Broadman 5 Alanın Akmadde Yollarının Mimarisi: Anatomik ve Traktografik Çalışma
Architecture of white matter fibers system related to broadmans 5 area which terminates in the lateral pontine region: Anatomical and Tractographic Study.
- Tez No: 912905
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KÜRŞAT KARADAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Ak Madde Yolları, Fiber Diseksiyonu, Broadmann 5, lateral pontin nükleus, White Matter Pathways, Fiber Dissection, Broadmann 5 area, lateral pontine nucleus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Superior parietal korteks (SPK) parietal lobun bir parçası olduğu göz önüne alındığında, bu alana yapılacak ameliyatlar cerrahın bölgenin hem morfolojik hem de fonksiyonel bilgiye sahip olmasını gerektirmektedir. Yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve intraoperatif haritalama gibi ileri görüntüleme tekniklerinin ortaya çıkmasıyla birlikte beyindeki ak madde liflerinin anatomisine olan ilgi artmıştır. Bu çalışmada daha önceki çalışmalarda yapılmayan BA5 alanı ile pons arasındaki subkortikal ak madde bağlarının mikrocerrahi ve üç boyutlu anatomisinin lif diseksiyonu tekniği ile incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi beyin ve sinir cerrahi Anatomi Laboratuvarında gerçekleştirildi. Bu çalışmada anatomik diseksiyonu MR görüntüleri ile ilişkilendirerek ilgili ak cevher traktını ayrıntılı olarak belirledik. Çalışma anatomik ve radyolojik olmak üzere iki aşamalı yapıldı. İlk aşamada anatomik diseksiyon lateralden mediale doğru yapıldı. Kafa spesmeni MRG kullanılarak kesit aralığı 1 mm olacak şekilde üç düzlemde görüntülendi ve hazırlığa uygun olduğu görüldü. Klingler tekniği kullanılarak spesmen hazır olduktan sonra serebral hemisferin yüzeydeki majör sulkus ve girusların incelenmesiyle kıdemeli olarak ak madde diseksiyona başlandı. Kafa derisi, kemik ve dura mater cerrahi üsluba uygun sırayla kaldırıldı. Ak madde lif diseksiyonu cerrahi mikroskop ve mikrocerrahi seti kullanılarak lateralden mediale doğru yapıldı. Her aşama sırası ile fotoğraflandı. Çalışmanın ikinci aşamasında, beyin lezyonu olmayan 10 gönüllüden (5 erkek ve 5 kadın) BA5 alanından lateral pontin nükleusa seyreden ak madde liflerinin yönelimini incelemek için DTI-MRI görüntüleri alındı. Bulgular: MR görüntüleri ve anatomik diseksiyonları ilişkilendirerek ilgili ak cevher yolunu kesin olarak lokalize ettik. Yapılan traktografide, BA5'i pontin çekirdeğine bağlayan subkortikal demeti gösterdik; bu, ölüm sonrası beyin spesmenin anatomisi ile iyi bir şekilde ilişkilidir. Çalışmada ak madde diseksiyon sonucu internal kapsülün retrolentiküler kısmının komşuluğunda yer alan ve parietal loba ait olan BA5 alanından lateral pontin nükleuslarda biten ak madde yolu traktografi ile doğrulanarak ve literatür ile körele şekilde ilk kez gösterildi. Ayrıca, ortalama DTI`dan elde edilen bölge haritasının, denekler arası değişkenliğe rağmen bireysel beyinlerden trakt çıkarmak için başarılı bir şekilde kullanılabileceğini gösterdik. Sonuç: Fiber diseksiyon tekniği, karmaşık ve zaman alıcı olmasına rağmen, intrinsik beyin anatomisi ve mimarisi hakkında üç boyutlu bilgi sunar. Böylece hem mikronörocerrahinin kalitesini hem de hastanın bakım standardını artırır. Bu yolların topografik çalışmaları, beyin tümörlerinin ak madde invazyon paternlerinin anlaşılmasında yardımcı olur ve bu nedenle preoperatif planlama ve cerrahi yaklaşımlar için önemlidir. Çalışmamızda ilk kez anatomik diseksiyon kullanılarak parieto pontin (BA5- lateral pons) ak madde yolu tanımlandı.
Özet (Çeviri)
Title: Architecture of white matter fibers system related to broadmans 5 area which terminates in the lateral pontine region: Anatomical and Tractographic Study. Objective: Considering that the superior parietal cortex (SPC) is a part of the parietal lobe, neurosurgeons must have both morphological and functional knowledge to perform surgery on this region. With the advent of advanced imaging techniques such as high-resolution imaging and intraoperative mapping, interest in the anatomy of white matter fibers in the brain has increased. In this study, we aimed to investigate the microsurgical and three-dimensional anatomy of the subcortical white matter connections between the BA5 area and the pons using fiber dissection technique. Materials and Methods: The study was carried out in the Anatomy Laboratory of Erzurum Atatürk University Faculty of Medicine. The study was carried out in two stages: anatomical and radiological stage. In the first stage, anatomical dissection was performed. The head specimen was imaged in three planes using MRI with a slice interval of 1 mm and was found to be suitable for preparation. The scalp, bone, and dura mater were removed in the order appropriate to surgical style. White matter fiber dissection was performed from lateral to medial using a surgical microscope and microsurgery set. Each stage was photographed in order. In the second phase of the study, DTI-MRI images were obtained from 10 volunteers (5 males and 5 females) without brain lesions to examine the orientation of white matter fibers traveling from the BA5 area to the lateral pontine nucleus. The obtained DTI images were evaluated together with the cadaver specimen. Results: After the specimen was prepared using the Klingler technique, white matter dissection was start gradually by examining the major sulci and gyri on the surface of the cerebral hemisphere. In this study, the white matter pathway ending in the lateral pontine nuclei from the BA5 area of the parietal lobe, located adjacent to the retrolenticular part of the internal capsule, was shown via microsurgical dissection technique for the first time. Conclusion: The fiber dissection technique, although complex and timeconsuming, provides three-dimensional information about intrinsic brain anatomy and architecture. This improves both the quality of microneurosurgery and the standard of care for the patient. Topographic studies of these tracts help in understanding the white matter invasion patterns of brain tumors and are therefore important for preoperative planning and surgical approaches. In our study, the parieto pontine (BA5- lateral pons) white matter pathway was described for the first time using anatomical dissection.