18-25 yaş aralığındaki bireylerin narsisizm düzeyleri ve cinsiyetleri bağlamında flört şiddetinin incelenmesi
Investigation of dating violance in inviduals between 18-25 years of age in the context of narcissism levels and sex
  1. Tez No: 912987
  2. Yazar: ABDULLAH YUSUF KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört Şiddeti, Narsisizm, İlişki, Cinsiyet, Dating Violence, Narcissism, Relationships, Sex
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı 18-25 yaş arası bireylerde narsisizm düzeyinin ve cinsiyetin flört şiddeti davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi 18-25 yaş aralığında 211 kişiden oluşmaktadır. Bu katılımcıların %73,9'unun kadın, %40,8'inin lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Türkçe uyarlamasını Salim Atay'ın (2009) yaptığı Narsistik Kişilik Envanteri (NKE) ve Sema Civan Gökkaya (2022) tarafından geliştirilen Flört Şiddeti Ölçeği (FŞÖ) kullanılmıştır ve araştırmaya katılan bireylerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla sosyodemografik veri formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bir dizi bağımsız gruplar t-testi, bir dizi Kruskal-Wallis H testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda 5 adet hipotez belirlenmiştir. Bu hipotezlerden ilki erkeklerin narsistik kişilik özelliklerinin kadınlara göre daha yüksek olduğudur ve çoğunlukla desteklenmiştir. İkincisi erkeklerin flört şiddeti uygulama davranışının kadınlara göre daha yüksek olduğudur ancak çoğunlukla desteklenmemiştir, bunun kadınların şiddete maruz kaldıklarını bildirme oranlarının daha düşük olmasından kaynaklanabileceği düşünülmüştür. Üçüncü hipotez ise eğitim düzeyi yüksek olan bireylerin eğitim seviyesi düşük olan bireylere göre narsistik kişilik özelliklerinin anlamlı şekilde daha düşük olduğudur. Bu hipotezin desteklenmediği düşünülmüştür ancak Narsistik Kişilik Envanteri puanı dışında sömürücülük, teşhircilik ve otorite alt boyutlarının eğitim seviyesi yükseldikçe ve yaş büyüdükçe azaldığı görülmüştür. Bireylerin eğitim aldıkça narsisizm alt boyutlarının kaybolabileceği düşünülmüştür. Dördüncü hipotez eğitim düzeyi yüksek olan bireylerin eğitim seviyesi düşük olan bireylere göre flört şiddeti düzeylerinin anlamlı derecede daha düşük olduğudur. Bu hipotez desteklenmemiştir. Eğitimin niteliği, toplumsal cinsiyet ve flört şiddeti açısından kişiye kattıkları irdelendiğinde şiddet uygulamasını etkilemeyebileceği düşünülmüştür. Beşinci hipotez ise narsistik kişilik özellikleri ile flört şiddeti sergileme davranışı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğudur. Bu hipotez desteklenmemiştir. Narsistik kişilik özelliklerinin bazı alt boyutlarının flört şiddeti ile ilgili olabileceği düşünülmüş ve bunlar tartışılmıştır. Sonuç olarak narsisizm seviyesi ile cinsiyet arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (t(209) = -2.461, p < .01). Teşhircilik alt boyutunun, flört şiddeti sergileme davranışını toplam puanda ve duygusal, cinsel, kontrol boyutlarında anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of narcissism levels and gender on dating violence behaviors among individuals aged 18-25. The sample of the study consists of 211 participants, 73.9% of whom are women, and 40.8% hold a bachelor's degree. The Narcissistic Personality Inventory (NPI), adapted into Turkish by Salim Atay (2009), and the Dating Violence Scale (DVS), developed by Sema Civan Gökkaya (2022), were used as data collection tools. Additionally, a sociodemographic data form was employed to determine participants' demographic characteristics. Data were analyzed using a series of independent samples t-tests, Kruskal-Wallis H tests, Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis. Five hypotheses were formulated for this study. The first hypothesis, that males exhibit higher narcissistic personality traits than females, was mostly supported. The second hypothesis, stating that males display more dating violence behaviors than females, was not generally supported. This might be due to females being less likely to report experiences of violence. The third hypothesis proposed that individuals with higher education levels have significantly lower narcissistic personality traits than those with lower education levels. This hypothesis was not supported; however, the subdimensions of the Narcissistic Personality Inventory exploitativeness, exhibitionism, and authority were found to decrease as education level and age increased. It was suggested that education might reduce certain subdimensions of narcissism. The fourth hypothesis, suggesting that individuals with higher education levels demonstrate significantly lower levels of dating violence than those with lower education levels, was not supported. It was considered that the quality of education, alongside the concepts of gender and dating violence, might not influence dating violence behaviors. The fifth hypothesis posited a significant positive correlation between narcissistic personality traits and dating violence behaviors. This hypothesis was not supported; however, some subdimensions of narcissistic personality traits were thought to be related to dating violence, and these relationships were discussed. In conclusion, a statistically significant difference was found between narcissism levels and gender (t(209) = -2.461, p < .01). Exhibitionism was identified as a significant predictor of dating violence behaviors, including overall scores and emotional, sexual, and controlling dimensions.