Yargı kararları ışığında hizmet kusuru - kişisel kusur ayrımı
Difference from service defects and personal defects in the light of judicial decisions
  1. Tez No: 912323
  2. Yazar: CÜNEYT URFALIER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN EROĞLU DURKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İdarenin Sorumluluğu, Hizmet Kusuru, Kişisel Kusur, Hizmet Kusuru-Kişisel Kusur Ayrımı, Rücu, Administrative Liability, Service Defect, Personal Fault, Distinction Between Service Defect and Personal Fault, Recourse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET İdare tarafından yürütülen kamu hizmeti sırasında kişiler zarara uğrayabilmektedir. Kişilerin kamu hizmeti sebebiyle uğradığı zararların hukuk devleti olmanın bir sonucu olarak zarara sebep olan tarafından giderilmesi gerekmektedir. İdarenin kusurlu faaliyetlerinden kaynaklanan zararı gidermesinde asli sorumluluk bu davranışı ortaya koyan idareye aittir. İdarenin, kamu hizmetinin kuruluşu veya işleyişindeki bu bozukluk sebebiyle sorumlu tutulması haline hizmet kusuru denilmektedir. Bununla birlikte idarenin yürüttüğü faaliyet sebebiyle ortaya çıkan zarar söz konusu faaliyeti icra eden kamu görevlisinin kişisel kusurundan kaynaklanıyorsa meydana gelen zararın kamu görevlisi tarafından giderilmesi gerekmektedir. Bu noktada tezimizde idari faaliyetler sebebiyle zarara uğrayanların zararlarının giderilmesi bakımından yargı kararları incelenerek hizmet kusuru ile kişisel kusurun ayırt edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the provision of public services by the administration, individuals may suffer harm. As a fundamental consequence of the rule of law, the entity responsible for causing such harm is required to compensate for the damage resulting from the public service. When harm arises from the administration's wrongful actions, the primary responsibility for remedying the damage lies with the administration that has carried out the wrongful act. If the administration is held accountable for defects in the establishment or operation of public services, this is referred to as service defect. However, if the harm results from the personal fault of the public official carrying out the activity, the public official is required to compensate for the damage. This thesis aims to analyze judicial decisions to distinguish between service defect and personal fault in the context of compensating damages caused by administrative actions.