Bilgi kartı ve yapboz uygulamalarının 'Güneş Sistemi ve ötesi' ünitesinde akademik başarı ve tutuma etkisi
The Effect of flash cards and puzzle applications on academic success and keeping on the 'Solar System and beyond' unit
- Tez No: 912827
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen bilimleri, görsel materyal, bilgi kartı, yapboz, science, visual material, flashcard, puzzle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Araştırma 7.sınıf fen bilimleri dersinde kullanılacak olan bilgi kartları ve yapboz materyallerinin“Güneş Sistemi ve Ötesi”ünitesinin öğretiminde öğrencilerin akademik başarılarına ve fen bilimleri dersine karşı tutumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nicel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan deneysel araştırma desenlerinden ön test son test karşılaştırma gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılının birinci döneminde Ankara ili Sincan İlçesinde bir devlet okulunda iki farklı 7.sınıf şubesinde öğrenim gören toplam 65 öğrenciden oluşmaktadır. Bu şubelerden biri bilgi kartları materyallerinin kullanıldığı Çalışma Grubu 1 diğeri yapboz materyalinin kullanıldığı Çalışma Grubu 2 olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Akademik Başarı Testi ve Fen Bilimleri Dersine Yönelik Bir Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler parametrik testleri yapmaya uygun olduğundan analizlerde bağımlı ve bağımsız gruplar t testleri uygulanmıştır. Bulgular: Elde edilen sonuçlara göre bilgi kartları ve yapboz materyallerinin kullanıldığı çalışma gruplarında akademik başarı puanlarının yükseldiği fakat aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşmadığı görülmüştür. Araştırmada kullanılan Fen Bilimleri Tutum Ölçeği puan ortalamalarına göre ise yararlanılan materyallerin her iki gruptaki öğrencilerin derse karşı tutumlarını olumlu yönde artırmakta benzer etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Fen bilimleri dersinde kullanılan bilgi kartları ve yapboz materyallerinin 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını artırdığı ve derse ilişkin tutumlarını pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The research was conducted to determine the effect of flashcards and puzzle materials to be used in 7th grade science course on students' academic achievement and attitudes towards science course in teaching“Solar System and Beyond”unit. Method: Quasi-experimental design with pre-test post-test comparison group, which is one of the experimental research designs within quantitative research methods, was used. The study group consisted of a total of 65 students studying in two different 7th grade classes in a public school in Sincan District of Ankara Province in the first semester of the 2023-2024 academic year. One of these branches was determined as Study Group 1, in which flashcards were used, and the other was determined as Study Group 2, in which jigsaw puzzle material was used. Academic Achievement Test and an Attitude Scale towards Science Course were used as data collection tools. Since the data were suitable for parametric tests, dependent and independent groups t tests were applied in the analyses. Findings: According to the results obtained, academic success scores increased in the study groups where flash cards and puzzle materials were used, but there was no statistically significant difference between them. According to the average scores of the Science Attitude Scale used in the research, it was determined that the materials used had a similar effect on positively increasing the attitudes of students in both groups towards the course. Conclusions: It was concluded that flashcards and jigsaw puzzle materials used in the science course increased the academic achievement of 7th grade students and positively affected their attitudes towards the course.