14-16 yaşları arasındaki taekwondo sporcularına 8 haftaboyunca uygulanan core antrenmanların sürat,dayanıklılık, çeviklik ve esneklik becerilerine etkisi
The effect of core training applied to taekwondo athletesbetween 14-16 years of age for 8 weeks on their speed,endurance, agility and flexibility skills
- Tez No: 912713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Sürat, Dayanıklılık, Çeviklik, Esneklik, Taekwondo, Speed, Endurance, Agility, Flexibility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı 14-16 yaşları arasındaki taekwondo sporcularına 8 hafta boyunca uygulanan core antrenmanların sürat, dayanıklılık, çeviklik ve esneklik becerilerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 14 – 16 yaş aralığında, 15 deney ve 16 kontrol grubu olmak üzere toplam (n=31) lisanslı taekwondo sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların dayanıklılık becerilerinin ölçümünde yo-yo testi, sürat becerilerinin ölçümünde 10 m ve 20 m sürat testi; çeviklik becerilerinin ölçümünde pro agility testi; esneklik becerilerinin ölçümünde otur uzan esneklik testi uygulanmıştır. Tüm veriler ön test - son test modeline uygun olarak kayıt altına alınmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Verilerin normallik dağılımlarını saptamak için Shapiro-Wilk Testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin normal dağılım göstermemesi nedeni ile nonparametrik testler tercih edilmiştir. Çalışmada deney ve kontrol grubunun ön test- son test arasındaki farkları belirlenmek için Wilcoxon Signed Rank testi kullanılmıştır. Yapılan istatiksel analiz sonucuna göre, deney grubuna uygulanan 8 haftalık core antrenmanların, katılımcıların 10 m sürat, 20 m sürat, aerobik dayanıklılık, çeviklik ve esneklik becerilerini son testte anlamlı olarak geliştirdiği belirlenmiştir. Kontrol grubu katılımcılarının ise aerobik dayanıklılık ve çeviklik becerilerinin son testte anlamlı olarak geliştiği belirlenmiştir. Core egzersizleri, sürat, dayanıklılık, çeviklik ve esneklik gibi performans parametrelerini optimize ederek sporcuların genel atletik kapasitesini geliştirmede kritik bir rol oynar. Sporcuların fiziksel uygunluk parametrelerinin geliştirilmesinde diğer yöntemlerle birlikte core antrenmanların da kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of core training applied to taekwondo athletes between the ages of 14-16 for 8 weeks on their speed, endurance, agility and flexibility skills. A total of (n=31) licensed taekwondo athletes including 15 experimental and 16 control groups, voluntarily participated in the study. The endurance skills of the participants were measured using Yo-Yo Test, speed skills were measured using the 10m and 20m sprint tests, agility skills were measured using the pro agility test, and flexibility skills were measured using the sit-and-reach flexibility test. All data were recorded based on the pre- and post-test models. Statistical analysis of the data was performed using SPSS 22.0 statistical software. The Shapiro-Wilk Test was used to determine whether the data were normally distributed. Since the data did not show a normal distribution, non- parametric tests were preferred. The Wilcoxon Signed Rank test was used to determine differences between pre- and post-tests for the experimental and control groups. According to the result of the statistical analysis, it was determined that the 8-week core training applied to the experimental group significantly improved participants' agility, aerobic endurance, 10 m sprint, 20 m sprint, and flexibility skills in the post-test. It was also found that the control group significantly improved their aerobic endurance and agility skills in the post-test. Core exercises play a critical role in optimizing performance parameters such as speed, endurance, agility, and flexibility, thereby improving the athletes' general athletic capacity. It can be recommended to include core training along with other methods for improving the physical fitness parameters of athletes.