Türkiye'deki üçüncü basamak sağlık kurumlarının tıbbi elektronik kaynak dermelerinin geliştirilmesinde konsorsiyum model önerisi
Consortium model proposal for the development of medical electronic resource collections of tertiary health institutions in Turkiye
  1. Tez No: 913522
  2. Yazar: HANİFE GÜL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KONYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp kütüphaneleri, kütüphane konsorsiyumu, konsorsiyum sürdürülebilirlik, üçüncü basamak hastaneler, tıp bilgi kaynakları, Sağlık Bakanlığı, kütüphane iş birlikleri, sağlık bilgi ağı, tıp kütüphanecileri, EKUAL, ANKOS, tıp konsorsiyumu, Medical libraries, library consortium, consortium sustainability, tertiary hospitals, medical information resources, Ministry of Health, library collaborations, health information network, medical librarians, EKUAL, ANKOS, medical consortium
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkiye'de toplam yüz yetmiş beş üçüncü basamak hastane bulunmaktadır. Üçüncü basamak hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim araştırma hastaneleri ile üniversitelerin araştırma ve uygulama hastaneleridir. Üçüncü basamak sağlık kurumları insan sağlığı için tanı, tedavi ve bilimsel araştırmaların yürütüldüğü kurumlardır. Gerek insan sağlığı gerekse bilimsel çıktıların kalitesi bu kurumlara sunulan bilimsel bilgi kaynakların kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Bu çalışmanın amacı üçüncü basamak sağlık kurumlarının bilgi ihtiyaçlarına gidermek adına yapılacak olan bilgi kaynağı alımlarında ekonomik avantaj sağlamak için tıp ve sağlık kütüphane konsorsiyum modeli oluşturmaktır. Çalışmada ulusal ölçekte mevcut durum saptaması yapılmış, gelişmiş ülkelerdeki tıp ve sağlık kütüphane konsorsiyumları incelenerek Türkiye için uygulanabilir konsorsiyum model önerisi sunulmuştur. Bu araştırmanın hipotezi,“Türkiye'deki üçüncü basamak sağlık kurumlarının elektronik bilgi kaynağı satın alırken yararlanacakları tıp ve sağlık bilimleri kütüphane konsorsiyumuna ihtiyaçları vardır”şeklindedir. Tezde nitel araştırma yöntemi kapsamında görüşme tekniği kullanılmıştır. Literatürde yer alan kaynaklar detaylı incelenmiş ve saha araştırması yapılmıştır. Saha araştırmasında elde edilen veriler MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Saha araştırmasının örneklemini otuz kişi oluşturmaktadır. Katılımcılardan yirmisi Türkiye'deki üniversite kütüphanelerinin yöneticileri, beşi Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) Yönetim Kurulu üyesi ve beşi de Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) çalışan uzmanlardır. Aştırmada çok yönlü analiz edebilmek adına Türkiye'de ve dünyada faaliyet gösteren kütüphane konsorsiyumları detaylı incelenmiş ve katılımcılara açık uçlu sorular sorularak katılımcıların fikirlerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Tezde ulusal ölçekte tıp ve sağlık kütüphane konsorsiyumu kurulmasının gerekli görüldüğü, konsorsiyumun sürdürülebilir olması için devlet katkısının gerekli olduğu saptanmıştır. Kurulacak olan tıp ve sağlık kütüphane konsorsiyumunun Türkiye ve Avrupa bölgesindeki en büyük üniversite kütüphane konsorsiyumu olan Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS) ile iş birliği içinde çalışması gerektiği bununla birlikte ANKOS'un da sürdürülebilir olması için birtakım önlemler alması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are a total of one hundred and seventy-five tertiary care hospitals in Turkiye. Tertiary hospitals are training and research hospitals and university hospitals affiliated to the Ministry of Health. Tertiary healthcare institutions are institutions where diagnosis, treatment and scientific research are carried out for human health. Both human health and the quality of scientific outputs are directly related to the quality of scientific information resources provided to these institutions. The aim of this study is to create a medical and health library consortium model to provide economic advantage in information resource purchases to meet the information needs of tertiary health institutions. In the study, the current situation on a national scale was determined, medical and health library consortia in developed countries were analyzed and a consortium model proposal applicable to Turkiye was presented. The hypothesis is“Tertiary health care institutions in Turkiye need a medical and health sciences library consortium that they can utilize when purchasing electronic information resources”. Qualitative method was adopted in the thesis and interview technique, one of the qualitative research methods, was applied. The sources in the literature were examined in detail and field research was conducted. The data obtained in the field research were analyzed with MAXQDA program. Thirty people constituted the sample of the field research. Twenty of the participants were managers of university libraries in Turkiye, five were members of the Board of Directors of the Anatolian University Libraries Consortium (ANKOS), and five were experts working at the Scientific and Technological Research Council of Turkiye (TÜBİTAK). In order to be able to analyze in a multidimensional way, library consortia operating in Turkiye and in the world were examined in detail and open-ended questions were asked to the participants in order to reveal their opinions. In the thesis, it was determined that the establishment of a medical and health library consortium on a national scale was deemed necessary and that government contribution was necessary for the consortium to be sustainable. It was concluded that the medical and health library consortium to be established should work in cooperation with the Anatolian University Libraries Consortium (ANKOS), the largest university library consortium in Turkey and Europe, and that ANKOS should take some measures to make it sustainable.