Türk sanat müziği ses sanatçısı Çiğdem Yarkın'ın icra ve tavır özellikleri
Performance and attitude characteristics of Turkish classical music singer Çiğdem Yarkın
- Tez No: 913559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Çiğdem Yarkın, Türk sanat müziği, ses sanatçısı, icra tavrı, Çiğdem Yarkın, Turkish art music, voice artist, performance style
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, TRT İstanbul Radyosu kadın ses sanatçılarından Çiğdem Yarkın'ın icra tavrının incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modelindedir. Çalışmada, ses sanatçısı Çiğdem Yarkın'ın icra tavrı; süsleme ve artikülasyon kullanımı, nüans kullanımı, nefes kullanımı ve rezonans bölgeleri kullanımı açılarından incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Çiğdem Yarkın'ın TRT kayıtlarından seçilen beş eser analiz edilerek icra tavrının karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Bunun yanında, yapılan kişisel görüşme aracılığıyla, sanatçının kişisel icra tavrını Türk Musikisinin özüne sadık kalarak nasıl oluşturduğu gibi sorulara cevap aranmıştır. Verilerin toplanmasında doküman analizi ve görüşme teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Sanatçı Çiğdem Yarkın'ın TRT kayıtlarından seçilen eserlerin icra analizinden ve sanatçıyla yüz yüze yapılan yarı yapılandırılmış görüşmenin içerik analizinden elde edilen bulgular ilgili bölümde sunulmuştur. Sonuçlar: Sanatçının, eserlerin icrasında en çok kullandığı süsleme ve artikülasyon elemanlarının vibrato, tril ve vurgu olduğu; nüans kullanımı bakımından sürekli değişken ama çok uçlarda olmayan, nüanslar arasında yumuşak geçişlerle dengeli bir icra tavrını benimsediği; nefes kullanımında genellikle diyafram desteğini kullandığı, uzun veya kısa nefes seçimini çoğunlukla güftenin anlamını ve motiflerin bütünlüğünü bozmayacak şekilde yaptığı ve eserlerin genelinde ön ve arka maskeyi kullandığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the performance style of Çiğdem Yarkın, one of the female vocal artists of TRT Istanbul Radio. Method: This research is in the descriptive model, one of the qualitative research methods. In the study, the performance style of the vocal artist Çiğdem Yarkın was examined in terms of the use of ornamentation and articulation, use of nuance, use of breath, and use of resonance regions. Within the scope of the research, five works selected from Çiğdem Yarkın's TRT recordings were analyzed and the characteristic features of her performance style were determined. In addition, through the personal interview, answers were sought to questions such as how the artist created her performance style while remaining loyal to the essence of Turkish Music. Document analysis and interview techniques were used in the collection of data. Findings: The findings obtained from the performance analysis of the works selected from the TRT recordings of Çiğdem Yarkın and the content analysis of the semi-structured interview conducted face-to-face with the artist are presented in the relevant section. Conclusions: It has been concluded that the most frequently used ornamentation and articulation elements in the performance of the artist are vibrato, trill, and accent; that she adopts a balanced performance attitude with soft transitions between nuances, constantly changing but not at extremes in terms of nuance use; that she generally uses diaphragm support in the use of breath, and she mostly makes long or short breath choices in a way that does not disrupt the meaning of the lyrics and the integrity of the motifs; and that she generally uses front and back masks in the performances.