Yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde akıllı kent uygulamaları:İzmir kenti örneği
Smart city applications in improving quality of life: The caseof Izmir city
  1. Tez No: 913157
  2. Yazar: MERYEM KUŞ SOYÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ALTUĞ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Kent, Yaşam Kalitesi, Etkinlik, Smart City, Quality of Life, Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tezin Amacı: Bu tez, akıllı kent uygulamalarının yaşam kalitesini artırmadaki rolünü, İzmir kenti örneğine odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, teknoloji ve dijitalleşmenin ortaya çıkışının kentsel yaşamın çeşitli yönlerini nasıl dönüştürdüğünü ve bu dönüşümün İzmir'deki vatandaşların yaşam kalitesini ne ölçüde etkilediğini tespit etmeye çalışılmaktadır. Tezin Kapsamı: Bu tez, ulaşım, enerji yönetimi, atık yönetimi, su yönetimi ve diğer ilgili alanlarda akıllı kent uygulamalarını ele alınmaktadır. Ayrıca çalışma, İzmir'de akıllı kent uygulamalarının genel bir incelemesini sunmakta ve kullanıcıların söz konusu uygulamalarla olan ilişkisi ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkisi değerlendirilmektedir. Yöntem: İzmir'deki akıllı kent uygulamaları ortaya konularak, bu uygulamalara yönelik İzmirli kullanıcıların yaklaşımları hakkında fikir edinmek amacıyla internet üzerinden 210 kişiyle likert ölçekli ve açık uçlu sorulardan oluşan çevrimiçi bir anket yöntemi uygulanmıştır. Literatür araştırmasından ve çevrimiçi anketten elde edilen veriler excel programı ile analiz edilmiştir. Ankette, akıllı kent algısına yönelik ve İzmir'de halihazırda kullanılmakta olan akıllı kent uygulamalarına ilişkin sorular sorulmuştur. Sonuç: Bu çalışma ile akıllı kent uygulamaları hakkında bilginin yaygınlaştırılması ve farkındalığın artırılması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği anlaşılmıştır. Kullanıcıların ihtiyaçlarına daha etkin bir şekilde cevap veren, güvenli ve kullanıcı dostu uygulamaların geliştirilmesinin büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of the Thesis: This thesis aims to examine the role of smart city applications in improving quality of life, focusing on the case of the city of Izmir. The study attems to identify how the advent of technology and digitalisation has transformed various aspects of urban life and to what extent this transformation has affected the quality of life of citizens in Izmir. Scope of the Thesis: This thesis will provide an overview of the implementation of smart city applications in Izmir and assess their impact on the quality of life of citizens. The study will also address smart city technologies in transport, energy management, waste management, water management and other related areas. Method: In order to reveal the smart city applications in Izmir and to get an idea about the approaches of Izmir users towards these applications, an online survey method consisting of Likert scale and open-ended questions was applied to 210 people via the internet. The data obtained from the literature research and the online survey were analyzed with the excel program. In the survey, questions were asked about the perception of smart city and smart city applications currently used in Izmir. Conclusion: This study shows that more effort is needed to disseminate information and raise awareness about smart city applications. It is of great importance to develop safe and user-friendly applications that meet the needs of users more effectively.