Polikistik over sendromu hastalarının yaş gruplarına göre şikayetleri ve fenotipleri
Complaints and phenotypes of polycystic ovary syndrome patients according to age groups
- Tez No: 913204
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKSET ATTAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS GÖKÇE KOÇER YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anovulasyon, hiperandrojenizm, polikistik over sendromu, Anovulation, hyperandrogenism, polycystic ovary syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Üreme çağındaki kadınların en sık endokrin ve metabolik bozukluğu olan polikistik over sendromu (PKOS) 2003 Rotterdam Kriterleri'ne göre dört ana fenotipte incelenmektedir (A, B, C ve D). Hastalığın üreme çağı gibi geniş bir yaş aralığına sahip olması, fenotiplerin ve hasta şikayetlerinin yaş ile ilişkili olup olmadığı sorusunu akla getirmektedir. Yaş gruplarına göre şikayetlerin ve PKOS fenotiplerinin araştırılmasıyla PKOS hastalarına yaklaşımın özelleştirilmesi hedeflenmelidir. Bu amaç doğrultusunda 1 Kasım 2019 ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi PKOS ve Hirsutizm Kliniği'ne başvuran hastaların dosyaları taranmıştır. PKOS tanısı alan 87 hasta araştırmaya dahil edilerek yaşlarına göre dört gruba ayrılmıştır. Hastaların anamnezleri ve tıbbi raporları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların yaş gruplarına göre hastaneye başvuru şikayetlerinde istatistiksel bir anlam saptanmamıştır (p=0,923). Şikayetlerin yaş ortalamalarında istatistiksel bir fark izlenmemiştir (p=0,402). Hastalarda tüm yaş gruplarında en sık izlenen fenotip A fenotipi olmuştur. Yaş grupları ile PKOS fenotipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,136). B fenotipine sahip hastaların yaş ortalaması C ve D fenotiplerine sahip hastaların yaş ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derece düşük bulunmuştur (p=0,021). Sonuç olarak PKOS'ta yaşın hastaneye başvuru şikayeti üzerinde belirleyici bir etkisi bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak B fenotipine sahip hastaların yaş ortalamasının, C ve D fenotiplerine sahip hastaların yaş ortalamalarından daha düşük olması ovulatuar disfonksiyonu ve hiperandrojenizmi bulunan hastaların yaş ortalamalarının, literatüre göre yaş ile azalması beklenen polikistik ovaryan morfoloji bulgusuna sahip hastaların yaş ortalamalarından daha düşük olduğunu göstermektedir. Daha geniş popülasyonlu çalışmalarla bu ilişkinin tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS), the most common endocrine and metabolic disorder in reproductive-aged women, is classified into four phenotypes (A, B, C, and D) according to the 2003 Rotterdam Criteria. The wide age range of the reproductive years raises the question of whether PCOS phenotypes and patient complaints are associated with age. Exploring phenotypes and complaints across age groups should aim to personalize PCOS management strategies. For this purpose, records of the patients who presented to the PCOS and Hirsutism Clinic at Yeditepe University Kosuyolu Hospital between November 1, 2019, and January 1, 2024, were reviewed. A total of 87 patients diagnosed with PCOS were divided into four age groups. Medical histories and results were retrospectively evaluated. No statistical difference was found in presenting complaint frequencies across age groups (p=0.923) and no statistical difference was determined in the mean age of presenting complaints (p=0.402). The most frequently observed phenotype was phenotype A. No statistically significant relationship was found between age groups and PCOS phenotypes (p=0.136). The mean age of patients with phenotype B was significantly lower than that of those with phenotypes C and D (p=0.021). In conclusion, age does not have a determining effect on presenting complaints and phenotypes of PCOS patients. However, the lower mean age of patients with phenotype B suggests that patients with ovulatory dysfunction and hyperandrogenism tend to be younger than those with polycystic ovarian morphology which is anticipated to decline with age. Further studies with larger populations are needed to re-evaluate this relationship.