Economic analysis of dairy cattle breeding enterprises registered with The Breeding Cattle Breeders Association of Niğde Province
Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne kayıtlı süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik analizi
- Tez No: 913310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YAMAN FIRINCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Niğde, süt sığırcılığı, ekonomik analiz, verimlilik, Niğde, dairy farming, economic analysis, productivity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvansal Üretim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırmada Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne bağlı süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik durumunu, yapısal özelliklerini ve sorunları belirlemek amacıyla toplam 176 işletmeyle yapılan anket çalışması sonucuna göre değerlendirilmiştir. Bölgede bulunan işlemeler hayvan sayısı 5-19 (küçük ölçekli), 20-99 (orta ölçekli), 100+ (büyük ölçekli) işletmeler olarak sınıflandırılmıştır. Tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre örneklem büyüklüğü küçük ölçek 83, orta ölçekli 73, büyük ölçekli 25 adet işletme bulunmaktadır. Elde edilen anket sonuçlarına göre yem maliyeti küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde en büyük harcama kalemi olup, küçük ölçekli işletmeler de % 59.25, orta ölçekli işletmeler de % 64.73, büyük ölçekli işletmeler de ise % 68.20'dir. Farklı ölçeklerdeki süt sığırcılğı işletmelerindeki ortalama karlılık ve verimlilik oranları karşılaştırıldığında küçük ölçekli işletmeler en düşük finansal ve ekonomik karlılığa sahipken en yüsek yem partikül verimliliğine ve gelir-gider oranına sahip olduğu belirlenmiştir. Orta ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmelre göre daha yüksek mali karlılık ve ekonomik karlılık oranlarına sahiptir. Ayrıca daha düşük bir gider-gelir oranına ve yem partikül verimliliğine sahiptir. Büyük ölçekli işletmeler, üç ölçek arasında en yüksek finansal karlılık ve ekonomik karlılık oranlarına sahiptir. Böylece büyük çiftliklerin en karlı ve verimli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was evaluated according to the results of the survey conducted with a total of 176 enterprises in order to determine the economic status, structural characteristics and problems of dairy cattle enterprises affiliated to the Niğde Province Cattle Breeders Association. The number of processing animals in the region is classified as 5-19 (small-scale), 20-99 (medium-scale), 100+ (large-scale) enterprises. According to the stratified random sampling method, there are 83 small-scale enterprises, 73 medium-sized enterprises, and 25 large-scale enterprises. According to the results of the survey, feed cost is the largest expenditure item in small, medium and large-scale enterprises, 59.25% in small-scale enterprises, 64.73% in medium-sized enterprises and 68.20% in large-scale enterprises. When the average profitability and productivity ratios of dairy cattle farms of different scales were compared, it was determined that small-scale enterprises had the lowest financial and economic profitability, while they had the highest feed particle productivity and income-expense ratio. Medium-sized enterprises have higher finances than small-sized enterprises profitability and economic profitability ratios. It also has a lower expense-to-income ratio and feed particle efficiency. Large-scale enterprises have the highest rates of financial profitability and economic profitability among the three scales. Thus, it was determined that large farms are the most profitable and productive.