Anti vasküler endotelyal growth faktör ajanlarla tedavi edilen retinal ven dal tıkanıklığına bağlı maküla ödemi hastalarının gerçek yaşam verileri
Real-world data of patients with macular edema secondary to retinal vein branch occlusion treated with anti-vascular endothelial growth factor agents
- Tez No: 912937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal ven dal tıkanıklığı, maküla ödemi, anti-VEGF tedavisi, gerçek yaşam verisi, Branch retinal vein occlusion (BRVO), macular edema, anti-VEGF therapy, real-life data
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ:Kliniğimizde, retina ven dal tıkanıklığı (RVDT) nedeniyle gelişen maküla ödemi olan hastalarda intravitreal Anti-Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (Anti-VEGF) tedavisinin gerçek yaşam verilerine dayalı etkinliğini retrospektif olarak değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM:Çalışmamızda Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniğine Mayıs 2022 – Haziran 2024 tarihleri içinde,RVDT'ye bağlı maküla ödemiyle naif olarak başvurmuş, anti-VEGF ajanlarla tedavi almış 84 hastaretrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların demografik özellikleri, enjeksiyon öncesi ve sonrası görme keskinliği (GK), santral maküla kalınlığı (SMK), subfoveal koroid kalınlığı ve diğer oküler parametreleri değerlendirilmiştir. BULGULAR: Çalışmamıza 84 hastanın 84 gözü dahil edilmiştir. Çalışmamızdaki hastaların ortalama yaşı 63,3 ± 9,82 idi. Cinsiyet dağılımı 45 (%53,6) erkek, 39 (%46,4) kadın hasta şeklindeydi. Hastaların tedavi öncesi, yükleme dozu tedavi sonrası, 1.sene, 18. Ay, 2. sene olmak üzere retrospektif olarak verileri toplanmıştır. Tedavi öncesi ortalama GK 0,23 ± 0,21 iken, 2.sene sonunda 0,43 ± 0,31'e yükselmiştir (p0,05). SONUÇ: Çalışmamız intravitreal anti-VEGF tedavisinin RVDT'ye bağlı maküla ödemi tedavisinde etkili olduğunu ve görme keskinliğini artırdığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, bu tedavi yaklaşımının uzun dönem etkinliğini ve güvenliğini ortaya koymaktadır. Gerçek yaşam verileri, klinik çalışmalardaki bulgularla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to retrospectively evaluate the effectiveness of intravitreal Anti-Vascular Endothelial Growth Factor (Anti-VEGF) therapy based on real-life data in patients with macular edema due to retinal vein branch occlusion (BRVO) in our clinic. Materials and Methods: In this retrospective study, 84 patients who were naïve for treatment and presented with macular edema secondary to BRVO at the Ophthalmology Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between May 2022 and June 2024 were evaluated. The demographic characteristics, visual acuity (VA), central macular thickness (CMT), subfoveal choroidal thickness, and other ocular parameters of the patients were assessed before and after intravitreal Anti-VEGF injections. Results: The study included 84 eyes of 84 patients. The mean age of the patients was 63.3 ± 9.82 years, with 45 (53.6%) male and 39 (46.4%) female patients. Retrospective data on patients' visual and anatomical outcomes were collected at baseline, after the loading dose, and at 1-year, 18-month, and 2-year follow-ups. The mean baseline VA was 0.23 ± 0.21, which increased to 0.43 ± 0.31 at the end of the 2nd year (p0.05). Conclusion: Our study demonstrates that intravitreal Anti-VEGF therapy is effective in treating macular edema due to BRVO and improves visual acuity. The findings highlight the long-term efficacy and safety of this therapeutic approach. The real-life data are consistent with the results of previous clinical trials.