Türkiye'de ve seçilmiş ülkelerde gıda bankacılığına sağlanan vergisel avantajların karşılaştırılması
Comparison of tax advantages provided to food banking in Turkey and selected countries
- Tez No: 913235
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYDA KÜKRER MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Gıda Bankacılığı, vergi, gıda bankacılığı vergisel teşvikler, ABD, Kanada ve Türkiyesonra doldurulacaktır, Food Banking, tax, food banking tax incentives, USA, Canada and Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sağlığı sürdüren gıdaya erişim temel bir insan ihtiyacıdır. Bu tür erişim, dünyanın her yerinde çeşitli şekillerde kolaylaştırılır veya engellenir. Ayrıca gıda, Birleşmiş Milletler (1948) tarafından İnsan Hakları Bildirgesi'nin 25. Maddesi uyarınca tanınan bir insan hakkı olarak kanuni düzeyde evrenselleştirilmiştir. Besleyici gıdaya evrensel erişimi sağlamaya yönelik uygulanan çeşitli kamu politikaları, piyasaya dayalı dağıtım mekanizmalarını, gıda erişilebilirliği politikasına yönelik insan hakları yaklaşımlarını ve gıda yoksunluğunu içerir. Güçlü bir şekilde büyüyen gıda bankaları ise insanların gıdaya ulaşmalarını kolaylaştıran gıda dağıtım merkezleridir. Gıda bankacılığı“kamu ve kurumsal sektörlerden gıda ve finansal bağış toplayan ve hangi ilkelere bağlı olursa olsun gıda yardımını yerel olarak dağıtan gönüllü toplum kuruluşları”olarak tanımlanabilmektedir. Gıda bankaları ve diğer benzer kuruluşlar, gıda tedarik etmek için perakendecilerden, restoranlardan veya çiftçilerden gelen bağışları uygun koşullarda depolayarak ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırırlar. Günümüz koşullarında kurumsal yapıya sahip gıda bankaları yaşanan kıtlık, afet, hastalık gibi olağanüstü durumlar da muhtaç kimseler ile yardım etmek isteyenler arasında köprü görevini üstlenmektedirler. Gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde israf ve yoksullukla mücadele eden gıda bankalarının vergi kanunları ile tanım ve hukuki çerçevesi oluşturulmuştur. Her ülkenin kendi hukuki altyapısına özgü oluşturulan gıda bankacılığı mevzuatları vergi reformları ile gündeme gelmiştir. Yine daha fazla gıda bağışı için hükümetler tarafından uygulanan teşvikler ise vergiler aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Gıda bankacılığının doğuş ve gelişimine tanıklık eden ABD, sosyal devlet örneğini temsil eden Kanada ve yaşadığımız coğrafya Türkiye için çeşitli kuruluşlardan temin edilebilen bilgiler ile bu çalışmada gıda bankacılığı uygulamaları ve buna yönelik geliştirilen mevzuatların karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Access to health-sustaining food is a basic human need. Such access is facilitated or hindered in various ways around the world. In addition, food has been universalized at the legal level as a human right recognized by the United Nations (1948) under Article 25 of the Declaration of Human Rights. Various public policies implemented to ensure universal access to nutritious food include market-based distribution mechanisms, human rights approaches to food accessibility policy, and food deprivation. Food banks, which are growing strongly, are food distribution centers that make it easier for people to access food. Food banking can be defined as“voluntary community organizations that collect food and financial donations from the public and corporate sectors and distribute food aid locally, regardless of the principles they adhere to.”Food banks and other similar organizations store donations from retailers, restaurants or farmers under appropriate conditions to supply food and deliver it to people in need. In today's conditions, food banks with a corporate structure serve as a bridge between those in need and those who want to help in extraordinary situations such as famine, disaster and disease. Tax laws and the definition and legal framework of food banks that fight against waste and poverty in developed and underdeveloped countries have been established. Food banking legislation, which was created specific to each country's own legal infrastructure, came to the fore with tax reforms and summit meetings were held in Turkey to ensure that the relevant regulations were on the agenda. Again, the incentives applied by governments for more food donations were realized through taxes. In this study, food banking practices and the legislation developed for this were compared with the information obtained from various organizations for the USA, which witnessed the birth and development of food banking, Canada, which represents the example of a social state, and Turkey, the geography we live in.