Sosyal bilgiler öğretim programlarındaki siyasi coğrafyaya ilişkin kazanımların ders kitaplarına yansıması
A Reflection of the learning outcomes related to political geography in social studies cirruculum teaching programmes on textbooks
  1. Tez No: 912908
  2. Yazar: YAŞAR DÜZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitapları, Kazanımlar, Öğretim Programları, Siyasi Coğrafya, Sosyal Bilgiler, Textbooks, Outcomes, Curricula, Political Geography, Social Studies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sosyal bilgiler bireylerin toplumsal, kültürel ve siyasal bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan disiplinler arası bir derstir. Bu ders, öğrencilere coğrafi bilgilerin yanı sıra siyasi yapılar ve bunların dünya üzerindeki etkileri konusunda da önemli kazanımlar sunar. Özellikle siyasi coğrafya, öğrencilerin dünyadaki siyasi sınırlar, devletler arası ilişkiler, ulusal ve uluslararası politik süreçler hakkında farkındalık kazanmalarına yardımcı olur. Sosyal bilgiler öğretim programlarında yer alan siyasi coğrafyaya ilişkin kazanımlar, bireylerin bu konularda derin bir anlayış geliştirmeleri için müfredatta belirli bir yere sahiptir. Bu kazanımların ders kitaplarına nasıl yansıtıldığı ise, öğrencilerin bu bilgileri ne şekilde öğrendiklerini ve nasıl yorumladıklarını doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Bu çalışma, sosyal bilgiler öğretim programlarındaki siyasi coğrafyaya ilişkin kazanımların ders kitaplarına nasıl yansıtıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Siyasi coğrafya kazanımlarının ders kitaplarına yansımasının belirlenmesi amacı ile nitel araştırma yöntemleri uygulanarak bu yansımanın ne düzeyde olduğunun tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, siyasi coğrafya kazanımları ve siyasi coğrafyaya ait kavramların 6 . ve 7. sınıf düzeylerinde benzer sıklıklarda yer aldığı tespit edilmiştir. 5. Sınıf düzeyinde ise diğer sınıf düzleyenlerine göre kazanımlar daha fazla yer alırken, siyasi coğrafyaya ait kavramlarının daha az yer aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social studies is an interdisciplinary subject designed to enhance individuals' social, cultural, and political knowledge and competencies. This course provides students with substantial insights into spatial knowledge and political systems and their global implications. Political geography particularly aids students in understanding political boundaries, interstate interactions, and both national and international political processes globally. The achievements related to political geography that are integrated into social studies curricula hold a unique place in the curriculum, aiding students in developing a deep understanding of these subjects. The representation of these achievements in textbooks significantly influences students' learning and interpretation of the content. This study seeks to analyze the representation of political geography achievements inside the social studies curriculum, as depicted in textbooks. We employed qualitative research methodologies to evaluate the extent of representation