TRPM4 proteininin meme kanserinde rolü
The role of TRPM4 protein in breast cancer
  1. Tez No: 913041
  2. Yazar: SEMİRAMİS DOĞAN ZEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HADİYE DERYA DURANYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, TRPM4, mRNA, ELISA, Biyobelirteç, Breast Cancer, TRPM4, mRNA, ELISA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Biyokimyası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Meme kanserinde erken tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmeler sayesinde, tanı alan birçok kişi için sağkalım oranlarının arttığı ve yaşam kalitesinin yükseldiği bilinmektedir. Kanserin biyolojik ve genetik özelliklerine göre planlanan tedaviler, daha etkili sonuçlar sağlamak amacıyla geliştirilmektedir. İyon kanalları, meme kanseri tedavisinde yeni bir hedef alanı olarak giderek dikkat çekmektedir. Kanser hücrelerinde kalsiyum, potasyum ve sodyum gibi iyonların dengesini düzenleyen bu kanallar, kanserin büyümesi, metastaz yapması ve kemoterapiye direnç göstermesi gibi özellikleri etkileyebilir. Bu nedenle, iyon kanallarını hedef alarak meme kanseri tedavisinde yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi gerekmektedir. TRPM4 (Geçici Reseptör Potansiyeli Melastatin 4) kanalı, hücrelerin iyon dengesi ve kalsiyum sinyalizasyonunda rol oynayan bir iyon kanalıdır. Bu kanal, çeşitli kanser türlerinde, özellikle de meme kanserinde önemli bir rol oynar. TRPM4'ün aşırı ifade edilmesi, hücrelerin kalsiyum dengesini bozarak kanser hücrelerinin hayatta kalma, büyüme, hareketlilik ve metastaz gibi aktivasyonlarını etkilediği düşünülmektedir. Araştırmamızda, 60 meme kanseri hastası ile 20 sağlıklı kadından oluşan kontrol grubuna ait serum örnekleri incelendi ve TRPM4 proteininin gen ekspresyonu ile protein düzeyleri değerlendirildi. TRPM4, gen ekspresyon düzeyinde hasta ve kontrol grubu arasında, hastalarda istatistiksel açıdan yüksek bulunarak, anlamlılık saptandı (p0.05). Gen düzeyindeki yüksek ekspresyon nedeniyle TRPM4'ün meme kanserinde tanısal bir belirteç olabileceğinin önemine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer outcomes have significantly improved, with advancements in early diagnosis and treatment methods leading to higher survival rates and better the well-being of many patients. Treatments tailored to the biological and genetic characteristics of cancer are being developed to achieve more effective outcomes. Ion channels are gaining attention as a novel therapeutic target in breast cancer treatment. These channels, which regulate the balance of ions such as calcium, potassium, and sodium in cancer cells, can influence critical processes such as tumor growth, metastasis, and chemotherapy resistance. Therefore, targeting ion channels has opened the door to innovative approaches in breast cancer therapy.The TRPM4 (Transient Receptor Potential Melastatin 4) channel is an ion channel involved in maintaining cellular ion balance and calcium signaling. This channel plays a significant role in various cancer types, particularly in breast cancer. Overexpression of TRPM4 is known to disrupt calcium homeostasis, thereby influencing cancer cell survival, growth, motility, and metastasis. In our study, serum samples from 60 breast cancer patients and 20 healthy women in the control group were analyzed, and the gene expression and protein levels of TRPM4 were evaluated. At the gene expression level, TRPM4 was found to be statistically higher in patients compared to the control group, with significance detected (p0.05). It has been emphasized that due to its high expression at the gene level, TRPM4 could be a potential diagnostic marker in breast cancer.