Acil servise akut kalp yetmezliği ile başvuran hastalarda 30 günlük mortalite tahmini için MEESSI-AHF skoru ve yatak başı ultrasonografinin karşılaştırılması
The role of the MEESSI score and POCUS applications in prognostic estimation for acute heart failure patients in the emergency department
- Tez No: 912237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİZ YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut kalp yetmezliği, Ejeksiyon fraksiyonu, İnferior Vena Kava çapı, Kalp yetmezliği, MEESSI-AHF risk skoru
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç Acil servislerde, hayatı tehdit edebilen hastalıklardan biri akut kalp yetmezliğidir. Akut kalp yetmezliğinde mortalite tahmini acil tedavi sonrası izlemde önemlidir. Mortalite tahmini için skorlama sistemleri mevcuttur. Yatak başı ultrasonografide ejeksiyon fraksiyonu, vena kava inferior çap ve kollabilite ölçümleri girişimsel olmayan, hızlıca bakılabilen, hastaların sol ventrikül fonksiyonları ve volüm durumları hakkında fikir verebilen, sonografik olarak ölçülebilen parametrelerdir. Bu çalışma, bahsedilen sonografik ölçümlerin tek başına veya MEESSI-AHF risk skoru ile beraber kullanılarak akut kalp yetmezlikli hastalarda mortalite tahminindeki yerini sunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem Etik kurul onayı alınarak başlatılan bu çalışma, prospektif, kesitsel ve analitik niteliktedir. Çalışılan vaka grubu 1 Temmuz 2024 ve 1 Ekim 2024 tarihleri arasında, acil servise akut kalp yetmezliği tanısıyla başvuran 18 yaş ve üstü hastaları kapsamaktadır. Ejeksiyon fraksiyonu, inferior vena kava çapı ve kollabilitesi ölçümü ile ultrasonografinin mortalite tahmininde MEESSI-AHF risk skoru ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Power analiz sonucunda, anlamlı bir fark tespit edebilmek için toplam 132 hastanın gerektiği hesaplanmıştır. Hastaların geliş vital bulguları, şikâyet ve muayene bulguları, laboratuvar değerleri, ejeksiyon fraksiyonları, inferior vena kava çapları ve kollabiliteleri, değerlendirildi. Hastaların MEESSI-AHF mortalite yüzdeleri hesaplandı. Hastalardan elde edilen veriler doğrultusunda istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular Çalışmamızda 143 hasta incelendi. Hastaların yaş ortalaması 72,45±12,77 olarak bulundu. Hastaların %54,5'i kadın ve %45,5'i erkekti. MEESSI-AHF skoru ve sistolik kan basıncı akut kalp yetmezliğinde 30 günlük mortalite tahmininde etkin olarak bulunurken ultrasonografide bakılan parametrelerin tek başına ve skorlamayla birlikte mortalite tahmininde istatiksel olarak anlamlı bulunamadı. Yapılan ROC analizlerinde MEESSI-AHF mortalite yüzdesinin %11,87 ve fazla olmasının %87,5 sensitivite, %75,6 spesivite ile sistolik kan basıncının 125,6 mmHg'den düşük olmasının %56,3 senitivite, %84,3 spesifite ile 30 günlük mortalite arasında korelasyon bulundu. Tartışma ve Sonuç Akut kalp yetmezliği ile acil servise başvuran hastalarda prognoz tahmini için MEESSI-AHF risk skorlaması ile yatak başı ultrasonografinin prognoz tayini üzerindeki etkinliğini ayrı ayrı ve birlikte olacak şekilde karşılaştırıldı. MEESSI-AHF risk skorunun AKY ile acile başvuran hastaların 30 günlük mortalitesini tahmin etmede istatistiksel olarak anlamlı görüldü. EF, İVK çapı ve İVK kollabilitesinin tek başına 30 günlük mortalite üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olmadığı görüldü. Yatak başı ultrasonografinin MEESSI-AHF risk skorlama sistemine eklenmesinin de MEESSI-AHF risk skorunun etkinliğini arttırmadığını görüldü. Bu çalışmada acil servise akut kalp yetmezliği ile başvuran hastalarının 30 günlük mortalite tahmininde ultrasonografi kullanımı etkin olarak bulunmadı. MEESSI-AHF risk koru ve sistolik kan basıncı 30 günlük mortalite tahmininde etkin olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim Acute heart failure is a life-threatening condition encountered in emergency departments. Mortality prediction is an important step of follow-up after initial emergency treatment. There are various scoring methods for predicting mortality in the literature. Measurements of ejection fraction, inferior vena cava diameter and collapsibility are noninvasive parameters that can be rapidly assessed at the bedside ultrasonography and provide insights into patients' left ventricular function and volume status. This study aims to elucidate the role of these sonographic measurements, both independently and in conjunction with the MEESSI-AHF risk score, for predicting mortality in patients with acute heart failure. Material and Method This study initiated upon approval by the ethics committee, is designed as a prospective, cross-sectional, and analytical. The study population includes patients aged 18 years and older who presented to the emergency department with a diagnosis of acute heart failure between July 1, 2024, and October 1, 2024. The objective is to analyze the role of ultrasonographic measurements of ejection fraction, inferior vena cava diameter, and collapsibility beside the MEESSI-AHF risk score in predicting mortality. Based on the power analysis, a total of 132 patients is required to detect a significant difference. The patient's vital signs in admission, presenting complaints, physical examination findings, laboratory results, ejection fraction, inferior vena cava diameter, and collapsibility are evaluated. The MEESSI-AHF mortality percentages are calculated for each patient. Subsequently, statistical analyses are performed based on the collected data. Results A total of 143 patients were evaluated in our study. The mean age of the patients was 72.45 ± 12.77 years, with 54.5% female and 45.5% male. While the MEESSI-AHF score and systolic blood pressure were presented as significant predictors of 30-day mortality of acute heart failure, the examined ultrasonographic parameters, either alone or in combination with the MEESSI-AHF score, did not show statistical significance for mortality prediction. According to the ROC analysis, a MEESSI-AHF mortality percentage of ≥11.87%, and a systolic blood pressure