Takvim-i Vekâyi'ye göre Osmanlı Devleti'nde nüfusa yönelik düzenlemeler
Regulations on population in the Ottoman Empire according to Takvim-i Vekâyi
- Tez No: 913497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN COŞKUN ALBAYRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
19. yüzyılda tüm dünyada büyük bir ekonomik değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Nüfus faktörü, bu değişim ve dönüşüm süreci ile yakından ilişkilidir 19. yüzyıl Osmanlı iktisadi zihniyetindeki değişim, nüfus ve kalkınma arasındaki ilişkiyi daha nitelikli ve incelikli bir algıya doğru kaydırmıştır. Devlet, 19. yüzyıl boyunca nüfus artışının sağlanmasında çeşitli kurumlar ve mekanizmalar aracılığıyla aktif rol almıştır. Nüfus, kalkınma hedefini gerçekleştirmek için bir müdahale alanı olarak konumlandırılmış ve bu doğrultuda nüfus politikası yeniden formüle edilmiştir. Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin iktisadi kalkınma hedefiyle uyguladığı nüfus politikalarını devletin resmi gazetesi olan Takvim-i Vekâyi üzerinden okumayı amaçlamıştır. Devlet, hükümet girişimleri yoluyla doğum oranlarını artırmaya, ölüm oranlarını azaltmaya ve göçe yönelik bilinçli pronatalist politikalar uygulamıştır. Devlet politikasının geniş kaydı şeklinde olan Takvim-i Vekâyi, bize devletin doğrudan finanse ettiği teşvikleri içeren pronatalizmin bir resmini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
A major global economic shift and transition took place in the 19th century. This process of transition and change is intimately tied to the population issue. In the 19th century, the Ottoman Empire's economic philosophy changed to one that was more qualitative and sophisticated in its understanding of the connection between population and progress. Through a number of organizations and policies, the state actively supported population increase during the 19th century. Population policy was redesigned with the intention of achieving development goals by positioning the population as an area for intervention. The purpose of this study is to examine the Ottoman State's demographic policy in relation to its objectives for economic development as reported in Takvim-i Vekâyi, the official newspaper. The state consciously applied pronatalist policies to increase birth rates, reduce death rates, and manage migration through governmental initiatives. Takvim-i Vekâyi, which serves as a broad record of state policy, presents a picture of pronatalism that includes the incentives directly financed by the state.
Benzer Tezler
- Takvîm-i Vekâyi' ye göre Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı devleti'nde eğitim hareketleri
Training movements in the Ottoman state in the First World War against the Takvlim-i Case
NAZAN ŞAHİN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
GazetecilikKilis 7 Aralık ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ALİ YILDIRIM
- Tarih araştırmalarına bir kaynak olarak Takvim-i Vekayi (1831-1840)
Takvim-i Vekayi as a source for academic researchs about history (1831-1840)
EMRE GEBECE
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
GazetecilikAnadolu ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. SEDAT BİNGÖL
- Türk basınında Ermeni meselesi (1914-1919) (Alemdar, Ati,İkdam, İleri, İrade-i Milliye, Sabah, Takvim-i Vakayi, Tanin, Tercüman-ı Hakikat, Vakit gazetelerine göre)
Armanian question in the Turkish press ) (1914-1919) (According to newspapers Alemdar, Ati, İkdam, İleri, İrade-i Milliye, Sabah, Takvim-i Vakayi, Tanin, Tercüman-ı Hakikat, Vakit newspapers)
YUSUF TANATMIŞ
- Türk basınında Hicaz demiryolu (1900-1918) (İkdam, Sabah, Saadet, Sebilü'r-Reşad, Servet-i Fünûn, Şûra-yı Ümmet, Takvim-i Vekâyi, Tanin, Tercüman-ı Hakikat adlı gazete ve dergilere göre)
Hicaz railroad in the Turkish press (1900-1919) (According to, İkdam, Sabah, Saadet, Sebilü?r-Reşad, Servet-i Fünûn, Şûra-yı Ümmet, Takvim-i Vekâyi, Tanin, Tercüman-ı Hakikat newspapers and reviews)
EMRAH ÇETİN
- Anadolu basınının (Orta Karadeniz bölgesi yerel basının) sorunları ve çözümleri
Başlık çevirisi yok
NURETTİN İMRE
Doktora
Türkçe
1988
Gazetecilikİstanbul ÜniversitesiGazetecilik ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KAYIHAN İÇEL