2019-2023 yılları arasındaki kızamık tanısı ile yatırılarak izlenen çocuk hastaların demografik ve klinik özelliklerinin prognoz üzerindeki etkisi
The impact of demographic and clinical characteristics on the prognosis of pediatric patients hospitalized with a diagnosis of measles between 2019 and 2023
  1. Tez No: 912236
  2. Yazar: HÜSEYİN ONUR GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. NEVİN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, çocuk, kızamık, prognoz, Vaccine, child, measles, prognosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Kızamık, çocukluk çağının önemli döküntülü hastalıklarından biri olup epidemiler yapabilen oldukça bulaşıcı viral enfeksiyöz bir hastalıktır. Etkeni Paramyxoviridae ailesinin Morbillovirus grubundan bir RNA virüsüdür. Gelişmiş ülkelerde etkin aşılama sayesinde görülme sıklığı ciddi ölçüde azalan bu hastalık gelişmekte olan ülkelerde önemli bir mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Bu çalışmada, 2019-2023 yılları arasında üçüncü basamak hastanede yatan kızamık vakalarının demografik verilerini ve klinik seyrini değerlendirerek prognoz ile ilişkilendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz Çocuk Hastalıkları Servisi ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde 01.01.2019-31.12.2023 tarihleri arasında Kızamık nedeniyle izlenen 18 yaş altı hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri, aldıkları tedaviler retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %49,2 erkek, %50,8 kız; %49,2'lik dilimle en çok 0-6 ay yaş aralığında oldukları görüldü. Belirlenen zaman aralığında %94,9 oranında en çok 2023 yılında, 2023 yılının da %35,7'lik oranla en çok şubat ayında başvurdukları belirlendi. Hastaların demografik olarak %45,8'inin göçmen olduğu, uyruğundan bağımsız olarak %45,8'inin de çocuk esirgeme yurtlarında yaşadıkları öğrenildi. Öykülerinden hastaların %93,2'sinin kızamık aşısının olmadığı, %69,5'inin kızamık temaslı olduğu öğrenildi. Başvuru sırasında en sık semptom ve bulgularının %84,7 döküntü, %79,7 öksürük, %71,2 ateş, %64,4 oranla solunum sıkıntısı olduğu görülmüştür. Hastaların başvuru sırasında çekilen akciğer grafilerinde %56,9'unda parankimal infiltrasyon saptandı. Kızamık komplikasyonları açısından %83,1 bronşit/bronşiolit, %37,3 pnömoni, %5,1 gastroenterit saptandı; akut otitis media, ensefalit, myokardit, perikardit görülmedi. Hastaların %93,2'sine vitamin A tedavisi verildi, bir hastaya ribavirin tedavisi endikasyonu konuldu. Hastaların ortanca toplam yatış süresi 9 (3-49) gündür. %37,2'si çocuk yoğun bakım ünitesine yatırılmıştır, çocuk yoğun bakım ünitesi ortanca yatış süresi 8 (1-42) gündür. Hastaların %25,4'ü oda havasında, %61,0'ı oksijen desteği ile takip edildi, %13,6'sına mekanik ventilatör ile solunum desteği verildi. İki hastada mortalite gelişmiştir. Sonuç: Kızamık hastalığı ayaktan takip edilebildiği gibi mortalite ile sonuçlanabilen uzamış hastane yatışı arasında geniş bir spektrumda karşımıza çıkmaktadır. Özellikle aşının birinci dozunun uygulanma zamanından küçük yaşta olan çocuklar hastalığa yakalanma ve daha kötü klinik seyir açısından risk altındadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Measles is a highly contagious viral disease caused by an RNA virus of the Morbillovirus group in the Paramyxoviridae family. Effective vaccination has reduced its incidence in developed countries, but it remains a major cause of mortality in developing nations. This study analyzed the demographics and clinical course of measles cases hospitalized in a tertiary care center between 2019-2023 to assess their link to prognosis. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on the sociodemographic and clinical features, along with the treatments administered, for patients under 18 years old who were treated for measles in our hospital's Pediatric Ward and Pediatric Intensive Care Unit between January 1, 2019, and December 31, 2023. Results: Of the patients, 49.2% were male and 50.8% were female, with the largest group (49.2%) in the 0-6 months age range. Most admissions (94.9%) occurred in 2023, with the highest frequency (35.7%) in February. Demographically, 45.8% were immigrants, and 45.8% lived in child welfare institutions regardless of nationality. Regarding vaccination history, 93.2% had not received the measles vaccine, and 69.5% had measles exposure. The most common symptoms at admission were rash (84.7%), cough (79.7%), fever (71.2%), and respiratory distress (64.4%). Chest X-rays revealed parenchymal infiltrates in 56.9% of patients. Measles complications included bronchitis/bronchiolitis (83.1%), pneumonia (37.3%), and gastroenteritis (5.1%). Vitamin A treatment was administered to 93.2% of patients, and one patient received ribavirin. 37.2% of patients were admitted to the pediatric intensive care unit (ICU), 61% required oxygen support, and 13.6% needed mechanical ventilation. Two patients experienced mortality. Conclusion: Measles presents a broad clinical spectrum, ranging from cases managed on an outpatient basis to prolonged hospital stays with potential fatal outcomes. Despite the decline in its incidence due to widespread vaccination, outbreaks continue to occur, driven by factors such as vaccine hesitancy, overcrowded living conditions associated with low socioeconomic status, and migration. Infants who are too young to receive the first dose of the vaccine are particularly vulnerable to infection and are at higher risk of severe disease progression.