Prematür telarş ve puberte prekoks tanılı kız hastalarda ses özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of voice characteristics in female patients diagnosedwith premature thelarche and precocious puberty
- Tez No: 913201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KARAOĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Puberte prekoks, akustik analiz, hormon, temel frekans, Precocious puberty, acoustic analysis, hormone, fundamental frequency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Puberte prekoks (PP) hastaları belirlenen yaş aralığından önce(erkeklerde 9 yaşından önce; kızlarda 8 yaşından önce) sekonder seks karakterlerinin oluştuğu hasta grubudur. Bu grup hastalarda laboratuvar ve antropometrik ölçümler yapılarak tanı konulmakta bunun için de laboratuvar tetkikleri, direkt grafiler ve ultrasonografiden destek alınmaktadır. Biz ise bu grup hastalarda seste meydana gelen değişiklikleri akustik analiz ve ultrasonografi ile değerlendirerek, PP hastalarında ses değerlendirmesini yapmak, PP de ne yönde değiştiğini araştırmak ve tanıda destekleyici bulgu olarak kullanılabilirliğini görmek istedik. Aldığımız sonuçlar ile de literature katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları polikliniğine erken ergenlik şikayeti ile başvuran; puberte prekoks tanısı almış 10 hasta, prematüre telarş tanısı almış 10 hasta ve kontrol amaçlı başvurmuş sağlıklı 10 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik ve antropometrik özellikleri kaydedildi, tanner evrelemesi yapıldı. Hastalardan alınan kan örneklerinden fsh lh estradiol değerleri, ultrasonografi ile uterus boyutları ve over hacim değerlendirilmesi el bilek grafisi ile kemik yaşı ve epifiz değerlendirmesi yapılarak sisteme kaydedildi.Gerekli durumlarda LHRH uyarı testi planlanarak cevabına bakıldı.Bu tetkikler sonrası premature telarş ve puberte prekoks tanısı alan hastalarda ve sağlıklı gruptan hastaların ses kaydı yapılarak PRADD programı kullanılarak analiz edildi ve ortalama perde (F0), jitter, shimmer, gürültü-harmonik oranı (NHR) ve harmonik-gürültü oranı (HNR) değerleri hasta ve kontrol gruplarında karşılaştırıldı. Radyoloji birimi tarafından boyun usg ile ses teli değerlendirilmesi yapılması planlandı. Bulgular: Üç grup arasında yaş ve cinsiyet farkı yoktu. Gruplar arasında boy, boy SDS, kilo, kilo SDS VKİ, VKİ SDS değerleri açısından anlamlı fark görülmedi. Kemik yaşları (KY) açısından anlamlı fark olduğu (p0.05) Kontrol ve PT grubunda Shimmer (local %, local dB %, apq3 %, apq5 %, apq11 %, dda %) değerleri ile genel özellikler, laboratuvar ve görüntüleme özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilmezken PP grubunda Shimmer (local %, local dB %, apq3 %, apq5 %, apq11 %, dda %) değerleri ile over hacmi arasında negatif yönde, mükemmel derecede kuvvetli ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı. Sonuç: Ses akustik parametreleri insanın tanımlayıcı özelliklerinden biridir. Sesin akustik parametrelerindeki değişiklikler ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikleri yansıtabilir. PP'yi teşhis etmede yardımcı olabilecek daha önceki çalışmaları destekleyen ve daha fazla çalışmayla doğrulanması gereken veriler saptamış olup bu konuda daha fazla veriye ihtiyacımız vardır
Özet (Çeviri)
Purpose: Precocious puberty patients are a patient group in which secondary sex characteristics develop before the specified age range (before the age of 9 in boys; before the age of 8 in girls). In this group of patients, diagnosis is made by performing laboratory and anthropometric measurements, and for this purpose, support is obtained from laboratory tests, direct radiographs and ultrasonography. We wanted to evaluate the changes in the voice in this group of patients with acoustic analysis and ultrasonography and see if they can be used as supportive findings in diagnosis. We also aimed to contribute to the literature with the results we obtained. Materials and Methods: In our study, 10 patients who applied to Gaziantep University Şahinbey Education and Research Hospital, Faculty of Medicine, Pediatric Endocrinology and Pediatric Health Diseases polyclinic with complaints of early puberty; 10 patients diagnosed with precocious puberty, 10 patients diagnosed with premature thelarche and 10 healthy patients who applied for control purposes were included in the study. Demographic and anthropometric characteristics of the patients were recorded, Tanner staging was performed. Blood samples taken from the patients included fsh lh estradiol values, uterine dimensions and ovarian volume evaluation with ultrasonography, bone age and epiphysis evaluation with wrist radiography and recorded in the system. In necessary cases, LHRH stimulation test was planned and its response was examined. After these examinations, voice recordings were made from patients diagnosed with premature thelarche and precocious puberty and from the healthy group and analyzed using the PRADD program and mean pitch (F0), jitter, shimmer, noise-harmonic ratio (NHR) and harmonic-noise ratio (HNR) values were compared in the patient and control groups. It was planned to perform vocal cord evaluation with neck USG by the radiology unit. Results :There was no difference in age and gender between the three groups. There was no significant difference between the groups in terms of height, height SDS, weight, weight SDS BMI, BMI SDS values. It was determined that there was a significant difference in terms of bone age (BW) (p0.05). While no statistically significant correlation was found between Shimmer (local %, local dB %, apq3 %, apq5 %, apq11 %, dda %) values and general characteristics, laboratory and imaging characteristics in the control and PT groups, Shimmer (local %, local dB %, apq3 %, apq5 %, apq11 %, dda %) values and ovarian volume were negatively correlated, perfectly strong and statistically significant. Conclusion: Voice acoustic parameters are one of the defining characteristics of a person. Changes in voice acoustic parameters may reflect hormonal changes during puberty. We found data that supports previous studies that can help diagnose PP and needs to be confirmed by further studies, and we need more data on this subject.