New trends in Algerian foreign policy towards the Greater Arab Maghreb (2019-2024)
Cezayir'in Büyük Arap Mağrip'ine yönelik dış politikasında yeni eğilimler (2019-2024)
  1. Tez No: 913012
  2. Yazar: MOHAMMED ABDELLAOUI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika, Cezayir, Fas, Arap Mağrip Ülkeleri, Arap Baharı, Foreign Policy, Algeria, Morocco, Arab Maghreb Countries, Arab Spring
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, dış politika kavramını, belirleyicilerini ve Cezayir'in komşularıyla olan ilişkilerinin gerçeklerini, ortaya çıkan bölgesel ve güvenlik zorlukları ve tehditleri bağlamında aydınlatmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Cezayir'in Arap Mağrip ülkelerine yönelik dış politikasını etkileyen faktörleri belirlemeye çalışmıştır. Tezin amacı doğrultusunda, araştırmacı, özellikle 2019-2024 dönemini Cezayir'in dış politika yapım süreci ve diğer Arap Mağrip ülkeleriyle ilişkileri açısından belirleyici unsurlar açısından incelemiştir. Bu araştırma, Cezayir'in dış politikasını anlamada önemli bir ağırlığa sahiptir. Arap Baharı'nın başladığı 2011 yılından bu yana, sınır ötesi kaçakçılık ve yasadışı göç, Cezayir'in sınır şeridinde yüksek tehlikeler, terör tehditleri ve Arap hareketi nedeniyle yaşanan güvenlik kargaşasını daha da kötüleştirmiştir. Bu çalışmada, araştırmacı, Cezayir'in diplomasisine ve ulusal güvenliğini sağlamak ve korumak için krizleri çözmek ve üstesinden gelmek için barışçıl araçları kullanmasına odaklanmaya çalışmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmacı, Cezayir'in komşu ülkeleriyle (Tunus, Libya, Fas ve Moritanya) bu yeni zorluklarla başa çıkmak ve bunlara uyum sağlamak için entegre bir stratejinin parçası olarak gerçekleştirdiği toplantıları gözlemlemiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to elucidate the notion of foreign policy, its determinants, and the realities of Algeria's relations with its neighbors in the context of emerging regional and security challenges and threats. This study sought to determine the factors influencing Algeria's foreign policy toward the Arab Maghreb countries. For the sake of the thesis, the researcher mainly studied the 2019-2024 period in terms of Algeria's foreign policy-making process and its determinants in terms of its relations with the other Arab Maghreb countries. This research holds significant weight in understanding Algeria's foreign policy. Since the beginning of the Arab Spring in 2011, cross-border smuggling and illegal immigration have exacerbated the security upheaval in Algeria's border strip due to high hazards, terrorist threats, and the Arab movement. In this study, the researcher tried externally to concentrate on Algeria's diplomacy and its use of peaceful means to resolve and overcome crises to achieve and protect its national security. By this aim, the researcher observed meetings Algeria held with its neighboring countries (Tunisia, Libya, Morocco, and Mauritania) as part of an integrated strategy to deal with and adapt to these new challenges.