Türkiye tarım sektöründe toplam faktör verimliliği
Total factor productivity in Turkish agriculture sector
  1. Tez No: 912934
  2. Yazar: CEMAL CANER UYANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım sektörü, toplam faktör verimliliği, üretim fonksiyonu, Solow artığı, Agriculture sector, total factor productivity, production function, Solow residual
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye Tarım Sektöründe Toplam Faktör Verimliliği Cemal Caner UYANIK Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Programı Bu çalışmanın amacı, tarım sektörü verimliliğinin makro bir perspektiften incelenmesi, üretim fonksiyonu yöntemiyle Solow artığı olarak hesaplanması ve verimliliği etkileyen değişkenlerin tespit edilerek sürdürülebilir verimlilik artışları için politika önerileri geliştirilmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün genel görünümü; reel büyüme, istihdam, tarımsal fiyatlar ve enflasyon gelişmeleri, sermaye stoku ve sabit sermaye yatırımları, dış ticaret, işletme yapısı ve araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları boyutlarından ele alınmıştır. İkinci bölümde toplam faktör verimliliği (TFV) incelenmiş, TFV belirleyicilerine dair çalışmalar değerlendirilmiş ve TFV'nin ölçüm yöntemleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Türkiye tarım sektöründe TFV gelişmeleri, 1980-2022 dönemi için ölçülmüş ve bu süreçte TFV'nin ana eğilimini belirleyen makro değişkenler incelenmiştir. Ayrıca, belirli alt dönemlerde TFV'nin yıllık ortalama büyüme oranları hesaplanmış ve reel büyümeye sermaye stoku, istihdam ve TFV'nin katkıları değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde, çalışmanın bulguları özetlenmiş ve tarım sektörünün sürdürülebilir büyümesine yönelik politika önerileri tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Total Factor Productivity in Turkish Agriculture Sector Cemal Caner UYANIK Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Economics Economics Program The aim of this study is to examine agricultural sector productivity from a macro perspective, calculate it as the Solow residual using the production function method, and identify variables affecting productivity to develop policy recommendations for ensuring sustainable productivity growth in the sector. The study consists of three sections. The first section addresses the general overview of the agricultural sector in the Turkish economy in terms of real growth, employment, agricultural prices and inflation developments, capital stock and fixed capital investments, foreign trade, business structure, and R&D expenditures. The second section examines total factor productivity (TFP), discusses studies on the determinants of TFP, and explains the methods for measuring TFP. The third section analyzes TFP developments in the Turkish agricultural sector for the period 1980-2022, identifying key macro variables influencing TFP trends. Additionally, annual average growth rates of TFP for specific sub-periods are calculated, and the contributions of capital stock, employment, and TFP to real growth are evaluated. The conclusion summarizes the findings of the study and discusses policy recommendations for sustainable growth of the agricultural sector.