Ratlarda deneysel kirik modelinde çözünebilir guanilil siklaz aktivatör (vericiguat) tedavisi
The effect of soluble guanylate cyclase activator (vericiguat) treatment in an experimental fracture model in rats
- Tez No: 912353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED ÇAĞATAY ENGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Rat, Vericiguat, Kırık Kaynaması, Doz Etkisi, Rat, Vericiguat, Fracture Healing, Dose Effect
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Literatürde, Vericiguat'ın doza bağlı, osteoblastların proliferasyon ve farklılaşmalarında etkileri olduğu, ayrıca ratlarda kemik mineral yoğunluğunu artırdığına yönelik çalışmalar yer almış, ancak kırık iyileşmesine etkilerine ilişkin deneysel bir araştırma bulunamamıştır. Bu kapsamda, vericiguat'ın kırık iyileşmesine doğrudan katkı sağlayacağı değerlendirilerek, vericiguatın doza bağlı femur cisim kırıklarının kaynamasındaki etkisi; radyolojik, biyomekanik ve histolojik olarak incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 60 dişi rat kullanılmıştır. Genel anestezi altında ratların yarısına (Grup 2, Grup 5 ve Grup 6) sağ femurlarında standart kapalı cisim kırıkları oluşturulmuştur. Kırık sonrası aynı günden başlamak üzere hayvanlar sakrifiye edilene kadar deney gruplarına (Grup 3, Grup 4, Grup 5 ve Grup 6) günlük vericiguat oral uygulanmıştır. 7., 14. ve 28. günlerde radiyolojik inceleme yapılmıştır. Ayrıca 28. gün sonra sakrifiye edilerek, kaynama dokuları biyomekanik ve histolojik olarak incelenmiştir. Bulgular: 28. günlük biyomekanik değerlendirmede: kırık oluşturulan gruplar (Grup 2 ve Grup 6, Grup 5 ve Grup 6) arasında yük ortalamalarında anlamlı fark bulunurken (p=0,003), kırık oluşturulmayan gruplarda fark saptanmamıştır. 28. günlük histolojik incelemede kallus oluşumunda Grup 5 ve Grup 2 arası anlamlı fark bulunmuştur (p=0,014). 7., 14. ve 28. günlük radyolojik değerlendirmede gruplar arası istatiksel fark saptanmamıştır. Sonuç: Vericiguat'ın ratlarda kırık iyileşmesi üzerine yapılan çalışmada, histopatolojik açıdan düşük dozda vericiguat'ın olumlu etkiler sağladığı, ancak biyomekanik açıdan yüksek dozun olumsuz etkileri gözlemlenmektedir. Radiyolojik olarak vericiguat kullanımı kırık iyileşmesi üzerinde hem olumlu hem olmsuz ekisini olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vericiguat has been reported to affect osteoblast proliferation and differentiation in a dose-dependent manner, increasing bone mineral density in rats. However, no studies have focused specifically on its role in fracture healing. This study evaluates Vericiguat's direct contribution to femoral shaft fracture healing, analyzing its effects using radiological, biomechanical, and histological methods across different doses. Materials and Methods: In this study, 60 female rats were used. Under general anesthesia, standard closed shaft fractures were created in the right femurs of half of the rats (Groups 2, 5, and 6). Starting from the same day after the fracture, daily oral Vericiguat was administered to the experimental groups (Groups 3, 4, 5, and 6) until the animals were sacrificed. Radiological examinations were conducted on days 7, 14, and 28. Additionally, after day 28, the healing tissues were biomechanically and histologically evaluated post-sacrifice. Results: At the 28th-day biomechanical assessment, a significant difference in load averages was observed between the fracture-induced groups (Groups 2, 5, and 6) (p=0.003). However, no significant differences were found among the non-fracture groups. In the histological analysis at 28 days, a significant difference in callus formation was identified between Group 5 and Group 2 (p=0.014). Radiological evaluations on the 7th, 14th, and 28th days did not reveal any statistical differences between the groups. Conclusion: In the study on vericiguat's effects on fracture healing in rats, low-dose vericiguat showed positive histopathological effects, improving callus organization. However, high-dose vericiguat negatively affected biomechanical strength. Radiological analysis revealed no significant positive or negative impact on fracture healing.