Pansiyon öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik memnuniyetleri ile yalnızlık ve dijital oyun bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between pension students' satisfaction with physical education and sports course and their loneliness and digital game addictions
- Tez No: 912450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNAL SAKİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi, spor, memnuniyet, yalnızlık, Dijital oyun bağımlılığı, Physical education, sport, satisfaction, loneliness, digital game addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmada pansiyon öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine yönelik memnuniyetleri ile yalnızlık ve dijital oyun bağımlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda“Kişisel Bilgi Formu”, Uğraş ve Tutal (2021) tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi ve Spor Dersi Memnuniyet Ölçeği”, Russell (1996) tarafından geliştirilmiş olan“UCLA Yalnızlık Ölçeği”ve Irmak ve Erdoğan, (2015) tarafından geliştirilen“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmamız da öğrencilerin Beden eğitimi ve spor dersi memnuniyet, UCLA yalnızlık ölçeği ve Dijital oyun bağımlılığı ölçeği ile alt boyutları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon (r) katsayısı tekniği kullanılmıştır. Çalışmamızın evrenini Ağrı İlinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı yatılı lise pansiyonlarında kalan öğrenciler oluşturmuştur. Çalışmamızda ulaşılan bulgulara göre Beden eğitimi ve spor dersi memnuniyet ölçeği, UCLA yalnızlık ölçeği ve Dijital oyun bağımlılığı ölçeği ile alt boyutları arasında istatistiksel olarak bir ilişki tespit edilmiştir. Beden eğitimi ve spor dersi memnuniyet ölçeği toplam puanları ile UCLA Yalnızlık ölçeği toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Beden eğitimi ve spor dersi memnuniyet ölçeği toplam puanları ile Dijital oyun bağımlılığı ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilememiş; fakat UCLA Yalnızlık Ölçeği ile Dijital oyun bağımlılığı arasında istatistiksel olarak düşük düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Beden eğitimi ve spor dersi memnuniyet ölçeği alt boyutlarından ders memnuniyeti ile yalnızlık ölçeği puanları arasında anlamlı pozitif yönlü güçlü düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Ders memnuniyeti alt boyutu ile Dijital oyun bağımlılığı ölçeği puanları arasında ise anlamlı pozitif yönlü düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmişidir. Dijital oyun bağımlılığı ölçeği puanları ile yalnızlık ölçeği puanlarına bakıldığında ise anlamlı pozitif yönlü düşük düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between boarding house students' satisfaction with physical education and sports lessons, and their loneliness and digital game addiction. In our study,“Personal Information Form, ”Physical Education and Sports Course Satisfaction Scale“ developed by Uğraş and Tutal (2021), ”UCLA Loneliness Scale“ developed by Russell (1996) and ”Digital Game Addiction Scale" developed by Irmak and Erdoğan (2015) were used. In our study, the Pearson Correlation (r) coefficient technique was used to determine the relationship between students' satisfaction with physical education and sports lessons, the UCLA Loneliness Scale, and the digital game addiction scale and their sub-dimensions. The population of our study consisted of students staying in boarding high school hostels affiliated with the Directorate of National Education in the Ağrı Province. According to the findings of our study, a statistical relationship was found between the Physical Education and Sports Course Satisfaction Scale, UCLA Loneliness Scale, and Digital Game Addiction Scale and their subdimensions. There was no statistically significant relationship between the total scores on the physical education and sports course satisfaction scales and the total scores on the UCLA loneliness scale. There was no statistically significant relationship between the total scores of the Physical Education and sports course satisfaction scale and the digital game addiction scale; however, there was a statistically low correlation between the UCLA Loneliness Scale and Digital Game Addiction. In addition, a significant positive and strong relationship was found between course satisfaction and loneliness scale scores on the sub-dimensions of the Physical Education and Sports Course Satisfaction Scale. A significant positive and low-level relationship was found between the course satisfaction sub-dimension and digital game addiction scale scores. When the scores of the digital game addiction and loneliness scales were examined, a significant positive low-level relationship was found.