Kemoterapi alan kanser hastalarında travma sonrası büyüme, baş etme stilleri ve psikolojik sağlamlığın incelenmesi
Examination of post-traumatic growth, coping styles and psychological resilience in cancer patients receiving chemotherapy
  1. Tez No: 912432
  2. Yazar: RABİA KÖKBORU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, kemoterapi, travma sonrası büyüme, psikolojik sağlamlık, cancer, chemotherapy, posttraumatic growth, psychological resilienc
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalıĢma ayaktan kemoterapi alan kanser hastası bireylerde travma sonrası büyüme düzeyini baĢ etme stilleri ve psikolojik sağlamlık açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalıĢmada, iliĢkisel araĢtırma modeli kullanılmıĢtır. AraĢtırma örneklemi; amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak yürütülmüĢtür. AraĢtırmaya ayaktan kemoterapi tedavisi alan 18-54 yaĢ arasındaki 90 (33 erkek, 57 kadın) gönüllü birey katılmıĢtır. Katılımcıların verileri araĢtırmacı tarafından hazırlanan ve yüz yüze uygulanan soru formu ile toplanmıĢtır. Verilerin toplanmasında Travma Sonrası Büyüme Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, BaĢa Çıkma Tutumları Ölçeği ve literatür ıĢığında araĢtırmacı tarafından oluĢturulan Sosyo-Demografik Bilgi Formu kullanılmıĢtır. AraĢtırma sonuçlarına göre, kemoterapi gören kanser hastası bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyleri tedavi süresine göre incelendiğinde; gruplar arasında anlamlı fark bulunmuĢtur. AraĢtırmanın amacı kapsamında, kemoterapi gören kanser hastası bireylerde baĢa çıkma stilleriyle psikolojik sağlamlığın travma sonrası büyüme düzeyi üzerindeki etkisine yönelik kurulan modelin anlamlı olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Bu doğrultuda, duygulara odaklanma ve ortaya koyma, kabullenme ve dine yönelim baĢa çıkma stilleri ile psikolojik sağlamlık düzeyinin travma sonrası büyüme düzeyi üzerinde yordayıcı etkisi olduğu sonucuna varılmıĢtır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, kemoterapi gören kanser hastası bireylere yönelik psikolojik sağlamlık ve baĢ etme stillerini etkileyen koruyucu ve risk etmenlerine iliĢkin psiko-eğitim temelli bilgilendirmeler düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the level of post-traumatic growth in cancer patients receiving outpatient chemotherapy in terms of coping styles and psychological resilience. In this study, the relational research model was used. Research sample; It was conducted using the purposive sampling method. 90 volunteer individuals (33 men, 57 women) between the ages of 18-54 who were receiving outpatient chemotherapy treatment participated in the study. The participants' data were collected with a questionnaire prepared by the researcher and administered face to face. Post-Traumatic Growth Scale, Brief Psychological Resilience Scale, Coping Attitudes Scale and the Socio-demographic Information Collection Form created by the researcher in the light of the literature were used to collect data. According to the research results, when the psychological resilience levels of cancer patients receiving chemotherapy are examined according to the duration of treatment; A significant difference was found between the groups. Within the scope of the purpose of the research, it was concluded that the model established for the effect of coping styles and psychological resilience on the level of posttraumatic growth in cancer patients undergoing chemotherapy is meaningful. In this regard, it was concluded that the coping styles of focusing and expressing emotions, acceptance and orientation towards religion, and the level of psychological resilience had a predictive effect on the level of post-traumatic growth. Based on these results, it is recommended to organize psycho-education-based information about protective and risk factors affecting psychological resilience and coping styles for individuals with cancer undergoing chemotherapy.