Retinal ven tıkanıklığı olan hastalarda intravitreal deksametazon implantasyonunun tedavi seyrine etkisi
The effect of intravitreal dexamethasone implantation on treatment prognosis in patients with retinal vein occlusion
  1. Tez No: 866795
  2. Yazar: SİMAY CAN TAŞKIN YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA YAZAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Retinal ven tıkanıklığı, deksametazon, optik koherens tomografi, Retinal vein occlusion, dexamethasone, optical coherence tomography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışma ile retinal ven tıkanıklığı olan hastalarda tedavi seyrine intravitreal deksametazon implantasyonunun etkisini saptamak ve tedavi başlangıcında prognozu önceden belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2000 ve Ocak 2023 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları kliniğinde retinal ven tıkanıklığı (RVT) tanısı ile takipli hastaların dosyaları ve optik koherens tomografi (OKT) görüntüleri (Cirrus HD OCT 5000/500, Carl Zeiss Meditec, Dublin) retrospektif incelendi. RVT'ye bağlı MÖ nedeniyle deksametazon intravitreal implantı (DEX-I) veya Anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü (Anti-VEGF) ajanlar ile tedavi edilen ve en az 1 yıl düzenli takibi olan 100 hastanın 100 gözü incelendi. Olgular tedaviye DEX-I ile başlanıp sadece DEX-I ile tedaviye devam edilen DEX-I grubu, tedaviye DEX-I ile başlanıp Anti-VEGF ajanlarla kombine tedavi edilen DEX-I+Anti-VEGF grubu, tedaviye intravitreal Anti-VEGF ajanlar ile başlanıp sadece intravitreal Anti-VEGF ajanlarla tedaviye devam edilen Anti-VEGF grubu ve tedaviye intravitreal Anti-VEGF ajanlar ile başlanıp DEX-I ile kombine tedavi edilen Anti-VEGF+DEX-I grubu olmak üzere gruplara ayrıldı. Tüm olgular ilk vizit, intravitreal enjeksiyon tedavisi sonrası vizitler ve son kontroller olmak üzere her vizitte görme keskinliği (GK), göz içi basıncı (GİB), OKT'de santral makula kalınlığı (SMK), makula ödemi (MÖ) varlığı, hiperreflektif nokta (HRN) varlığı ve sayısı, dış limitan membran (DLM) bütünlüğü, elipsoid zon (EZ) bütünlüğü, subretinal sıvı (SRS) varlığı, epiretinal membran (ERM) varlığı, ilk yıl yapılan enjeksiyon sayısı ve takip süresince yapılan toplam enjeksiyon sayısı açısından değerlendirildi. Gruplar arasında bu parametreler karşılaştırıldı. Makula patolojisine yol açabilecek geçirilmiş vitreoretinal cerrahi öyküsü, makula patolojisine yol açabilecek doğumsal hastalıklar, kontrolsüz glokom (antiglokomatöz tedaviye rağmen kontrol altına alınamayan), geçirilmiş glokom cerrahisi, psödofakik MÖ, diyabetik MÖ olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: 100 hastanın 100 gözünün değerlendirildiği bu çalışmada DEX-I grubu, DEX-I+Anti-VEGF grubu, Anti-VEGF grubu, Anti-VEGF+DEX-I grubu olmak üzere grupların her birinde 25 hasta bulunmaktadır. Hastaların %45'i erkek, %55'i kadındı. Hastaların %68'inde HT, %27'sinde DM, %25'inde koroner arter hastalığı, %4'ünde hiperlipidemi mevcuttu. Hastaların %39'unda SRVT, %61'inde RVDT mevcuttu. Hastaların yaş ortalaması 65,05±9,2 idi. Toplam ortalama intravitreal enjeksiyon sayısı 6,57±5,44 iken 1 yılda yapılan enjeksiyon sayısı ortalaması 4,07±1,74 aydı. Bir yılda yapılan enjeksiyon sayısı DEX-I grubunda 2,4±1,22, DEX-I+Anti-VEGF grubunda 4,72±0,68, Anti-VEGF grubunda 4,2±1,8, Anti-VEGF+DEX-I grubunda 4,96±1,77 idi. DEX-I grubunda toplam enjeksiyon sayısı DEX-I+Anti-VEGF Anti-VEGF, Anti-VEGF+DEX-I gruplarına göre anlamlı olarak daha düşüktü. Takip sürecinde DEX-I grubunda 9, DEX-I+Anti-VEGF grubunda 15, Anti-VEGF grubunda 3, Anti-VEGF+DEX-I grubunda 4 hastada katarakt gelişimi gözlendi. DEX-I ve DEX-I+Anti-VEGF gruplarında katarakt gelişimi Anti-VEGF ve Anti-VEGF+DEX-I grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Katarakt gelişen grupta ilk yıl uygulanan DEX-I sayısı ve toplam uygulanan DEX-I sayısı anlamlı olarak daha yüksekti. Tüm gruplarda zamanla SMK değerlerinde azalma yönünde anlamlı değişim saptanmıştır. Tüm gruplarda zamanla HRN sayılarında azalma yönünde anlamlı değişim saptanmıştır. GK vizitlerde EZ bütünlüğü olan, DLM bütünlüğü olan, DRIL olmayan, ERM olmayan hastalarda anlamlı olarak daha yüksekti. Başlangıçta SRS varlığı olan hastalarda GK final ve başlangıç değerleri arasındaki değişimin anlamlı olduğu saptandı. Sonuç: Hem DEX-I hem de Anti-VEGF ajanlar ile RVT'ye bağlı MÖ etkin olarak tedavi edilmektedir. Ancak kombine tedavi ile hem anatomik hem görsel daha iyi sonuçlar elde edilmektedir. Kombine tedavi ile daha az Anti-VEGF enjeksiyon gereksinimi ile daha az vizitte MÖ gerilemekte, daha az DEX-I enjeksiyon sayısı ile katarakt gelişimi de azalmaktadır. Kombine tedavide önce Anti-VEGF tedavi ile başlanıp sonra DEX-I tedavisi uygulamanın sonuçları önce DEX-I ile başlanıp sonra Anti-VEGF uygulamaktan daha başarılı olmaktadır. İskemik RVT olup, başlangıçta OKT'de EZ bütünlüğü olmayan, DRIL mevcut olan, DLM bütünlüğü bozulmuş olan hastalarda anlamlı görme artışı beklenmeyeceği için agresif tedaviden kaçınılması, neovaskülarizasyon oluşumunu engelleme yönünde Anti-VEGF tedaviye ağırlık verilmesi uygun olacaktır. Buna karşılık non-iskemik RVT olup OKT'de EZ ve DLM bütünlüğü bozulmamış, DRIL mevcut olmayan, HRN fazla olan, SRS olan hastalarda DEX- I öncelikli düşünülmesi ancak hastalar iskemik RVT'ye dönüşme yönünden dikkatli incelenmeye ve takip edilmeye devam edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to determine the effect of intravitreal dexamethasone implantation on the course of treatment in patients with retinal vein occlusion and to predict the prognosis at the beginning of treatment. Material and Method: In this study, files and optical coherence tomography (OCT) images (Cirrus HD OCT 5000/500, Carl Zeiss Meditec, Dublin) of patients with retinal vein occlusion (RVO) who were followed up in the Ophthalmology clinics of Ankara Numune Training and Research Hospital and Ankara Bilkent City Hospital between January 2000 and January 2023 were retrospectively analyzed. We analyzed 100 eyes of 100 patients who were treated with dexamethasone intravitreal implant (DEX-I) or anti-vascular endothelial growth factor (anti-VEGF) agents for ME due to RVO and who had at least 1 year of regular follow-up. Patients were divided into DEX-I group, which started treatment with DEX-I and continued treatment with DEX-I alone, and DEX-I+Anti-VEGF group, which started treatment with DEX-I and combined treatment with Anti-VEGF agents, Anti-VEGF group, which started treatment with intravitreal anti-VEGF agents and continued treatment with intravitreal anti-VEGF agents alone, and Anti-VEGF+DEX-I group, which started treatment with intravitreal anti-VEGF agents and combined treatment with DEX-I. Visual acuity (VA), intraocular pressure (IOP), central macular thickness (CMT) on OCT, presence of macular edema (ME), presence and number of hyperreflective foci (HF) at each visit, including the first visit, visits after intravitreal injection treatment, and final follow-up visits, external limiting membrane (ELM) integrity, ellipsoid zone (EZ) integrity, presence of subretinal fluid (SRF), presence of epiretinal membrane (ERM), number of injections performed in the first year and total number of injections performed during follow-up. These parameters were compared between the groups. Patients with a history of previous vitreoretinal surgery that may lead to macular pathology, congenital diseases that may lead to macular pathology, uncontrolled glaucoma (uncontrolled despite antiglaucomatous treatment), previous glaucoma surgery, pseudophakic ME, diabetic ME were excluded. Results: 100 eyes of 100 patients were evaluated in this study and there were 25 patients in each group including DEX-I group, DEX-I+Anti-VEGF group, Anti-VEGF group, Anti-VEGF+DEX-I group. 45% of the patients were male and 55% were female. HT was present in 68%, DM in 27%, coronary artery disease in 25%, and hyperlipidemia in 4%. CRVO was present in 39% of patients and RVO was present in 61%. The mean age of the patients was 65.05±9.2 years. The mean total number of intravitreal injections was 6.57±5.44 and the mean number of injections in 1 year was 4.07±1.74 months. The number of injections performed in a year was 2.4±1.22 in the DEX-I group, 4.72±0.68 in the DEX-I+Anti-VEGF group, 4.2±1.8 in the Anti-VEGF group and 4.96±1.77 in the Anti-VEGF+DEX-I group. The total number of injections was significantly lower in DEX-I group compared to DEX-I+Anti-VEGF, Anti-VEGF, Anti-VEGF+DEX-I groups. During the follow-up period, cataract development was observed in 9 patients in DEX-I group, 15 patients in DEX-I+Anti-VEGF group, 3 patients in Anti-VEGF group and 4 patients in Anti-VEGF+DEX-I group. Cataract development was significantly higher in DEX-I and DEX-I+Anti-VEGF groups compared to Anti-VEGF and Anti-VEGF+DEX-I groups. The number of DEX-I in the first year and the total number of DEX-I were significantly higher in the group with cataract development. Significant change was found in the direction of decrease in CMT values over time in all groups. There was a significant change in the number of HF over time in all groups. VA was significantly higher in patients with EZ integrity, ELM integrity, absence of DRIL, and absence of ERM at the visits. The change in VA between final and baseline values was found to be significant in patients with the presence of SRF at baseline. Conclusion: Both DEX-I and anti-VEGF agents effectively treat ME due to RVO. However, both anatomical and visual results are better with combined treatment. In combined treatment, ME regresses in fewer visits with less Anti-VEGF injection requirement and cataract development is reduced with fewer DEX-I injections. In combined treatment, the results of starting with Anti-VEGF treatment first and then DEX-I treatment are more successful than starting with DEX-I and then Anti-VEGF treatment. In patients with ischemic RVO who do not have EZ integrity on OCT, have DRIL, and have impaired ELM integrity at baseline, it would be appropriate to avoid aggressive treatment since significant visual improvement is not expected, and to focus on Anti-VEGF treatment to prevent neovascularization formation. On the other hand, in patients with non-ischemic RVO with intact EZ and ELM integrity on OCT, absence of DRIL, with HF and SRF, DEX- I should be considered with priority, but patients should continue to be carefully examined and followed up for conversion to ischemic RVO.