavisinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In this study, it was aimed to investigate the relationship between the prevalence of Body Dysmorphic Disorder (BDD) and social media usage among adolescent patients who applied to the Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic. Method: Patients who agreed to participate in the study were asked to fill out online forms. The sociodemographic and clinical data form, the body cathexis scale, the social media use motivation scale, and the social media addiction scale short form for adolescents were provided to the patients. Clinical interviews were conducted with the participants in the study and BDD diagnosis was investigated according to DSM-5 criteria. Patients diagnosed with BDD were divided into two groups, the case and control group, to compare with the patients in the sample who were not diagnosed with BDD. Results: In our study, 11 patients were diagnosed with Body Dysmorphic Disorder (BDD). The case group consisted of 11 adolescents, while the control group included 22 adolescents. The prevalence of BDD among adolescents seeking treatment at plastic surgery outpatient clinics was found to be 33.3%. Adolescents diagnosed with BDD were more likely to avoid spending time with family and friends compared to the control group. Moreover, their functioning in academic, social, occupational, and other important life areas was more significantly impaired due to perceived flaws in their appearance. It was observed that adolescents with peers who had undergone aesthetic procedures were more likely to be diagnosed with BDD. Additionally, the number of likes and comments on photos shared on social media had a more profound impact on BDD patients. Furthermore, the likelihood of being diagnosed with BDD increased as social media addiction scores rose. Our findings indicate that as both body image scale scores and social media addiction scale scores increased, the probability of a BDD diagnosis also increased. Conclusion: This study revealed that the prevalence of BDD in adolescents who apply to plastic surgery for aesthetic concerns is higher than the general population, and that social media, especially platforms focused on visuality, can negatively affect body perception. It has been determined that the social, academic, and emotional functioning of adolescents diagnosed with BDD is seriously affected, and the relationship between social media use and BDD is evident. This study highlights the importance of screening for BDD in adolescents seeking aesthetic procedures or cosmetic treatments and early diagnosis and treatment of BDD by referring them for appropriate therapeutic interventions.