Spor lisesi öğrencilerinin diğer lise öğrencilerine göre okulda öznel iyi oluş düzeylerinin incelenmesi
Examination of subjective well-being levels of sports high school students at school compared to other high school students
- Tez No: 912650
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MANAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, okulda öznel iyi oluş, spor lisesi, Adolescence, subjective well-being at school, sports high school
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırma spor lisesi ve diğer liselerde öğrenim gören öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmış Karşılaştırmalı Tarama Modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Batman ili kapsamında yer alan liseler oluşturmaktadır. Örneklem olarak amaçsal örneklem yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma kapsamında 380 anket formu dağıtılmış ve 350 tanesi analiz için uygunluk göstermiştir. Araştırmada kişisel bilgi formu ve okulda öznel iyi oluş ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada verilerin normal dağılım sağlayıp sağlamadığını belirlemek için basıklık ve çarpıklık değerlerine bakılmış ve verilerin normal dağılım sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS 27 programından yararlanılmıştr. Bu yönde katılımcılara ait frekans bilgileri, güvenirlik, normal dağılım testleri, afa, dfa, t-testi ve anova analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre spor lisesinde öğrenim gören öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeyleri diğer liselerde öğrenim gören öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeylerinden daha yüksektir. Araştırmaya katılan öğrencilerin öznel iyi oluş düzeyleri cinsiyet, sınıf ve öğrenim sürecinde kaldıkları yer bakımından anlamlı fark göstermemişken; sosyoekonomik durum ve internet kullanım süreleri değişkenlerine göre anlamlı fark göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a Comparative Screening Model research conducted to determine the subjective well-being levels of students studying in sports high schools and other high schools. The population of the research consists of high schools in Batman province. Purposive sampling method was preferred as a sample. Within the scope of the research, 380 questionnaire forms were distributed and 350 of them were suitable for analysis. Personal information form and subjective well-being scale at school were used in the study. In the study, kurtosis and skewness values were examined to determine whether the data were normally distributed and it was concluded that the data were normally distributed. IBM SPSS 27 programme was used to analyse the data obtained in the study. In this direction, frequency information of the participants, reliability, normal distribution tests, afa, dfa, t-test and anova analyses were performed. According to the results of the study, the level of subjective well-being at school of the students studying at sports high school is higher than the level of subjective well-being at school of the students studying at other high schools. While the subjective well-being levels of the students who participated in the research did not show a significant difference in terms of gender, class and place of residence during the education process, it showed a significant difference according to the variables of socioeconomic status and internet usage time.