Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlali nedeniyle devletçe tazminat ödenmesi
Payment of compensation by the state due to violation of the right to personal freedom and security
  1. Tez No: 913092
  2. Yazar: CEREN CANPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMET TÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devletçe Tazminat Ödenmesi Usulleri, Kişi Özgürlüğü Ve Güvenliği Hakkı, Koruma Tedbirleri, Müdahale, Tazminat Hakkı, Procedures for Compensation Payment by the State, Right to Personal Freedom and Security, Protective Measures, İntervention, Right To Compensation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Ceren CANPOLAT Kişi Özgürlüğü Ve Güvenliği Hakkının İhlali Nedeniyle Devletçe Tazminat Ödenmesi Yüksek Lisans Tezi Konya, 2024 Kişilerin fiziksel olarak bir yerde bulunma veya oradan ayrılma özgürlüğünü ifade eden kişi özgürlüğü hakkı, kişi özgürlüğünün kamu otoritesi karşısında korunmasını hedefleyen kişi güvenliği hakkı ile bütünlük oluşturur. Kişilerin sahip olduğu diğer hakların birçoğunu kullanabilmesi kişinin özgürce istediği yerde fiziksel olarak bulunabilmesini gerekli kılar. Bu noktada kişinin özgürlüğüne gerçekleştirilebilecek herhangi bir müdahale durumunda kişinin özgürlüğünden mahrum bırakılması durumu yalnızca kişi özgürlüğüne değil bunun yanında birçok hakka da müdahale oluşturacaktır. Bu noktada hakkın önemi ve diğer haklar ile bağlantısı düşünüldüğünde, gerçekleştirilebilecek olası müdahaleler kanunlarla hüküm altına alınmıştır. Bu müdahaleler ceza hukuku bağlamında koruma tedbirlerinden veya diğer müdahalelerden kaynaklanabilir. Buradan hakkın mutlak bir hak olmadığı ve sınırlandırılmasının mümkün olduğu, müdahale edilebilir nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Farklı şekillerde gerçekleştirilebilecek olan müdahalelerden kaynaklı olarak kişinin maddi ve manevi yönlerden zarara uğraması mümkündür. Özgürlüğünden yoksun bırakılan kişi; sahip olduğu tazminat hakkı ile zararının devletçe tazmin edilmesini isteme hakkına sahiptir. Devletçe tazminat ödenmesi farklı usuller doğrultusunda gerçekleştirilmekte olup, her bir usul yönünden uğranılan zararın tazmini ayrı bir mekanizmaya bağlanmıştır. Tazmin süreci her bir mekanizma yönünden kendine özgü kanun hükümleri izlenmek suretiyle gerçekleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ceren CANPOLAT Payment of compensation by the state due to Violation of the Right to Personal Freedom and Security Master's Thesis Konya, 2024 The right to personal freedom, which expresses an individual's freedom to be physically present in a place or to leave it, is interconnected with the right to personal security, aimed at protecting this freedom against public authority. For individuals to exercise many of their other rights, it is necessary for them to be physically present wherever they choose. In this regard, any intervention that may occur against an individual's freedom would not only deprive them of that freedom but also interfere with many other rights. Given the importance of this right and its connection to others, potential interventions are regulated by laws. These interventions may stem from protective measures in the context of criminal law or other forms of intervention, indicating that the right is not absolute and can be limited, thus allowing for possible interventions. Due to various forms of intervention, individuals may experience both material and moral damages. A person deprived of their freedom has the right to seek compensation for their damages from the state. The payment of compensation by the state is carried out through different procedures, with each linking the compensation for damages to a distinct mechanism, and the compensation process follows unique legal provisions specific to each mechanism.