COVİD-19 geçiren gebelerde genetik zeminin klinik seyre etkisi
The effect of genetic background on the clinical course in pregnancy with COVİD 19
- Tez No: 912250
- Danışmanlar: PROF. ŞUA SÜMER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Gebelik, OAS Genleri, COVID-19, Pregnancy, OAS Genes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Gebeler COVID-19 hastalığı açısından riskli bir grup olarak kabul edilmektedir. Bu durum, gebelik sırasında bağışıklık sistemini etkileyen fiziksel ve moleküler değişikliklerle ilişkilidir; bu da enfeksiyonlara karşı savunma mekanizmalarını etkileyebilir. COVID-19 tedavisinde hala mutlak etkili bir tedavi bulunmaması ve gebelerde kısıtlı tedavi seçenekleri olması hastalığın gebelikteki etkilerini anlamak ve müdahale etmek için alternatif yöntemlere ihtiyaç duyulmasına sebeptir. SARS-CoV-2 patogenezini anlamak ve yeni terapötik yaklaşımlar geliştirmek için duyarlılık ve şiddetten sorumlu genetik faktörlerin analiz edilmesi esastır. Genetik faktörler, COVID-19'un gebelerdeki etkilerini anlamak ve bu grup için daha etkili tedavi stratejileri geliştirmek adına önemlidir. Genetik faktörler, bir bireyin COVID-19'a karşı hassasiyetini de etkileyebilir. Gebelerdeki genetik yatkınlığı anlamak, bu grupta hastalığın daha iyi öngörülmesine ve önleyici tedbirlerin alınmasına yardımcı olabilir. Etnik köken ve genetik analizler, gebelerde kullanılan mevcut tedavilere karşı bireysel yanıtları anlama konusunda önemli bir araçtır. Bu sayede, daha etkili tedavi protokollerinin oluşturulması ve gebelerdeki risklerin azaltılması hedeflenebilir. OAS genleri, kromozom 12 üzerinde bulunan antiviral savunmada görevli IFN ile indüklenebilir genlerdir. Bu genler, bir efektör enzim olan RNase L'yi aktive eden bir konakçı antiviral aracı (2',5'-oligoadenilat (2-5A)) üreten enzimleri kodlar. OAS proteinleri, ribonükleaz L'yi aktive eden ve viral replikasyonu bloke etmek için viral RNA'yı bozan ikinci haberci 2′−5′-bağlı oligoadenilat (2-5A) üretir. OAS genleri, diğer viral enfeksiyonlarda klinik şiddet ve tedavi protokolleri ile ilişkilendirilmiştir. COVID-19 hastalarında ise kısıtlı olarak araştırılmıştır. Gebe hasta popülasyonunda ise herhangi bir çalışması bulunmamaktadır. Araştırmamız, COVID-19 geçiren gebelerde OAS genleri ile genetik zeminin klinik seyre etkisini inceledi. Ancak, yaptığımız çalışma, COVID-19 ve gebelik bağlamında OAS genlerinin allel dağılımlarının klinik seyir ile belirgin bir ilişki göstermediğini ortaya koydu. Bu bulgu, OAS genlerinin farklı viral enfeksiyonlarda farklı genetik etkileşimlere sahip olabileceğini göstererek geniş bir perspektif sunmaktadır. Çalışmamız COVID-19'un gebelikle ilişkisini daha derinlemesine anlamamıza ve bilimsel literatürdeki boşlukları doldurmamıza olanak sağlar. Bu da gelecekteki araştırmalara ve tedavi geliştirmelere temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Pregnant women are considered a group that has a positive impact on COVID-19 disease. This situation involves changes in the system of relationships and relationships at the time of birth; This can use defense mechanisms against the city. The fact that there is still no absolutely effective treatment for COVID-19 and limited treatment options in pregnant women causes the need for alternative replacement to maintain and intervene in regional reproduction. It is essential to analyze the genetics responsible for the spread and severity of SARS-CoV-2 in support of its pathogenesis and for new therapeutic breakthroughs. Genetic variants are important to sustain the presence of COVID-19 in pregnant women and to develop more effective treatment for this group. Genetic factors indicate an individual's susceptibility to COVID-19. Preserving genetic predisposition in pregnant women could help better predict this country and garner monetary intervention. Ethnic and genetic analyzes are an important tool in understanding individual responses to current treatments used in pregnant women. In this way, it can be aimed to provide more effective treatments and reduce risk protocols in pregnant women. OAS genes are IFN-inducible genes involved in antiviral defense located on chromosome 12. These genes encode enzymes that produce a host antiviral mediator (2',5'-oligoadenylate (2-5A)), which activates RNase L, an effector enzyme. OAS proteins produce the second messenger 2′−5′-linked oligoadenylate (2-5A), which activates ribonuclease L and degrades viral RNA to block viral replication. OAS genes are associated with clinical severity and treatment protocols in other viral regimens. It has been researched limitedly in COVID-19 patients. There are no studies in pregnant patient records. In our research, we examined the OAS genes and the clinical course records of the genetic background in pregnant women with COVID-19. However, our study revealed that the allele distributions of OAS genes in COVID-19 and the reproductive system did not show a significant relationship with the clinical course. This finding provides a broad perspective by showing that OAS genes may have different genetic transfers in different viral countries. Our study allows us to further understand the relationship of COVID-19 to reproduction and fill in chapters in the scientific literature. These are the key ingredients for changes and improvements.