N. F. Petrovski'nin (1838-1908) Taşkent ve Kaşgar mektupları
N. F. Petrovsky's (1838-1908) Tashkent and Kashgar letters
- Tez No: 912959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL BABANINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkistan Hanlıkları, Türkistan'da Rus Yayılmacılığı, N. F. Petrovski, Doğu Türkistan, Turkestan Khanates, Russian Expansion in Turkestan, N. F. Petrovsky, East Turkestan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET 19. yüzyıl devletler için büyük bir rekabetin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu rekabet ortamının geliştiği coğrafyalar içerisinde Türkistan bölgesi de bulunmaktaydı. Bu bölgede, Rus ve İngiliz ekonomik mücadelesi olarak başlayan süreç, İngiltere'nin Hindistan'da muhkem bir şekilde konumlanmasıyla beraber, yer yer diplomatik çekişmelerin de olduğu bir coğrafya haline getirmiştir, Türkistan'ı. Ancak Rusların İngilizlerden çok daha önce yayılmaya başladığı Türkistan'da, Rus devlet aygıtı yayılma sürecini kurumsallaştırmış ve bölgede Türkistan Umumî Valiliği'ni kurmuştur. Aynı dönem içerisinde Rus devlet görevlileri, seyyahlar ve sair de bu bölgeye gönderilmiş, müsteşriklerin Türkistan ile ilgili çalışmaları hız kazanmıştır. Çalışmanın ana nüvesini oluşturan N. F. Petrovski de,konsolosluk vazifesini ifa etmek amacıyla önce Taşkent'e gelmiş akabinde de esas vazife yeri olan Kaşgar'da görevini yapmıştır. Bu görevi esnasında sürekli mektuplar, raporlar, şifreli telgraflar göndererek bölgedeki gerek askeri-politik gerekse de kültürel-bilimsel her türlü ayrıntıyı Osten Saken isimli üst düzey Rus devlet görevlisine iletmiştir. Bu yazışmalardan 1871-1899 tarihleri arasına yayılmış 47 adet gözlem içeren mektuplar bu çalışmaya konu edilmiştir. Muhteviyatlarında, Türkistan'ın ticari potansiyeli, Rus devletinin Türkistan'a dair planları, İngiltere'nin Türkistan'daki bazı bölgeler hakkındaki faaliyetleri, Kaşgar'ın ve Taşkent'in genel yapısı, Çin devleti ve halkına dair şahsi gözlemler gibi önemli bilgiler bu mektuplarda yer almaktadır. Rusça'dan birebir tercüme tekniğiyle Türkçe'ye çevrilen bu mektuplar, tez içerisinde muhtelif değerlendirmelere de tabii tutularak bu çalışma husule getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The 19th century was a period when great competition emerged for states. Among the geographies where this competitive environment developed was the Turkestan region. The process that started as an economic struggle between Russia and England in this region, together with England's strong positioning in India, turned Turkestan into a geography where diplomatic conflicts also took place here and there. However, in Turkestan, where the Russians had started to spread much earlier than the English, the Russian state apparatus institutionalized the spreading process and established the Turkestan General Governorate in the region. During the same period, Russian state officials, travelers and others were also sent to this region, and the orientalists' studies on Turkestan gained momentum. N. F. Petrovsky, who constituted the main core of the study, first came to Tashkent to fulfill his consular duty and then served in Kashgar, his main place of duty. During this duty, he continuously sent letters, reports, and encrypted telegrams to convey all kinds of military-political, cultural-scientific details in the region to a high-ranking Russian government official named Osten Saken. Of these correspondences, 47 letters containing observations spread between 1871-1899 are the subject of this study. These letters contain important information such as the commercial potential of Turkestan, the plans of the Russian state regarding Turkestan, the activities of England regarding some regions in Turkestan, the general structure of Kashgar and Tashkent, and personal observations regarding the Chinese state and people. These letters, translated from Russian into Turkish with a one-to-one translation technique, were subjected to various evaluations within the thesis and this study was produced.