Glokom tanılı hastalarda katarakt operasyonu öncesi ve sonrası peripapiller damar dansitesinin octa ile değerlendirilmesi
Evaluation of peripapillary vessel densities before and after cataract surgery in patients with glaucoma using octa
- Tez No: 912433
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAZİYE DÖNMEZ GÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: primer açık açılı glokom, göz içi basıncı, fakoemülsifikasyon, optik koherens tomografi anjiyografi, vasküler dansite, primary open-angle glaucoma, intraocular pressure, phacoemulsification, optical coherence tomography angiography, vascular density
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç:Çalışmamızın amacı primer açık açılı glokomlu gözlerde, katarakt cerrahisinin postoperatif erken dönemde peripapiller ve maküler damar dansitesi üzerine etkisinin optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesidir. Ek olarak elde edilen parametrelerin cerrahiye bağlı erken dönem göz içi basıncı değişikliği ile ilişkisinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kohort olarak tasarlanmış olup, çalışmaya primer açık açılı glokom (PAAG) tanılı fakoemülsifikasyon ile katarakt operasyonu yapılan 25 hastanın 25 gözü ve glokom tanılı olmayan ve katarakt operasyonu yapılan 25 hastanın 25 gözü dahil edildi. Tüm hastaların preoperatif ve postoperatif 1. ayda ayrıntılı oftalmolojik muayenesi yapıldı. Topografi ile ön kamara (ÖK) derinliği, volümü ve açısı; optik koherens tomografi (OKT) ile retinal sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLTK) ve santral makula kalınlığı (SMK) değerlendirildi. OKTA ile makula ve peripapiller yüzeyel ve derin kapiller pleksus (YKP, DKP) vasküler dansite ve foveal avasküler zon (FAZ) alan ölçümleri preoperatif ve postoperatif 1. ayda değerlendirildi. Bulgular:Preoperatif ve postoperatif ortalama GİB değerleri hasta grubunda sırasıyla 17,36±3,6 mmHg ve 12,72±2,87 mmHg; kontrol grubunda ise 17,08±2,74 mmHg ve 14,12±2,82 mmHg idi. Her iki grupta postoperatif GİB ölçümlerinde, preoperatife göre anlamlı azalma saptandı (p0.05). Sonuç:PAAG' lu ve glokomu olmayan gözlerde komplikasyonsuz fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrası erken dönemde GİB'de anlamlı azalma ve ek olarak peripapiller ve maküler yüzeyel ve derin kapiller vasküler dansitede anlamlı artış sağlanabilmektedir. Bu bağlamda cerrahi gerektiren kataraktı olan PAAG'lu veya glokomlu olmayan bir gözde fakoemülsifikasyon cerrahisi postoperatif vizyon artışının ötesinde ek olumlu katkılar sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the effect of cataract surgery on the peripapillary and macular vascular density in the early postoperative period in eyes with primary open-angle glaucoma (POAG) using optical coherence tomography angiography (OCTA). Additionally, the relationship between the obtained parameters and early postoperative intraocular pressure (IOP) changes due to surgery is also assessed. Materials and Methods:This study was designed as a retrospective cohort, including 25 eyes of 25 patients with primary open-angle glaucoma (POAG) who underwent phacoemulsification cataract surgery, and 25 eyes of 25 control patients without glaucoma who underwent cataract surgery. All patients underwent detailed ophthalmic examination preoperatively and at the first postoperative month. Anterior chamber (AC) depth, volume, and angle were evaluated by topography, while retinal nerve fiber layer thickness (RNFLT) and central macular thickness (CMT) were assessed using optical coherence tomography (OCT). Macular and peripapillary superficial and deep capillary plexus (SCP, DCP) vascular density, as well as foveal avascular zone (FAZ) area, were measured preoperatively and at the first postoperative month using OCTA. Results: The mean preoperative and postoperative IOP values were 17.36±3.6 mmHg and 12.72±2.87 mmHg, respectively, in the patient group, and 17.08±2.74 mmHg and 14.12±2.82 mmHg, respectively, in the control group. A significant reduction in IOP was observed postoperatively in both groups compared to preoperative values (p0.05). Conclusion:In eyes with POAG and eyes without glaucoma, uncomplicated phacoemulsification surgery results in a significant decrease in IOP in the early postoperative period, as well as a significant increase in both peripapillary and macular superficial and deep capillary vascular density. In this context, cataract surgery in eyes with POAG or without glaucoma can provide additional positive contributions beyond postoperative visual acuity improvement.