Çekal ligasyon ve delme yöntemi ile sepsis oluşturulmuş ratlarda sunitinib tedavisinin karaciğer ve böbrek üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of sunitinib treatment on liver and kidney in rats induced with sepsis by cecal ligation and puncture method
- Tez No: 912324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAK AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sunitinib, Sepsis, Böbrek, Karaciğer, Sunitinib, Sepsis, Kidney, Liver
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bir tirozin kinaz inhibitörü olan Sunitinibin çekal ligasyon ve delme yöntemi ile sepsis oluşturulmuş ratlardaki muhtemel antiinflamatuar ve sepsise karşı koruyucu etkinliğinin incelenmesi ve kısıtlı sayıda tedavi modalitesi bulunan sepsiste literatüre yeni tedavi seçeneklerinin olabileceğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çekal ligasyon ve delme yöntemi (CLP) ile sepsis indüksiyonundan 1 saat önce sıçanlara Sunitinib tedavisi verildi. Tedavi grubunda sıçanlara 12,5 mg/kg, 25 mg/kg ve 50 mg/kg olmak üzere üç farklı dozda Sunitinib tedavisi uygulandı. Sıçanlar sepsis indüksiyonunu takiben 16. saatin sonunda yüksek doz tiyopental anestezisi ile sakrifiye edildi. Karaciğer ve böbrek dokuları ve kanları alındı. Alınan dokularda ELISA yöntemi, PCR yöntemi ve histopatolojik yöntemler ile çeşitli parametrelere bakıldı. Survival analiz grubundaki sıçanlara ise CLP ile sepsis indüksiyonundan 1 saat önce 12,5 mg/kg, 25 mg/kg ve 50 mg/kg Sunitinib tedavisi verildi. CLP ile sepsis indüksiyonundan itibaren 96 saat gözlemlendi. Ölüm saatleri dikkate alınarak survive analizleri yapıldı. Bulgular: ELISA, PCR ve histopatoloji sonuçlarına göre 12,5 mg/kg Sunitinib ile tedavi edilen grupta proinflamatuar sitokin seviyelerinin, inflamasyona ve hücre ölümüne yol açan gen seviyelerinin ve hücresel düzeyde meydana gelen ve histopatoloji ile tespit edilen histolojik değişimlerin sepsis grubuna göre oldukça düşük olduğu ve sağlıklı gruba en yakın grup olduğu belirlendi. 50 mg/kg Sunitinib tedavisi alan grup ise hiç tedavi almamış sepsis grubuna yakın sonuçlar vermiştir. Survive analizine bakıldığında ise sağlıklı gruba en yakın sağkalım analizi sonucu veren grup 12,5 mg/kg Sunitinib tedavisi alan grup olmuştur. Bu grubu sırasıyla 25 mg/kg Sunitinib tedavisi alan grup ve 50 mg/kg Sunitinib tedavisi alan grup izlemiştir. Sonuç: Sunitinib tedavisinin düşük dozlarda, sepsisteki antiinflamatuar aktiviteyi sınırlandırdığı, sağkalımı uzattığı ve histopatolojik hasarın ilerlemesini azalttığı görülmüştür. Sunitinib, bu etkilerine bakıldığında, yapılacak kampsamlı çalışmalar sonucunda sepsis tedavisinde kullanılmaya aday moleküllerden biri olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the possible anti-inflammatory and anti-sepsis effectiveness of Sunitinib, a tyrosine kinase inhibitor, in rats with sepsis induced by the cecal ligation and puncture method, and to show that there may be new treatment options in the literature for sepsis, where there are a limited number of treatment modalities. Materials and Methods: Sunitinib treatment was given to rats 1 hour before sepsis induction with CLP. In the treatment group, rats were treated with Sunitinib at three different doses: 12.5 mg/kg, 25 mg/kg and 50 mg/kg. Rats were sacrificed with high dose thiopental anesthesia at the end of the 16th hour following sepsis induction. Liver and kidney tissues and blood were taken. Various parameters were examined in the tissues taken using the ELISA method, PCR method and histopathological methods. Rats in the survival analysis group were treated with 12.5 mg/kg, 25 mg/kg and 50 mg/kg Sunitinib 1 hour before sepsis induction with CLP. Observed for 96 hours from sepsis induction with CLP. Survival analyzes were performed taking into account the time of death. Results: According to the results of ELISA, PCR, and histopathology, it was determined that in the group treated with 12.5 mg/kg Sunitinib, the levels of proinflammatory cytokines, gene levels leading to inflammation and cell death, and histological changes detected by histopathology at the cellular level were significantly lower compared to the sepsis group, and this group was found to be closest to the healthy group. The group receiving 50 mg/kg Sunitinib treatment gave results similar to the sepsis group that received no treatment. When looking at the survival analysis, the group that gave the closest survival analysis result to the healthy group was the group receiving 12.5 mg/kg Sunitinib treatment. This group was followed by the group receiving 25 mg/kg Sunitinib treatment and the group receiving 50 mg/kg Sunitinib treatment, respectively. Conclusion: Sunitinib treatment at low doses was observed to limit the anti-inflammatory activity in sepsis, prolong survival and reduce the progression of histopathological damage. Considering these effects, Sunitinib is likely to be one of the candidate molecules to be used in the treatment of sepsis as a result of comprehensive studies.