Cumhuriyet dönemi Türk romanında baba figürü
The father figure in the Turkish novel of the Republican period
- Tez No: 913558
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT CANATAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Baba Figürü, Türk Edebiyatı, Türk Romanı, Cumhuriyet Dönemi Türk Romanı, Father Figure, Turkish Literature, Turkish Novel, Turkish Novel of the Republican Period
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Tarihsel süreç içerisinde yaşanan siyasal, sosyal ve kültürel dönüşümler bireyin yaşamını ve yaşam içerisindeki rolünü etkileyerek olumlu/olumsuz bazı değişimlere neden olmuştur. Toplumun temeli kabul edilen aile de yaşanan bu değişimlerden etkilenmiş ve buna bağlı olarak baba başta olmak üzere bazı figürlerin otoritesi sarsılmıştır. Modernleşmeye ilk adımların atıldığı Tanzimat devrinde yeni yeni filizlenmeye başlayan bireyi ön plana çıkarma isteği, sadece imparatorluğun yetki gücünü yerinden sarsmakla kalmaz; küçük bir saray olan evlerde babaların güçlü otoritesi de bu yeni sarsıntıdan nasibini alır. Bu dönüşüme duyarsız kalamayan dönem yazarları eserlerinde baba konusuna ayrıca değinerek oluşma aşamasında olan yeni aile düzenini ıslaha çalışır. Hikâye ve roman başta olmak üzere anlatıya dayalı metinlerde, baba figürü üzerinde çokça durulduğu gözlenir. Ancak bu konuyla ilgili yapılan akademik çalışmaların yetersiz olduğu söylenebilir. Çalışmamızdaki amaç bu boşluğu doldurarak Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar geçen sürede baba figürünün roman türünde nasıl bir değişim ve dönüşüm geçirdiğini tespit etmektir. Bu kapsamda ilk aşamada baba karakterinin ön plana çıkarıldığı farklı türlerdeki romanları belirledik. Dönemsel seçilen bu anlatılarla tezin kapsayıcılığını geniş tutmaya çalıştık. Belirlenen yirmi beş eserin okunmasının ardından roman türleri çerçevesinde bir sınıflandırmaya giderek kronolojik bir sıralama yaptık. Tarihsel süreç içerisinde romanda babanın aile üzerindeki etkisini, baba figürünün nasıl bir değişime uğradığını belirlemeye çalıştık. Çalışmamızı yorumlama üzerine şekillendirdik. Metinleri devir, şahsiyet ve eser bağlamında analiz eden yöntemleri esas aldık. Yorum yapılırken bahsi geçen romanlarla ilgili yazılan kitapları, tezleri ve makaleleri okuyarak ilgili yerlerden alıntılarla destekledik.
Özet (Çeviri)
Political, social and cultural transformations that have occurred throughout the historical process have affected the individual's life and his/her role in life, causing some positive/negative changes. The family, the smallest basic unit of society, was also affected by these changes and as a result, the authority of some figures, especially the father, was shaken. The desire to bring the newly emerging individual to the forefront during the Tanzimat period, when the first steps towards modernization were taken, not only shook the authority of the empire, but also the strong authority of fathers in homes that were like small palaces, was affected by this new shock. The writers of the period, who could not remain insensitive to this transformation, tried to reform the new family order that was in the process of being formed by touching on the issue of the father in their works. It is observed that in narrative-based texts, especially stories and novels, the father figure is emphasized a lot. However, it can be said that academic studies on this subject are insufficient. The aim of our study is to fill this gap and determine how the father figure has changed and transformed in the novel genre from the proclamation of the Republic to the present day. In this context, we first identified novels of different genres in which the father character is highlighted. After reading the twenty-five selected works, we made a classification within the framework of novel genres and made a chronological order. We tried to determine the effect of the father on the family in the novel and how the father figure changed throughout the historical process. We shaped our study on interpretation. We based our work on methods that analyze texts in terms of era, personality and work. While making interpretations, we read books, theses and articles written about the mentioned novels and supported them with quotes from relevant places.