Abdominal/laparoskopik histerektomi ve myomektomi uygulanan premenopozal kadınlar arasındaki depresyon, seksüel disfonksiyon ve yaşam kalitesinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 913098
  2. Yazar: MERVE CUMAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM YENER, DR. ALİYE ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopi / Abdominal Histerektomi, Myomektomi, Depresyon, Yaşam kalitesi, Cinsel disfonksiyon, Laparoscopy / Abdominal Hysterectomy, Myomectomy, Depression, Quality of Life, Sexual Dysfunction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çalışmamızda, laparoskopik/abdominal histerektomi ve abdominal myomektomi uygulanan premenopazal kadınlarda postoperatif dönemdeki cinsel fonksiyonları, yaşam kaliteleri ve depresyon açısından karşılaştırmak amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmamız kesitsel bir kohort çalışmasıdır. Mayıs 2023 ve Mayıs 2024 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 40-50 yaş arasında abdominal/laparoskopik histerektomi (overin korunduğu) ve abdominal myomektomi uygulanan premenopozal 226 hasta çalışmaya dahil edildi. 1 Aralık 2024 ile 31 Ocak 2025 tarihleri arasında abdominal histerektomi (n=100), laparoskopik histerektomi (n=50), myomektomi (n=76) hasta hastaneye çağrılmıştır. Hastaların yaşı, vücut kitle indeksi, eğitim durumu, medeni hali, aylık geliri, paritesi, ek hastalık durumu, sigara kullanımı, geçirdiği operasyonun tarihi ve menopozal semptomları sorgulanmıştır. Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL- Bref ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ)' ni hastaların doldurulması istendi ve anket puanları toplanmıştır. Abdominal/laparoskopik histerektomi ve abdominal myomektomi yapılan hastaların anket puanları ve sosyodemografik özellikleri birbiryle karşılaştırılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 30 kullanıldı. P0.05). Yapılan tek yönlü varyans analizi sonucunda ACYÖ puanına göre myomektomi yapılan hastalar ile laparoskopik histerektomi yapılan hastalar arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık tespit edilirken(p0.05). ACYÖ ortalama puanlarına bakıldığında, laparoskopik histerektomi uygulananlarda cinsel yaşam kalitesi myomektomi uygulananlara göre daha düşük tespit edilmiştir. Sonuç: Uterus koruyucu cerrahi olanlarda cinsel yaşam kalitesi daha yüksek bulunmuştur. Bu nedenle ameliyat öncesi hastaların posoperatif depresyon, yaşam kalitesi, cinsel fonksiyon açısından bilgilendirilmesi ve hasta için en uygun ameliyatın seçilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of our study was to compare the postoperative sexual function, quality of life, and depression in premenopausal women who underwent laparoscopic/abdominal hysterectomy and abdominal myomectomy. Materials and Methods: This is a cross-sectional cohort study. Between May 2023 and May 2024, 226 premenopausal women aged 40–50 who underwent abdominal/laparoscopic hysterectomy (with ovarian preservation) and abdominal myomectomy were included in the study at the Gynecology and Obstetrics Clinic of Bağcılar Education and Research Hospital. Between 1 December 2024 and 31 January 2025, patients from the abdominal hysterectomy group (n=100), laparoscopic hysterectomy group (n=50), and myomectomy group (n=76) were invited to the hospital. The patients' age, body mass index, educational status, marital status, monthly income, parity, comorbidities, smoking history, date of surgery, and menopausal symptoms were recorded. The Beck Depression Inventory (BDI), the World Health Organization Quality of Life Scale – Short Form (WHOQOL-Bref), and the Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX) were administered to the patients, and the survey scores were collected. The survey scores and sociodemographic characteristics of patients who underwent abdominal/laparoscopic hysterectomy and abdominal myomectomy were compared. SPSS 30 was used for statistical analysis, and p0.05). According to the results of one-way analysis of variance, a statistically significant difference was observed in ASEX scores between patients who underwent myomectomy and those who underwent laparoscopic hysterectomy (p0.05). When examining the mean ASEX scores, sexual quality of life was found to be lower in the laparoscopic hysterectomy group compared to the myomectomy group. Conclusion: Higher sexual quality of life was found in patients undergoing uterus-sparing surgery. Therefore, it is recommended that patients be informed preoperatively about postoperative depression, quality of life, and sexual function, and that the most suitable surgery for the patient be selected.